Live Vacancies

CGL TIER II PREVIOUS YEAR SOLVED PAPER FREE

Previous year paper of SSC CGL Tier 2, 

SSC CGL Tier-2 Exam Previous Year Papers Download,


SSC CGL Tier 2 Exam Previous Year Question Papers,

How to get SSC CGL Tier-2 (Mains) previous year solved Paper,

SSC CGL Tier 2 previous year question paper with answers,

SSC CGL Tier 2 Exam 2018 Solved question papers,

SSC CGL Tier I Exam 2016 Complete set of solved papers,

SSC CGL Tier 2 exam 2015 solved question paper, 

SSC CGL Tier II exam April 2015 solved paper, 

SSC CGL Complete previous year solved papers free download,

SSC CGL Previous Year Papers with Solutions - Free Download,

SSC CGL Tier II Previous Year Papers with Answers, 

SSC: TIER-II (Paper-I & II) - Previous Years Papers (Solved),

Free SSC CGL Tier 2 Question Paper with Solution Download,

SSC CGL Tier 2 Previous Year Question Papers Hindi/English,

SSC CGL 2017 Tier-2 Question Papers with Answer Keys,

SSC CGL Tier-2 Exam Previous Year Papers Download,

Combined Graduate Level Examination (Tier II) Question Paper,

एस.एस.सी. सीजीएल (टियर -2) परीक्षा पेपर (हिंदी),


CGL Tier 2 Solved Previous Question Paper, CGL Tier 2 Solved Previous Question Paper, SSC CGL Tier 2 question paper with solution, SSC CGL Tier 2 question paper with solution 2017, SSC CGL Tier 2 question paper with solution Here, SSC CGL Tier 2 question paper 2018, SSC CGL Tier 2 question paper 2017, SSC CGL Tier 2 question paper & answer here, SSC CGL Tier 2 solved papers download from here, SSC CGL Tier 2 paperdownload in Hindi, Where can I find the SSC CGL Tier-2 solved question papers for 2017? Where can I download SSC CGL old question papers with answers? How to get previous year maths papers for SSC CGLTier 2? How to get previous year papers for SSC CGL tier 2, Question paper and Key SSC CGL Exam,

SSC CGL Tier-2 Exam Previous Year Papers Download

एस एस सी – स्नातक स्तरीय परीक्षा में पूछे गए सभी प्रकार के प्रश्न- उत्तर यहाँ से डाउनलोड करें-

Question 1.     Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

Book: Pages:: Wall: ?

पुस्तक: पृष्ठ:: दीवार: ?

Options:

1) SAND – रेत

2) CEMENT – सीमेंट

3) BRICKS – ईंट

4) STONES - पत्थर

Answer: BRICKS - ईंट

Question 2.    Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

LNPQ: ACEF: :TUXY: ?

Options:

1) IMKL

2) IKMO

3) IKMN

4) PKLR

Answer: IKMN

Question 3.   Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:

दिये गये विकल्पों में से संबन्धित शब्द/अक्षरों/संख्या को चुनिए।

4:20::8: ?

Options:

1) 74

2) 70

3) 72

4) 78

Answer: 72

Question 4.   For the following questions;

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

(A) Bud (B) Branch (C) Leaf (D) Plant

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/संख्या/अक्षर चुनिए।

(A) कली (B) शाखा (C) पत्ती (D) पौधा

Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: D

Question 5.  For the following questions;

Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/संख्या/अक्षर युग्म चुनिए।

(A) ABD (B) FGI (C) LMO (D) STU

Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: D

Question 6.   For the following questions:

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/संख्या/अक्षर/संख्या युग्म चुनिए।

(A) 24-42 (B) 36-63 (C) 37-73 (D) 35-51

Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: D

Question 7.    Arrange the following words as per order in the dictionary.

निम्नलिखित शब्दों को शब्दकोश के क्रम के अनुसार व्यवस्थित कीजिये।

1. Manifest 2. Meticulous 3. Meridian 4. Merchant

Options:

1) 1,4,3,2

2) 2,1,4,3

3) 1,3,2,4

4) 2,3,4,1

Answer: 1,4,3,2

Question 8.   Which one set letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

अक्षरों का कौन-सा समूह खाली स्थानों पर क्रमवार रखने से दी गई अक्षर श्रृंखला को पूरा करेगा ?

M__OMMN__M__NOMMN__M

Options:

1) O N M O

2) N O M O

3) M O N M

4) N N M O

Answer: N O M O

Question 9.    Which number will complete the series?

निम्नलिखित में से श्रेणी को कौन-सा अंक पूर्ण करेगा?

14, 27, 52, 101, 198, ?

Options:

1) 381

2) 395

3) 391

4) 394

Answer: 391

Question 10.   M is son of P, Q is the grand-daughter of O, who is the husband of P. How is M related to O?

M, P का पुत्र है, Q, O की पौत्री है, जो कि P का पति है। M का O से क्या सम्बन्ध है ?
Options:

1) Son - पुत्र

2) Daughter - पुत्री

3) Mother - माता

4) Father - पिता

Answer: Son - पुत्र

Question 11.   Ramesh is richer than Satish but Jaya is less rich than Ramesh. Ram is less rich than Jaya but richer than Satish, but is not as rich as Ramesh. Ramesh is less rich than Navin. The richest amongst them is?

रमेश, सतीश से अधिक अमीर है किन्तु जया, रमेश से कम अमीर है। राम, जया से कम अमीर है किन्तु सतीश से अधिक अमीर है लेकिन वह रमेश जितना अमीर नहीं है। रमेश, नवीन से कम अमीर है। उनमें से सबसे अधिक अमीर कौन है?

Options:

1) Ramesh - रमेश

2) Satish - सतीश

3) Navin - नवीन

4) Jaya - जया

Answer: Navin - नवीन

Question 12.    From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

निम्नलिखित विकल्पों में से वह शब्द चुनिये जो दिए गए शब्द के अक्षरों का प्रयोग करके नहीं बनाया जा सकता है:

CARPENTER

Options:

1) NECTAR

2) CARPET

3) PAINTER

4) REPENT

Answer: PAINTER

Question 13.     If FRIEND is coded as HUMJTK, how can CANDLE be written in that code?

यदि FRIEND को किसी कोड भाषा में HUMJTK लिखा जाता है तो उसी कोड में CANDLE को कैसे लिखा जाएगा ?

Options:

1) EDRIRL

2) ESJFME

3) DCQHQK

4) DEQJQM

Answer: EDRIRL

Question 14.    If A denotes −, C denotes ×, D denotes ÷, E denotes +, then 14C3A12E4D2= ?

यदि A, − को प्रदर्शित करता है, C, × को प्रदर्शित करता है, D, ÷ को प्रदर्शित करता है, E, + को प्रदर्शित करता है, तो 14C3A12E4D2= ?

Options:

1) 6

2) 17

3) 28

4) 32

Answer: 32

Question 15.  If 879= 8,    625= 1,  586= 9,   then 785 = ?

यदि 879= 8,   625= 1,   586= 9 हो,   तो 785 = ?

Options:

1) 6

2) 7

3) 8

4) 9

Answer: 6

Question 16. Find the missing number from the given alternatives:

दिए गए विकल्पों में से लुप्त संख्या ज्ञात कीजिये।


Options:

1) 54

2) 44

3) 34

4) 26

Answer: 44

Question 17.     Sham goes to his friend's house that is straight 10 Km from his house. On his way back, he takes a right turn and walks 2 Km and again takes a right turn and walks for 10 Km before he takes a right turn again. How much distance is Sham still away from his house?

श्याम अपने मित्र के घर जाता है जो उसके घर से सीधा 10 कि.मी. दूर है। वापस लौटते समय वह दांए मुड़कर 2 कि.मी. चलता है और दांए मुड़ जाता है।फिर से दांए मुड़ने से पहले वह 10 कि.मी. चलता है। श्याम अभी भी अपने घर से कितनी दूरी पर है ?

Options:

1) 10 Km - 10 कि.मी.

2) 8 Km - 8 कि.मी.

3) 12 Km - 12 कि.मी.

4) 2 Km - 2 कि.मी.

Answer: 2 Km - 2 कि.मी.

Question 18.  One or two statements are given followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions /assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.

Statement: All boys are tall.

Rajiv is a boy.

Conclusion I: Rajiv is tall.

II: Rajiv is not tall.

नीचे एक या दो वक्तव्य दिए गए है जिसके आगे दो निष्कर्ष/मान्यताऍं, I और II निकाले गये हैं। आपको विचार करना है कि वक्तव्य सत्य है चाहे वह सामान्यत: ज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होता हो। आपको निर्णय करना हैं कि दिए गए वक्तव्य में से कौन-सा निश्चित रूप से सही निष्कर्ष/मान्यता निकाला जा सकता है। अपने उत्तर को निर्दिष्ट कीजिए।

कथन : सभी लड़के लम्बे हैं। राजीव लड़का है।

निष्कर्ष: I- राजीव लंबा है। 

निष्कर्ष: II-राजीव लंबा नहीं है।

Options:

1) Only conclusion I follows - केवल निष्कर्ष I सही है।

2) Only conclusion II follows - केवल निष्कर्ष II सही है।

3) Both conclusion I and conclusion II follow - निष्कर्ष I और निष्कर्ष II दोनो सही है।

4) Neither conclusion I nor conclusion II follows - न निष्कर्ष I सही है और न निष्कर्ष II

Answer: Only conclusion I follows - केवल निष्कर्ष I सही है।

Question 19.   How many triangles are there in the question figure? 

दिए गए प्रश्न चित्र में कितने त्रिभुज हैं ?


Options:

1) 6

2) 10

3) 12

4) 16

Answer: 16
Question 20.  Which of the following diagrams represent the relationship between Awards, Pulitzer Prize and Oscars?

निम्नलिखित में से कौन-सा आरेख पुरस्कार, पुलित्जर पुरस्कार और ऑस्कर के बीच संबंध दर्शाता है ?

Options:

1) 

2) 
3) 
4) 
Answer: 

Question 21.    Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 

कौन-सी उत्तर आकृति प्रश्न आकृति के पैटर्न को पूरा करेगी ?


Options:

1) 

2) 

3) 
4) 
 Answer: 


Question 22.  From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 

दी गई उत्तर आकृतियों में से उत्तर आकृति को चुनिए जिसमें प्रश्न आकृति निहित है।

 Options:

1)

 2)
 3)
 4)
 Answer: 


Question 23.   A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 

प्रश्न आकृतियों में दिखाए अनुसार कागज को मोड़कर काटने तथा खोलने के बाद वह किस उत्तर आकृति जैसा दिखाई देगा ?

Options:

1) 
 2)
 3)
 4)
 Answer: 

 Question 24.    If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 

यदि एक दर्पण को MN रेखा पर रखा जाये तो दी गई उत्तर आकृतियों में से कौन-सी आकृति प्रश्न आकृति की सही प्रतितिम्ब होगी ?

Options:

1) 
 2)
 3)
 4)
 Answer:


Question 25.     In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., D can be represented by 04,12, etc., and 'I' can be represented by 65, 79, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'BANK'. 

एक शब्द केवल एक संख्या-समूह द्वारा दर्शाया गया है, जैसे कि विकल्पों में से किसी एक में दिया गया है। विकल्पों में दिए गए संख्या समूह अक्षरों के दो वर्गो द्वारा दर्शाए गए हैं, जैसे कि नीचे दिए गए दो आव्यूहों में हैं। आव्यूह I के स्तंभ और पंक्ती की संख्या 0 से 4 और आव्यूह II की 5 से 9 दी गई है। इन आव्यूहों से एक अक्षर को पहले उसकी पंक्ती और बाद में स्तम्भ संख्या द्वारा दर्शाया जा सकता है। उदाहरण के लिए 'D' को 04, 12 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है तथा 'I ' को 65,79 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है। इसी तरह से आपको दिए हुए शब्द 'BANK' के लिए समूह को पहचानना है।


Question 26.    Which is the heaviest metal among the following?

निम्नलिखित में से कौन-सी धातु सबसे भारी होता है ?

Options:

1) Gold - सोना

2) Silver - चॉंदी

3) Iron - लोहा

4) Copper - तांबा

Answer: Gold - सोना

Question 27.    Which of the following uses the spawn mechanism to duplicate itself ?

इनमें से कौन स्वयं को डुप्लिकेट करने के लिए स्पॉन मैकेनिज्म अपनाता है ?

Options:

1) Trojan horse - ट्रोजन हॉर्स

2) Worm - वर्म

3) Keystroke logger - की-स्ट्रोक लॉगर

4) Logic bomb - लॉजिक बोम्ब

Answer: Worm - वर्म

Question 28.   Sun appears red in colour at sunrise and sunset due to

सूर्योदय और सूर्यास्त के समय सूर्य का रँग लाल क्यों दिखाई देता है ?

Options:

1) The fact that sun emits only red colour at that time

क्योंकि उस समय सूर्य केवल लाल रँग उत्सर्जित करता है

2) Red light having longer wave length scatters away

लाल प्रकाश का तरंग-दैर्ध्य अधिक होने के कारण प्रकीर्णन अधिक होता है

3) That sun comes out of the mountains 

सूर्य पर्वतों में से निकलता है

4) That all other colours scatter away except red

लाल को छोड कर अन्य सभी रंग प्रकीर्णित हो जाते है

Answer: That all other colours scatter away except red

लाल को छोड कर अन्य सभी रंग प्रकीर्णित हो जाते है

Question 29.   What is the main purpose of white blood corpuscles?

रक्त में श्वेत कणों का मुख्य प्रयोजन क्या है ?
Options:

1) To carry nutrients - पोषक तत्व ले जाना

2) To combat infection - संक्रमण से संघर्ष करना

3) To carry oxygen - ऑक्सीजन ले जाना

4) To give strength - शक्ति प्रदान करना

Answer: To combat infection - संक्रमण से संघर्ष करना
Question 30.   The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent is

वह परत जहाँ ऊँचाई बढ़ने के साथ-साथ तापमान में बिल्कुल कमी नहीं होती ?
Options:

1) Troposphere - क्षोभमंडल

2) Ionosphere - आयनमंडल

3) Stratosphere - समतापमंडल

4) Mesosphere - मध्यमंडल
Answer: Stratosphere - समतापमंडल
Question 31.  At hill stations, the boiling point of water will be 

पर्वतीय क्षेत्रों में जल का क्वथनांक क्या होगा ?

Options:

1) Same as at sea level - वही जो समुन्द्र तल पर होता है

2) Less than that at sea level - जितना समुन्द्र तल पर होता है, उससे कम

3) More than that at sea level - जितना समुन्द्र तल पर होता है, उससे अधिक

4) Equal to the melting point of ice - बर्फ के गलनांक के बराबर

Answer: Less than that at sea level - जितना समुन्द्र तल पर होता है, उससे कम

Question 32.  Gandhiji's 'Satyagraha' meant an attachment to the following two elements

गाँधीजी के 'सत्याग्रह' का निम्नलितिखत में से किन्हीं दो से जुडाव है ?

Options:

1) Knowledge and religion - ज्ञान और धर्म

2) Truth and non-violence - सच्चाई और अहिंसा

3) Truth and chastity - सच्चाई और उदारता

4) Love of motherland and hate for colonial masters - मातृभूमि के प्रति प्यार और औपनिवेशिक स्वामियों के प्रति घृणा 

Answer: Truth and non-violence - सच्चाई और अहिंसा

Question 33.   What do you mean by 'Density of Population'?

जनसंख्या घनत्व' से आप क्या समझते हैं ?
Options:

1) Ratio of people living below poverty line to total population

गरीबी रेखा से नीचे रहने वाले लोगों का कुल जनसंख्या से अनुपात

2) Number of persons live per square kilometre

प्रति वर्ग कि.मी. में रहने वाले लोगों की संख्या

3) Number of persons in a city

किसी शहर में रहने वाले व्यक्तियों की संख्या

4) Number of persons living per kilometre

प्रति कि.मी. रहने वाले व्यक्तियों की संख्या
Answer: Number of persons live per square kilometre

प्रति वर्ग कि.मी. में रहने वाले लोगों की संख्या
 
Question 34.    Which of the following is not a feature of a capitalist economy?

निम्नलिखित में से कौन-सी 'पूँजीवादी अर्थव्यवस्था' की विशेषता नहीं है ?
Options:

1) Right to private property - निजी सम्पत्ति का अधिकार

2) Existence of competition - प्रतियोगीता होना

3) Service motive - सेवा-प्रयोजन

4) Freedom of choice to consumers - उपभोक्ताओं को चुनाव की स्वतन्त्रता

Answer: Service motive - सेवा-प्रयोजन
 
Question 35.   Sunita Williams is a 

सुनीता विलियम्स कौन है ?

Options:

1) Astronaut - अंतरिक्ष यात्री

2) Missile scientist - मिसाईल विज्ञानी

3) Nuclear scientist - नाभिकीय वैज्ञानिक

4) Astro physicist - अंतरिक्ष भौतिक-विज्ञानी

Answer: Astronaut - अंतरिक्ष यात्री

Question 36.   Who is the writer of the famous book 'Kabuliwala'?

सुप्रसिद्ध पुस्तक ' काबुलीवाला ' के लेखक कौन हैं?
Options:

1) Bankim Chandra Chatterjee - बंकिम चन्द्र चटर्जी

2) Ravindra Nath Tagore - रविन्द्र नाथ टैगोर

3) Munshi Prem Chand - मुन्शी प्रेम चन्द

4) Khan Abdul Gaffar Khan - खान अब्दुल गफ्फार खान
Answer: Ravindra Nath Tagore - रविन्द्र नाथ टैगोर
Question 37.   The term 'bully' is connected with which sport ?

बुली' शब्द का प्रयोग निम्नलिखित में से कौन से खेल में किया जाता है ?
Options:

1) Cricket - क्रिकेट

2) Hockey - हॉकी

3) Badminton - बैडमिन्टन

4) Tennis - टेनिस

Answer: Hockey - हॉकी
 
Question 38.   Who amongst the following Wrestlers has been the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

निम्नलिखित में से किस पहलवान को 'राजीव गाँधी खेल रत्न पुरस्कार' दिया गया था ?  

Options:

1) Vijender Singh - विजेन्द्र सिंह

2) Sushil Kumar - सुशील कुमार

3) Anand Kumar Singh - आनन्द कुमार सिंह

4) Zoravar Singh Faujdar - ज़ोरावर सिंह फौजदार

Answer: Sushil Kumar - सुशील कुमार

Question 39.   Siderosis is a disease caused by the inhalation of 

लोहमयता एक रोग है जो श्वास के साथ निम्नलिखित में से क्या अन्दर लेने से होता है? 

Options:

1) Silica dust - सिलिका धूल

2) Iron dust - लौह-धूल

3) Zinc dust - जस्त (जिंक) धूल

4) Coal dust - कोयला-धूल

Answer: Iron dust - लौह-धूल

Question 40. The term "Doab" means

दोआब का क्या मतलब होता है? 

Options:

1) A land between two mountains  - दो पर्वतों के बीच की भूमि

2) A land between two lakes  - दो झीलों के बीच की भूमि

3) A land between two rivers - दो नदियों के बीच की भूमि

4) A land between two seas - दो समुन्द्रों के बीच की भूमि 

Answer: A land between two rivers - दो नदियों के बीच की भूमि
Question 41. Which of the following is used as anesthetics?

अनेस्थेटिक्स के रूप में निम्नलिखित में से क्या प्रयोग किया जाता है ? 

Options:

1) N2

2) N2O

3) CH4

4) CO2

Answer: N2O

Question 42.  Clove is obtained from 

लोंग किससे प्राप्त होती है ?

Options:

1) Root - जड

2) Stem - तना

3) Leaves - पत्तियॉं

4) Flower buds - फूल की कली

Answer: Flower buds - फूल की कली
Question 43.   What is Dakshin Gangotri ?

दक्षिण गंगोत्री क्या है ? 

Options:

1) River valley in Andhra Pradesh - आन्ध्र प्रदेश में नदी घाटी

2) Unmanned station located in Antarctica - अंटार्कटिका में स्थित स्वचालित स्टेशन

3) Second source of River Ganga - गंगा नदी का दूसरा स्रोत

4) Island in the Indian Ocean - भारतीय समुन्द्र में स्थित द्वीप 

Answer: Unmanned station located in Antarctica - अंटार्कटिका में स्थित स्वचालित स्टेशन

Question 44.    Japan is called the 'Land of the rising sun' because

जापान को 'लैंड़ ऑफ द राईजि़ंग सन' क्यों कहा जाता है ?
Options:

1) Sun rises there as soon as it sets  

सूर्यास्त होते ही सूर्योदय हो जाता है

2) Sun always remains in the eastern part of the sky throughout the day in Japan

जापान में दिन भर सुर्य आकाश मे पूर्व दिशा में ही रहता है

3) Japan being the Eastern most country in the world, it has the earliest sunrise

चूंकि जापान विश्व में ऐसा देश है जो पूर्व में सबसे अंतिम छोर पर है, अतः वहाँ सूर्योदय सबसे पहले होता है

4) The rays of the sun get reflected from the waters of the sea and make the sunrise beautiful in Japan

सूर्य की किरणें समुन्द्र के जल से अपवर्तित हो कर जापान में सूर्योदय को अत्याधिक सुन्दर बना देती हैं
Answer: Japan being the Eastern most country in the world, it has the earliest sunrise

चूंकि जापान विश्व में ऐसा देश है जो पूर्व में सबसे अंतिम छोर पर है, अतः वहाँ सूर्योदय सबसे पहले होता है
 
Question 45.   Who was the first Englishman to appear in the Mughal Court during Jahangir's reign?

जहाँगीर के काल में मुगल दरबार में आने वाला पहला अंग्रेज कौन था ?

Options:

1) Paul Canning - पोल कैनिंग

2) Captain William Hawkins - कैप्टन विलियम हॉकिन्स

3) William Edward - विलियम एडवार्ड

4) Ralph Fitch - राल्फ फिच 

Answer: Captain William Hawkins - कैप्टन विलियम हॉकिन्स 


Question 46.  The' Narmada Water Dispute Tribunal' was constituted to resolve the water sharing between -

नर्मदा जल विवाद न्यायाधिकरण' का किन राज्यों के बीच जल के बँटवारे को सुलझाने के लिए गठन किया गया था ? 

1) Gujarat and Rajasthan - गुजरात और राजस्थान

2) Gujarat and Maharashtra - गुजरात और महाराष्ट्र

3) Gujarat, Maharashtra, Rajasthan and Madhya Pradesh - गुजरात, महाराष्ट्र, राजस्थान और मध्य प्रदेश

4) Gujarat and Daman and Diu - गुजरात तथा दमन और दीव

Answer: Gujarat, Maharashtra, Rajasthan and Madhya Pradesh - गुजरात, महाराष्ट्र, राजस्थान और मध्य प्रदेश
Question 47.   In which way the President can assign any of the functions of the Union Government to the State Government ?

राष्ट्रपति संघ सरकार का कोई भी कार्य निम्नलिखित में से किस प्रकार से, राज्य सरकार को सौंप सकते है ? 

Options:

1) In his discretion - अपने विवेक से

2) In consultation with the Chief Justice of India - भारत के मुख्य न्यायाधीश के परामर्श से

3) In consultation with the Government of the State - राज्य सरकार से परामर्श करके

4) In consultation with the State Governor - राज्य के राज्यपाल से परामर्श करके 

Answer: In consultation with the Government of the State - राज्य सरकार से परामर्श करके

Question 48.   Where is the Indian National Rail Museum situated?

राष्ट्रीय रेल संग्रहालय' कहाँ स्थित है ? 

Options: - 

1) Delhi - दिल्ली

2) Uttar Pradesh - उत्तर प्रदेश

3) Punjab - पंजाब

4) Himachal Pradesh - हिमाचल प्रदेश

Answer: Delhi - दिल्ली 

Question 49.   Which of the following is not true about Ajanta Caves?

निम्नलिखित में से क्या अजन्ता गुफाओं के संबंध में सही नहीं है?

Options:

1) They are in Maharashtra - वे महाराष्ट्र में स्थित हैं

2) They are decorated with Buddhist Art - वे बौद्ध कला से सज्जित हैं

3) They depict the techniques used in Ancient India - वे प्राचीन भारत में प्रयुक्त तकनीकों को दर्शाती हैं

4) They do not contain paintings of flora and fauna - उनमें फूल-पत्तियों के चित्र नहीं हैं

Answer: They depict the techniques used in Ancient India - वे प्राचीन भारत में प्रयुक्त तकनीकों को दर्शाती हैं

Question 50.  Who was the founder of Arya Samaj?

आर्य-समाज के संस्थापक कौन थे ?

Options:

1) Acharya Narendra Dev - आचार्य नरेन्द्र देव

2) Dayanand Saraswati - दयानन्द सरस्वती

3) Raja Ram Mohan Roy - राजा राम मोहन राय

4) Acharya Vinoba Bhave - आचार्य विनोबा भावे

Answer: Dayanand Saraswati - दयानन्द सरस्वती
Question 51.   A, B and C can work together for Rs. 550/- A and B together are to do 7/11 of the work. The share of C should be?

A,B और C मिलकर किसी काम को Rs. 550 में पूरा करते हैं। A और B को मिलकर काम का 7/11 भाग पूरा करना है। C का हिस्सा कितना होगा ?

Options:

1) Rs. 200

2) Rs. 300

3) Rs. 400

4) Rs. 450

Answer: Rs. 200
Question 52.    In Δ ABC, the height CD intersects AB at D. The midpoints of AB and BC are P and  Q respectively. If AD = 8 cm and CD = 6 cm, then the length of PQ is?

Δ ABC में, ऊँचाई CD, AB को D पर काटती है। AB और BC के मध्य बिन्दु क्रमश: P और Q है। यदि AD = 8 से.मी. और CD = 6 से.मी. हो, तो PQ की लम्बाई क्या है ?

Options:

1) 3 cm - 3 से.मी.

2) 7 cm - 7 से.मी.

3) 9 cm - 9 से.मी.

4) 5 cm - 5 से.मी.

Answer: 5 cm - 5 से.मी.

Question 53.  The price of a chair is Rs. 500. It has been sold at two succesive discounts of 10% each. What is its selling price?

एक कुर्सी की कीमत Rs. 500 है। इसे 10% की दो क्रमागत छूटों पर बेचा गया। उसका विक्रय मूल्य क्या है ?

Options:

1) Rs. 400

2) Rs. 405

3) Rs. 415

4) Rs. 425

Answer: Rs. 405

Question 54.    The percent profit made when an article is sold for Rs. 78 is twice as much as when it is sold for Rs. 69, the cost price of the article is?

जब कोई वस्तु Rs. 78 में बेची जाती है तो उसका लाभ उसी वस्तु को Rs. 69 में बेचने पर होने वाले लाभ से दुगुना है। वस्तु का लागत मूल्य क्या है ?

Options:

1) Rs. 60

2) Rs. 51

3) Rs. 55.50

4) Rs. 70

Answer: Rs. 60
Question 55.  In a Village panchayat society 574 names are enlisted as 'below poverty level'. If 14% of the villagers are below poverty level, the total number of villagers is?

एक ग्राम पँचायत संस्था में 574 नाम “गरीबी रेखा से नीचे” की सूची में शामिल है। यदि गाँव के 14% लोग गरीबी रेखा से नीचे है, तो गॉंव वालों की कुल संख्या कितनी है ?

Options:

1) 4100

2) 4200

3) 4000

4) 3800

Answer: 4100

Question 56.   A train 240 meters in length crosses a telegraph post in 16 seconds. The speed of the train is?

240 मी. लम्बी ट्रेन एक टेलीग्राफ खंभे को 16 सेकण्ड में पार करती है। ट्रेन की गति कितनी है?

Options:

1) 50 Km/hr - 50 कि.मी./घंटा

2) 52 Km/hr - 52 कि.मी./घंटा

3) 54 Km/hr - 54 कि.मी./घंटा

4) 56 Km/hr - 56 कि.मी./घंटा

Answer:  54 Km/hr - 54 कि.मी./घंटा
Question 57.   If a2+1 = a, then the value of a3 is

यदि a2+1 = a हो, तो a3 का मान क्या है?

Options:

1) 0

2) 1

3) -1

4) 2

Answer: -1

Question 58.
Options:

1) ⅛

2) ½

3) ¼

4) 4

Answer: ⅛


Question 59.    From an external point two tangents to a circle are drawn. The chord passing through the points of contact subtends an angle 72° at the centre. The angle between the tangents is?

एक बाहरी बिन्दु से किसी वृत्त की दो स्पर्श रेखाऍंखींची गई है । संपर्क बिन्दुओं से होकर गुजरने वाली जीवा 72° कोण को केन्द्र पर आंतरित करती है। स्पर्श रेखाओं के बीच कोण कितने माप का होगा ?

Options:

1) 36°

2) 72°

3) 108°

4) 144°

Answer: 108°
Question 60.   Length of three line segments is given. Is construction of a triangle possible with the segments in the given cases?

तीन लाईन खण्डों की लम्बाई दी गई है। किस स्थिति में खण्डों सें त्रिभुज का निर्माण संभव है ?

Options:

1) 8 cm, 7 cm, 18 cm - 8 से.मी., 7 से.मी., 18 से.मी.

2) 8 cm, 15 cm, 17 cm - 8 से.मी., 15 से.मी., 17 से.मी.

3) 10 cm, 6 cm, 4 cm - 10 से.मी., 6 से.मी., 4 से.मी.

4) 8 cm, 10 cm, 20 cm - 8 से.मी., 10 से.मी., 20 से.मी.

Answer: 8 cm, 15 cm, 17 cm - 8 से.मी., 15 से.मी., 17 से.मी.
Question 61.   If sinθ+ cosecθ=2, then the value of sin-7θ + cosec7θ is 

यदि sinθ+ cosecθ=2 हो तो sin-7θ + cosec7θ का मान क्या है ?

Options:

1) 
2)
3) 2

4)
Answer: 2

Question 62.   A man has some hens and some cows. If the total number of heads of hens and cows together is 50 and the number of feet of hens and cows together is 142, then the number of cows is 

एक आदमी के पास कुछ मुर्गियॉं और कुछ गाय हैं। यदि मुर्गियों और गायों के सिरों की कुल संख्या 50 है और मुर्गियों एवं गायों के पैरों की संख्या 142 है, तो गायों की संख्या कितनी है ?

Options:

1) 21

2) 25

3) 27

4) 29

Answer: 21

Question 63.  Options:In a class, average height of all students is 'a' cms. Among them, average height of 10 students is 'b' cms and the average height of the remaining students is 'c' cms. Find the number of students in the class. (Here a>c and b>c )

किसी कक्षा में सभी छात्रों की औसत लम्बाई 'a' से.मी. है। इनमें से 10 छात्रों की औसत लंबाई 'b' से.मी. है और शेष छात्रों की औसत लंबाई 'c' से. मी. है। कक्षा में छात्रों की संख्या ज्ञात कीजिए ?

1) 
 2)
 3)
 4)
Answer: 4)

Question 64.

Options:

1) 0

2) 1

3) 5

4) 6

Answer: 0

Question 65.  If (a+b-6)2 + a2+b2+1+2b = 2ab+2a, then the value of a is 

यदि (a+b-6)2 + a2+b2+1+2b = 2ab+2a हो, तो a का मान क्या है?

Options:

1) 7

2) 6

3) 3.5

4) 2.5

 Answer: 3.5

Question 66.   Two circles of radii 17 cm and 8 cm are concentric. The length of a chord of greater circle which touches the smaller circle is --

17 से.मी. और 8 से.मी. त्रिज्या वाले दो वृत्त संकेन्द्रिक हैं। छोटे वृत्त को स्पर्श करने वाले बड़े वृत्त की जीवा कितनी होगी ?

Options:

1) 15 cm - 15 से.मी.

2) 16 cm  - 16 से.मी.

3) 30 cm - 30 से.मी.

4) 34 cm - 34 से.मी.

Answer: 30 cm - 30 से.मी.

Question 67.  The least six digit number which is a perfect square is

सबसे छोटी छ: अंको वाली वह कौन-सी संख्या है जो पूर्ण वर्ग है ?

Options:

1) 100489

2) 100000

3) 100256

4) 100225

Answer: 100489
Question 68.  The percentage change of a number when it is first decreased by 10% and then increased by 10% is

जब किसी संख्या को पहले 10% घटाया जाता है और फिर 10% बढाया जाता है तो, उस संख्या में कितने प्रतिशत परिवर्तन होगा ?

Options:

1) 0.1 % increase - 0.1 % वृद्धि

2) 1 % decrease - 1 % कमी

3) 0.1 % decrease - 0.1 % कमी

4) No changes - कोई परिवर्तन नहीं

Answer: 1 % decrease - 1 % कमी

Question 69.

Options:

1) 45°

2) 60°

3) 30°

4) 90°

Answer: 60°
Question 70.  If 2y cosθ = x sinθ and 2x secθ - y cosecθ = 3 then what is the value of x2 + 4y2 ?

यदि 2y cosθ = x sinθ और 2x secθ - y cosecθ = 3 तो x2 + 4y2 का मान क्या है ?

Options:

1) 4

2) 1

3) 2

4) 5

Answer: 4

Question 71.  The difference between compound interest and simple interest on an amount of Rs. 15,000 for 2 years is Rs. 96. The rate of interest per annum is?

Rs. 15,000 की राशि पर 2 वर्ष के चक्रवृद्धि ब्याज और साधारण ब्याज के बीच Rs.96 का अन्तर है। वार्षिक ब्याज दर कितनी होगी ?

Options:

1) 6%

2) 7%

3) 8%

4) 9%

Answer: 8%

Question 72.   In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions.

दिए गए पाई-चार्ट में देश में चावल, गेंहूँ, चीनी और चाय के उत्पादन का तुलनात्मक अध्ययन किया गया है। 
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर ग्राफ को पढ़कर दीजिए । 


From this diagram, the ratio of sum of wheat and sugar production to difference in production of rice and tea is 

इस आरेख के अनुसार गेंहूँ और चीनी के कुल उत्पादन तथा चावल और चाय के उत्पादन के अन्तर का अनुपात कितना है ?

Options:

1) 4:5

2) 5:4

3) 6:1

4) 1:6

Answer: 4:5
Question 73.  In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions.

दिए गए पाई-चार्ट में देश में चावल, गेंहूँ, चीनी और चाय के उत्पादन का तुलनात्मक अध्ययन किया गया है। 
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर ग्राफ को पढ़कर दीजिए । 


The production of rice and tea is more/greater than production of wheat by-

चावल और चाय का उत्पादन गेंहूँ के उत्पादन से कितना ज्यादा है ?

Options:

1) 50%

2) 100%

3) 75%

4) 66.6%

Answer: 100%

Question 74. In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions.

दिए गए पाई-चार्ट में देश में चावल, गेंहूँ, चीनी और चाय के उत्पादन का तुलनात्मक अध्ययन किया गया है। 
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर ग्राफ को पढ़कर दीजिए । 

 
The Central angle of Wheat % is

गेंहूँ % का मध्य कोण कितने डिग्री का है ?

Options:

1) 48°

2) 98°

3) 110°

4) 108°

Answer: 108°
Question 75. In the given Pie-chart, the comparative study of the production of Rice, Wheat, Sugar and Tea of a country is given. Study the Pie-Chart and answer the following questions.

दिए गए पाई-चार्ट में देश में चावल, गेंहूँ, चीनी और चाय के उत्पादन का तुलनात्मक अध्ययन किया गया है। 
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर ग्राफ को पढ़कर दीजिए । 


The total production of Rice, Wheat, sugar and Tea (In Kgs) is 500000 Kgs. The production of Rice in the country is  ....

चावल, गेंहूँ, चीनी और चाय का कुल उत्पादन 500000 कि.ग्रा. है। देश में चावल का उत्पादन कितना है?

Options:

1) 175000 Kg - 175000 कि.ग्रा.

2) 395000 kg - 395000 कि.ग्रा.

3) 275000 Kg - 275000 कि.ग्रा.

4) 27500 Kg - 27500 कि.ग्रा.

Answer: 275000 Kg - 275000 कि.ग्रा.
Question 76. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

CONTRABAND

Options:

1) BURGLED

2) SMUGGLED

3) BAFFLED

4) JUGGLED

Answer: SMUGGLED

Question 77.  In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

LENIENT

Options:

1) STRICT

2) SOLID

3) FORGIVING

4) STOIC

Answer: STRICT

Question 78.   Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Scarety

2) Scarcity

3) Scarsity

4) Scarecity

Answer: Scarcity
Question 79.  In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part  of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

He was (A) / very kind enough (B) / to invite me (C) / No Error(D).

Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: B

Question 80.   In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Police reports claim that (A) / substantial seizure of cocaine have been made(B) / in the last two months. (C) /No Error(D).

Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: B

Question 81.  In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Every conceivable race and nationality(A) / had its shared of suffering(B) / in the world wars (C)/No Error(D).

Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: B

Question 82.  The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

She __________ him angrily because he made the floor dirty with his muddy shoes.

Options:

1) scold

2) scolds

3) scolded

4) scolding

Answer: scolded

Question 83.  The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

He walked along the road wondering what …………happened and where all the people had gone.

Options:

1) had

2) has

3) have

4) it

Answer: had
Question 84.  The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The criminal was………………lest he should escape.

Options:

1) fetid

2) fettered

3) fettled

4) feted

Answer: fettered
Question 85.  In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Drive home

Options:

1) Find one's roots

2) Emphasise

3) Refer

4) Draw

Answer: Emphasise

Question 86.  In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To end in smoke

Options:

1) End without any practical result

2) End with positive result

3) Die in a burning house

4) Risk everything in a single venture

Answer: End without any practical result
Question 87.  In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

A left handed compliment

Options:

1) A subtle rebuke

2) Wholesome praise

3) An ambiguous compliment

4) A mild compliment

Answer: An ambiguous compliment


Question 88.  Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Experts who scientifically study insects

Options:

1) Gerontologists

2) Pathologists

3) Entomologists

4) Ornithologists

Answer: Entomologists
Question 89. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

One who pretends to be what he is not

Options:

1) Hypocrite

2) Pessimist

3) Optimist

4) Infallible

Answer: Hypocrite

Question 90.  Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A paper/story/poem first written out by hand

Options:

1) Handicraft

2) Manuscript

3) Handiwork

4) Thesis

Answer: Manuscript
Question 91.  A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

The interview came alive by satellite from Hollywood

Options:

1) came as live

2) came live

3) came up live

4) No improvement

Answer: came live

Question 92.   A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

There was little he could do to save his battered reputation

Options:

1) salvage

2) wreck

3) destroy

4) No improvement

Answer: salvage

Question 93.   A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

It is much too important to be made a joke of

Options:

1) too much important

2) too many important

3) very much important

4) No improvement

Answer: No improvement

Question 94.  A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

If he wants farther help, send him to me

Options:

1) further

2) much

3) best

4) No improvement

Answer: further

Question 95.  A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

He jumped on the lake

Options:

1) in the

2) into the

3) onto the

4) No improvement

Answer: into the
Question 96.  A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest. 

Mandarin Chinese is spoken by ________people.

Options:

1) little

2) few

3) many

4) big

Answer: many
Question 97. A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and  friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest. 

A person who is good at foreign languages is known as

Options:

1) Virtuoso

2) Linguist

3) Ventriloquist

4) Scholar

Answer: Linguist


Question 98.  A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The  Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest. 

_______are regional variations of a language

Options:

1) English

2) Mandarin Chinese

3) Home language

4) Dialects

Answer: Dialects
Question 99.  A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest. 

English also included French words ________ the Norman Conquest

Options:

1) after

2) prior

3) before

4) during

Answer: after

Question 100.  A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest. 

……………………………is part of a Germanic language.

Options:

1) Britain

2) Anglo-Saxons

3) English

4) Roman Empire

Answer: English

More other previous Question Papers and Questions set