SBI PO MAINS 2016 QUESTION PAPER WITH SOLUTION (REASONING ABILITY) PDF FREE

SBI PO Previous Year Question Paper with Answers Mains 2016,

SBI PO Mains Reasoning Question Paper Pdf Download SBI PO 2016,

SBI PO Mains 2016 Memory Based Paper – Reasoning Ability Free,

SBI PO Mains 2016 Year Reasoning Ability Solved Papers, 

SBI PO Mains question paper 2016 pdf with solutions,

SBI PO Previous Year Question Paper PDF with Solved Answers,

SBI PO 2016 Previous Year Question Papers - Download in PDF Free,

SBI PO Previous Year Question Papers with Solutions Download Pdf,

SBI PO Previous Year Papers | Download Solved SBI PO 2016,

SBI PO Previous Papers - Last 2016 PO Main Exam Question Paper Pdf,

Governmentdailyjobs SBI PO Mains 2016 Reasoning Question Paper pdf,

Hello friends, welcome again, As you all have witnessed drastic change in the pattern of SBI PO Main Examination, now it’s high time when you started preparing for the upcoming exams in the same pattern and with much more variation in format. All of you have been preparing and were expecting the same type of questions as asked in the previous exams, but it was an eye opener and quite shocking for all of us. 

SBI PO Mains 2016 Memory Based Paper – Reasoning Ability Free

Now onward, we’ll provide you all type of questions and possible patterns that are asked in all competitive exams. This way you can prepare yourself for the worst. We’ll include questions from regular pattern as well as from the changed pattern.

Here we are providing you the best possible combination SBI PO Mains Exam 2016 of Reasoning Ability question paper based on the communication with aspirants who attended the exam last.

Here are some important questions with answers for your benefit - 

01. Which of the following is not present in animal cells? 

[A] Cell walls. 
[B] Mitochondria. 
[C] Ribosomes. 
[D] Cytoplasm.
Answer: A - Cell walls.

02. Which of the following protects the body against infectious disease and foreign invaders? 

[A] Leukocytes. 
[B] Red blood cells. 
[C] Endoplasmic reticulum (ER). 
[D] Golgi apparatus.
Answer: A - Leukocytes.

03. Hemoglobin in humans has the highest affinity for which of the following gases? 

[A] Methane. 
[B] Carbon Monoxide. 
[C] Nitrous oxide. 
[D] Carbon dioxide.
Answer: B - Carbon Monoxide.

04. Which of the following statements is incorrect about the Lysosome? 

[A] It is a membrane-bound organelle found in plant as well as animal cells. 
[B] It is also called the suicidal bag of the cell. 
[C] It helps in the synthesis of protein. 
[D] It acts as a dispatch station of protein products received from the endoplasmic reticulum (ER).
Answer: D - It acts as a dispatch station of protein products received from the endoplasmic reticulum (ER).

05. Which of the following is not a part of the digestive system? 

[A] Small Intestine. 
[B] Rectum. 
[C] Pharynx. 
[D] Spleen.
Answer: D - Spleen.

06. Which of the following statements is incorrect about a Plane Mirror? 

[A] The focal length of a plane mirror is infinity.
[B] Its optical power is one. 
[C] It forms a virtual image of a real object. 
[D] It is used in constructing periscope.
Answer: B - Its optical power is one.

07. Thin lamination is used in a transformer to reduce: 

[A] Eddy current losses. 
[B] Hysteresis losses. 
[C] Corona losses. 
[D] None of the above.
Answer: A - Eddy current losses.

08. Which of the following are the most and the least electronegative elements in the periodic table? 

[A] Fluorine and Cesium. 
[B] Hydrogen and Helium.
[C] Carbon and Oxygen. 
[D] Chlorine and Fluorine.
Answer: A - Fluorine and Cesium.

09. Which of the following is the most commonly used chemical for ripening of mangoes in India? 

[A] Potassium Iodide. 
[B] Silver Iodide. 
[C] Ammonium Nitrate. 
[D] Calcium Carbide.
Answer: D - Calcium Carbide.

10. A high-refractive-index polymer (HRIP) is a polymer that has a refractive index greater than _? 

[A] 0.50. 
[B] 1.0. 
[C] 1.20. 
[D] 1.50.
Answer: D - 1.50.

11. Frugal engineering is defined as the process of: 

[A] Raising the profit of a firm by reducing labour and capital cost. 
[B] Reducing the complexity and cost of a good and its production. 
[C] Accelerating the profit of a firm by adoption of science-based innovations. 
[D] Increasing customer base by offering discounts to customers.
Answer: B - Reducing the complexity and cost of a good and its production.

12. Which of the following firms has been recently named as the world’s biggest private equity firm? 

[A] Apollo Global Management LLC. 
[B] Blackstone Group. 
[C] Goldman Sachs. 
[D] General Atlantic.
Answer: A - Apollo Global Management LLC.

13. Duty Entitlement Pass Book (DEPS) is an scheme of Indian Government provided to _? 

[A] Exporters. 
[B] Importers. 
[C] Wholesalers.
[D] Retailers.
Answer: A - Exporters.

14. Which of the following currencies is not included in the Special Drawing Rights (SDR) Currency Basket? 

[A] Indian Rupee. 
[B] British Pound. 
[C] Japanese Yen. 
[D] Chinese Renminbi.
Answer: A - Indian Rupee.

15. Which of the following was the first paper currency issued by RBI? 

[A] Rs. 1-Note. 
[B] Rs. 2-Note. 
[C] Rs. 5 Note. 
[D] Rs. 100 Note.
Answer: C – Rs. 5 Note.

16. At which of the following places, printing press of Reserve Bank of India is not present? 

[A] Nashik. 
[B] Dewas. 
[C] Salboni. 
[D] Mumbai.
Answer: D - Mumbai.

17. The base year for the calculation of all-India Index of Industrial Production (IIP) is: 

[A] 2004-05. 
[B] 2005-06. 
[C] 2010-11. 
[D] 2011-12.
Answer: D - 2011-12.

18. Which of the following industries is not covered in the Index of Eight Core Industries? 

[A] Electricity. 
[B] Crude Oil. 
[C] Natural Gas. 
[D] Pharmaceutical.
Answer: D - Pharmaceutical.

19. Which of the following is not an example of complementary goods? 

[A] Printers and Ink Cartridges. 
[B] Tea and Sugar.
[C] Mobile phones and SIM cards.
[D] Tea and Coffee.
Answer: D - Tea and Coffee.

20. Which of the following statements is correct about the chairperson of Monetary Policy Committee (MPC)? 

[A] The chairperson of the committee is appointed by the RBI Governor. 
[B] RBI Governor is the ex officio Chairperson of the committee. 
[C] Finance Minister is the ex-officio chairperson of the committee. 
[D] The Chairperson of the committee is appointed by the Finance Minister.
Answer: B - RBI Governor is the ex officio Chairperson of the committee.

Click Here for SBI PO Mains 2016 Reasoning Ability solved Paper