SBI PO MAINS 2016 QUANTITATIVE APTITUDE PAPER SOLVED - FREE

SBI PO Mains 2016 Memory Based Quantitative Aptitude solved Paper,

SBI PO Previous Year Mains Question Paper with Answers,
SBI PO Mains Quantitative Aptitude Previous Year Question Paper/Solution 2016,

SBI PO Mains Quantitative Aptitude question paper 2016 pdf with solutions,

SBI PO Previous Year Quantitative Aptitude Question Papers PDF 2016,

IBPS PO Mains Exam 2016 solved Quantitative Aptitude paper Free pdf,

SBI PO Previous Year Quantitative Aptitude Question Papers Solved with full Explanation,

SBI PO 2016 - Previous Year Quantitative Aptitude Question Papers - Download in PDF,

SBI PO Previous Year Quantitative Aptitude Question Paper PDF with Answers,

Dear Students, as you all have witnessed drastic change in the pattern of SBI PO Mains, now It’s high time when you started preparing for the upcoming exams in the same pattern and with much more variation in format. All of you have been preparing and were expecting the same type of questions as asked in the previous exams, but it was an eye opener and quite shocking for all of us.

SBI PO Mains Quantitative Aptitude question paper 2016 pdf with solutions

Now onward, we’ll provide you all type of questions and possible patterns that are asked in all competitive exams. This way you can prepare yourself for the worst. We’ll include questions from regular pattern as well as from the changed pattern.

Here we are providing you the best possible combination SBI PO Mains Exam 2016 of Quantitative Aptitude question paper based on the communication with aspirants who attended the exam.

Here is set of some important questions with their answers for your next competition Examinations -

1. Which of the following sea route joins North America and Europe with South America?

A. South Atlantic Oceanic Route
B. North Atlantic Oceanic Route
C. Routes of Mediterranean Sea
D. Cape of Good Hope route
Ans: A

Explanation:  South Atlantic Oceanic Route joins North America and Europe with South America. Through this, waterway, the industrial goods from North America and Europe are transported to South America. Hence, A is the correct option.

2. Which of the following sea route joins the developed regions of Western Europe with the developed region of North America?

A. South Atlantic Oceanic Route
B. North Atlantic Oceanic Route
C. Routes of Mediterranean Sea
D. Cape of Good Hope route
Ans: B

Explanation: North Atlantic Oceanic Route has much more important than any other waterways. This waterway joins the developed regions of Western Europe with the developed region of North America. Hence, B is the correct option.

3. Which of the following waterways transports raw materials of eastern countries to western countries and transport industrial products to eastern countries?

A. South Atlantic Oceanic Route
B. North Atlantic Oceanic Route
C. Routes of Mediterranean Sea
D. Cape of Good Hope route
Ans: C

Explanation: The Routes of Mediterranean Sea transports raw materials of eastern countries to western countries and transport industrial products to eastern countries. Hence, C is the correct option.

4. Which of the following sea routes joins Asia and Australia continents with North Atlantic Ocean routes?

A. South Atlantic Oceanic Route
B. North Atlantic Oceanic Route
C. Routes of Mediterranean Sea
D. Cape of Good Hope route
Ans: C

Explanation: The Routes of Mediterranean Sea waterway joins Asia and Australia continents with North Atlantic Ocean routes. It joins together the maximum number of countries of the world. Hence, C is the correct option.

5. Which of the following sea route gives maximum benefits to the countries like China, Korea, Japan, Philippines, Indonesia, Malaysia, Singapore and Hong Kong?

A. South Atlantic Oceanic Route
B. North Atlantic Oceanic Route
C. Routes of Mediterranean Sea
D. North Pacific Oceanic Route
Ans: D

Explanation: North Pacific Oceanic Route join East Asia and North America with each other. This waterway is very long. From this route the countries like China. Korea, Japan, Philippines, Indonesia, Malaysia, Singapore and Hong Kong take maximum benefits. Hence, D is the correct option.

6. Which of the following sea route connects Australia, New Zealand, North America and Western Europe?

A. North Pacific Oceanic Route
B. Routes of Indian Ocean
C. South Pacific Oceanic Route
D. None of the above
Ans: C

Explanation: South Pacific Oceanic Route connects Australia, New Zealand, North America and Western Europe with each other. Through this oceanic route Australia exports wool, butter, cheese, skins, rubber, etc. and industrial products are imported. Hence, C is the correct option.

7. Which of the following oceanic route has lost its importance with the construction of the Suez Canal?

A. North Pacific Oceanic Route
B. Routes of Indian Ocean
C. South Pacific Oceanic Route
D. Cape of Good Hope route
Ans: D

Explanation:  Cape of Good Hope route has lost its importance with the construction of the Suez Canal. Now-a-days, only large sized ships loaded with heavy and cheap goods sail through this oceanic route. Hence, D is the correct option.

8. Who among the following open the sea route to Asia via the Atlantic and Indian oceans?

A. Bartolomeu Dias
B. Vasco Dgama
C. John II
D. Ibn majid
Ans: A

Explanation: Bartolomeu Dias was a Portuguese navigator and explorer who led the first European expedition to round the Cape of Good Hope (1488), opening the sea route to Asia via the Atlantic and Indian oceans. Hence, A is the correct option.

9.  Who among the following renamed Cape of Storms to Cape of Good Hope?

A. Bartolomeu Dias
B. Vasco Dgama
C. John II
D. Ibn majid
Ans: C

Explanation:  Cape of Good Hope is a rocky promontory at the southern end of Cape Peninsula, Western Cape province, South Africa. It was first sighted by the Portuguese navigator Bartolomeu Dias in 1488 on his return voyage to Portugal after ascertaining the southern limits of the African continent. One historical account says that Dias named it Cape of Storms and that John II of Portugal renamed it Cape of Good Hope. Hence, C is the correct option.

10. Which of the following port is considered as a gateway to golden opportunities for trade by India, Iran and Afghanistan with central Asian countries?

A. Jebel Ali Port, Dubai
B. Tianjin, China
C. Guangzhou Harbor, China
D. Chabahar Port
Ans: D

Explanation:  The Chabahar port in the Sistan-Balochistan province in the southern coast of Iran is easily accessible from India's western coast and is increasingly seen as a counter to Pakistan's Gwadar Port located at distance of around 80 km from Chabahar. It is being considered as a gateway to golden opportunities for trade by India, Iran and Afghanistan with central Asian countries. Hence, D is the correct option.

Click Here for SBI PO Quantitative Aptitude Question & Answers pdf


SBI Clerk/PO Previous Papers 2017 - Prelims, Mains Question Paper, एस बी आई 2017 का हल किया हुआ प्रश्न पत्र यहाँ से निशुल्क प्राप्त करें ।