ANCIENT INDIAN HISTORY - GENERAL KNOWLEDGE Q & A

Ancient Indian History Objective Questions and Answers,

Practice Ancient Indian History Questions: General Knowledge,
Questions on Ancient India History with answers,

GK Questions & Answers on Indian History,

GK Questions with Answers on Ancient Indian History,

GK Quiz on Ancient History question with answers,

GK/Ancient-Indian-History-Quiz,

GK on Ancient Indian History question and answers,

Ancient Indian History MCQ for all Exams,

Ancient Indian History Quiz Questions and Answers,

Ancient History questions MCQ,

Ancient History MCQ UPSC,

Indian History GK in English,

History General Knowledge Questions and Answers,

Ancient History Questions in UPSC prelims,

Ancient History questions and answers for SSC exams,

GK - Ancient Indian history (भारत का इतिहास) for SSC, UPSC,

इतिहास के टॉप सवाल | TOP BEST MOST IMPORTANT GK study for Civil Services,

Ancient Indian History || General Knowledge Questions & Answers,

भारतीय इतिहास से सम्बन्धित सभी प्रकार के सामान्य ज्ञान के प्रश्न एवं उनके उत्तर यहाँ से डाउनलोड करें।

Ancient Indian History Objective Questions and Answers

Ancient Indian History GK for all Competition

1. Which of the following terms is not associated with a tool tradition of ancient India / World? 

A. Mousterian. 

B. Acheulean. 

C. Oldowan. 

D. Grotian.                                                                            

Answer: D – Grotian. 

2. Which of the following is not an event in ancient Indian history in BC era? 

A. Foundation of the Indo-Greek Empire. 

B. Beginning of Vikram samvat.

C. Fourth Buddhist Council. 

D. Hathigumpha inscription by Kharvela.  

Answer: C - Fourth Buddhist Council.

3. Which of the following was most probably the first metal to be used in India? 

A. Iron. 

B. Copper. 

C. Gold.

D. Silver.                                                                                      

Answer: B – Copper.

4. The Jorwe culture of ancient India has been named after site of the same name in which of the following states? 

A. Rajasthan. 

B. Gujarat. 

C. Karnataka. 

D. Maharashtra.                                                               

Answer: D – Maharashtra.

5. In Stone Age, the Microliths were most commonly found in which of the following ages? 

A. Paleolithic. 

B. Mesolithic. 

C. Neolithic. 

D. Chalcolit.                                                                              

Answer: B – Mesolithic.

6. Which of the following is a correct statement about Indus Valley Civilization? 

A. Both Harappa and Mohenjodero are is located on the banks of Indus River.

B. Both Chanhudaro and Kalibangan were located within the boundaries of present day Rajasthan. 

C. Both Surkotada and Dholavira are located in Katch of Gujarat. 

D. Lothal site was located on bank of Narmada River.               

Answer: C - Both Surkotada and Dholavira are located in Katch of Gujarat.

7. Vindhyashakti was founder of which of the following dynasties in ancient India? 

A. Vakataka. 

B. Kakatiya. 

C. Kalachuri.

D. Chalukyas of Badami.

Answer: A - Vakataka.

8. Which of the following is not a correct statement about Buddhist Canonical literature?

A. Abhidhamma Pitaka was compiled in third Buddhist Council.

B. Digha Nikaya is a part of the Sutta Pitaka. 

C. Vinaya Pitaka primarily deals with monastic rules for monks and nuns. 

D. Sutta Pitaka deals with philosophy and psychology and lays down methods for training the mind.

Answer: D - Sutta Pitaka deals with philosophy and psychology and lays down methods for training the mind. 

9. Which of the following rulers were closely associated with Yuezhi nomadic people? 

A. Shaka. 

B. Kushana. 

C. Pahalva. 

D. None of them.

Answer: B - Kushana.

10. Which of the following ancient Indian sages did not make substantial contribution to the YOGACARA (Yogachara) philosophical tradition? 

A. Vasubandhu.

B. Dinnaga. 

C. Dharmakirti. 

D. Nagarjuna.

Answer: D – Nagarjuna.