Type Here to Get Search Results !

INDIAN CONSTITUTION QUIZ| INDIAN CONSTITUTION QUESTION ANSWER

India GK Quiz-2-General Knowledge Questions and Answers| Indian Constitution

Indian Constitution Act| Indian Constitution and Human Rights



Indian Constitution and Human Rights

General Knowledge Questions and Answers on Supreme Court of India


1. In which year Supreme Court of India came in to force ?
Answer: 1950 January 28

2. Who is the first chief Justice of India?
Answer:  Harilal J Kania

3. Who is the 40th (current) Chief Justice of India?
Answer: Justice Sathasivam

4. Who is the first female judge of Supreme Court?
Answer: Fathima Beevi

5. Which High Court for the first time in India declared 'Bandh" as illegal
Answer: Kerala High Court

6. Which state has no Panchayati Raj Institution…..?
Answer: Nagaland

7. Which High Court has the largest jurisdiction in the terms of states….?
Answer: Gauhati High Court

8. Second largest judicial complex in the World….
Answer: Madras High Court

9. Supreme Court Judges retire upon attaining the age of…
Answer: 65 years

10. Total number of High Court in India……
Answer: 24

11. The age of retirement of a Judge of a High Court in India is?
Answer: 62 years

12. Who was the first person to be directly appointed as the Judge of Supreme Court?
Answer: Kuldeep Singh

Indian Parliament Related Questions and Answers


13. Which of the following is the oldest High Court in India?
Answer: High Court of Calcutta

14. Who was the first woman judge to be appointed Chief Justice of a High Court?
Ans: Justice Smt Leila Seth

15. Andaman and Nicobar islands come under the jurisdiction of which of the following High Courts?
Answer: Calcutta High Court

16. The pension of a high court judge is charged to the……
Answer: Consolidated Fund of India

17. The power of Supreme Court of India to decide the dispute between the centre and states falls under its……
Answer: Original jurisdiction

18. Which article in Indian Constitution gives the power of Writ jurisdiction to Supreme Court?
Answer: Article 32

19. Who appoints the judges of Supreme Court?
Answer: President

20. What is the monthly salary of chief Justice of Supreme Court?
Answer: 1 lakh

21.  What is the monthly salary of judge of Supreme Court?
Answer: 90,000

22. Who is the present (40th) Chief Justice of India?
Answer:  P. Sathasivam

23. Who is the first female Supreme Court Chief Justice?
Answer: No female CJI yet

Join our Telegram Channel for latest Govt. Jobs information



Join our Telegram Channel for latest Govt. Jobs information, Results and Previous Question Papers

Click here for General Knowledge & Previous Question Papers 


E Book on Indian Constitution for all Exams
E Book on Indian Constitution Part and Amendment Act 1 to 395
E BOOK on Indian Constitution Details
Indian Constitution-General Knowledge Questions and Answers
5000 General Knowledge Objective Practice Questions and Answers
Vice President of India Selection Process


Previous……                                 Next.......

Top Post Ad

Below Post Ad