Type Here to Get Search Results !

WHO IS FATHER OF INDIAN CONSTITUTION

India GK Quiz-3-General Knowledge Questions and Answers

Indian Constitution fundamental rights and Duties



Indian Constitution fundamental rights and Duties

India General knowledge Questions and Answers


1. The current Lok Sabha is the…..
Answer: 15th Lok Sabha

2. The members of Lok Sabha hold office for the term of……
Answer: 5 years

3. The minimum age to be eligible for a election for the Lok Sabha is….
Ans: 25

4. The Council of States in India is generally known as:
Ans: Rajya Sabha

5. Who Elect the members of the Rajya Sabha………….
Ans: Elected members of the legislative assembly

6. The members of the Rajya Sabha are chosen for the term……….
Ans: Of six years
 
7. The First Lok Sabha commenced on which date:
Ans: 1947

8. The Lok Sabha is also known as:
Ans: The House of the People

9. The members of Lok Sabha hold office for a term of………
Ans: 5 years

10. The minimum age for a person to become a member of Rajya Sabha is
Ans: 30 years

11. The precursor to the Indian Parliament was the:
Ans: Constituent Assembly

12. The maximum strength (number of members) of the Rajya Sabha:
Ans: 238

13. In the Rajya Sabha, the President can appoint how many representatives…………
Ans: 12

14. The chairman of the Rajya Sabha is the:
Ans: Vice President of India

15. The number of years that a member is elected to the Rajya Sabha is:
Ans: 6 years

16. The current leader (2011) of the Rajya Sabha is………..
Ans: Dr. Manmohan Singh

17. The money bill can be amended by the Rajya Sabha………
Ans: False

18. Which of the following is not an eligibility qualification for the LOK sabha:
Ans: Must be physically fit

19. What is the maximum strength (number of members) of the Lok Sabha envisaged by the Constitution?
Ans: 552

20. The Presiding Chairman of the Lok Sabha is the following:
Ans: Elected from the Lok Sabha Members

21. The minimum age for holding office in the Lok Sabha is:
Ans: 25 years

22. A motion of no confidence against the government can be introduced by……
Ans: Lok Sabha

23. How many sessions of the Lok Sabha take place in a year:
Ans: 3
 
24. Which of the following are not sessions of the Lok Sabha:
Ans: Spring Session & Summer Session

25. The budget is presented by the Finance Minister to the:
Ans: Lok Sabha

26. The present Majority Leader of the Lok Sabha (2011) is:
Ans: Pranab Mukerjee

27. The Parliament of India consists of the following (more than one answer applies)………….
Ans: President, Lok Sabha, Rajya Sabha

28. Who decides whether a bill is a money bill or not:
Ans: Speaker of the Lok Sabha

29. The phrase 'bicameral legislature' means
Ans: a legislature consisting of a lower and an upper chamber

30. Who is the Leader of the Opposition in the Lok Sabha?
Ans:  Smt. Sushma Swaraj

31. How many Sessions of the Lok Sabha are held in a year?

Ans: Normally three Sessions of the Lok Sabha are held in a year, viz-
    i-Budget Session - February – May.
    Ii-Autumn or Monsoon Session - July – August.
    Iii-Winter Session - November – December.

Join our Telegram Channel for latest Govt. Jobs information


Join our Telegram Channel for latest Govt. Jobs information, Results and Previous Question Papers

Click here for General Knowledge & Previous Question Papers  


E Book on Indian Constitution for all Exams
E Book on Indian Constitution Part and Amendment Act 1 to 395
E BOOK on Indian Constitution Details
Indian Constitution-General Knowledge Questions and Answers
5000 General Knowledge Objective Practice Questions and Answers
Vice President of India Selection Process


Previous…                                         Next…….

Top Post Ad

Below Post Ad