Type Here to Get Search Results !

GENERAL KNOWLEDGE FOR COMPETITIVE EXAMINATIONS

General Knowledge Quiz| Common General Knowledge Questions and Answers


All India General Knowledge Examination| GK India and World


GK India and World


Dear aspirants, we are providing 1000 General Knowledge Questions in Hindi with PDF format. In which all the topics of GK are included. You can easily download by clicking on the PDF link below. Any aspirant who is preparing for competitive examinations like UPSC, IAS, SSC, Railway, PSC, CAT, CLAT, Bank PO, SBI, Banking, Clerical, B. Ed, Teacher, Defence etc. For them, these GK questions will be useful in written as well as interviews. To download these questions, click on the link given below here. After that PDF file will follow to download. Which can be read easily and can save the file downloading the PDF?

Indian General Knowledge Question and Answer


1. The main function of palisade parenchyma in leaf is:
(A) respiration (B) photosynthesis
(C) transpiration (D) conduction
Answer: (B)

2. The harmful substances produced by the microbes are known as:
(A) hormones (B) toxins
(C) antibiotics (D) pollutants
Answer: (B)

3. A cyclone occurs when :
(A) there is a low pressure in the centre and high pressure around
(B) the pressure in the centre is equal to the pressure around
(C) there is low pressure all around
(D) there is a high pressure in the centre and low pressure around.
Answer: (A)

4. The previous name of Zaire was:
(A) Congo (B) Sierra Leone
(C) Benin (D) Liberia
Answer: (A)

5. The first organic compound synthesised in the laboratory was:
(A) lactic acid (B) glucose
(C) urea (D) uric acid
Answer: (C)

6. The buffer action of blood is due to the presence of:
(A) Cl– and HCO–3 (B) HCO3– and H2CO3
(C) HCl and NaCl (D) Cl– and CO32–
Answer: (B)

7. An earthquake is also known as:
(A) tremor (B) temper
(C) teacher (D) None of these
Answer: (A)

8. Our atmosphere is divided into...............layers.
(A) four (B) five
(C) two (D) three
Answer: (B)

10. The waves used in sonography are:
(A) sound waves (B) ultrasonic waves
(C) microwaves (D) infra-red waves
Answer: (B)

11. If a body moves with a constant speed in a circle:
(A) no acceleration is produced in it (B) its velocity remains constant
(C) no work is done on it (D) no force acts on it
Answer: (C)

12. Who among the following is was the 15th Prime Minister of India?
(A) Manmohan Singh (B) Narendra Modi
(C) Atal Bihari Vajpayee (D) None of these
Answer: (B)

13. Which is the world's cultural capital in India?
(A) Kolkata (B) Trivandrum
(C) Madurai (D) Mumbai
Answer: (A)

14. Thalassemia is an example of:
(A) Deletion mutation (B) Point mutation
(C) Silent mutation (D) Frameshift mutation
Answer: (D)

15. What accumulates in the muscles after continuous strenuous physical exercise as a result of temporary anaerobic respiration that causes muscular fatigue?
(A) ATP (B) Lactic acid
(C) Ethyl alcohol (D) Carbon dioxide
Answer: (B)

16. The planet which has the highest surface temperature is:
(A) Jupiter (B) Earth
(C) Pluto (D) Venus
Answer: (D)

17. The policy of imperial preferences adopted by Britain in its colonies in 1932 is also known as the:
(A) Hong Kong Agreement (B) London Agreement
(C) Ottawa Agreement (D) Paris Agreement
Answer: (C)

18. the playing time (in seconds) of the full version of Indian National Anthem is:
(A) 60 (B) 52
(C) 55 (D) 57
Answer: (B)

19. The tomb of Jahangir was built at:
(A) Gujarat (B) Delhi
(C) Lahore (D) Agra
Answer: (C)

20. The two richest Eco-zones of India are:
(A) The Himalayas and Vindhyas
(B) The Himalayas and Eastern Ghats
(C) The Himalayas and Western Ghats
(D) The Himalayas and Arvalis
Answer: (C)

21. At the time of independence, predominantly India practised:
(A) Subsistence agriculture (B) Mixed farming
(C) Plantation agriculture (D) Shifting agriculture
Answer: (A)

22. Where is the headquarters of the International Olympic Committee located?
(A) Italy (B) Switzerland
(C) Belgium (D) France
Answer: (B)

21. Who was the brand ambassador of Nokia Phones in India?
(A) Alia Bhatt (B) Aamir Khan
(C) Abhishek Bachchan  (D) M.S. Dhoni
Answer: (A)

23. A computer program that translates one program instruction one at a time into machine language is called a/an:
(A) Interpreter (B) Compiler
(C) Simulator (D) Commander
Answer: (A)

24. The most advanced form of Read Only Memory (ROM) is:
(A) PROM (B) RAM
(C) Cache Memory (D) EEPROM
Answer: (D)

25. The main feature of the Federal State is:
(A) Decentralization (B) Centralization
(C) Theory of separation of powers (D) Sovereignty
Answer: (A)

26. Public opinion is:
(A) The opinion of the majority
(B) The opinion of the people on political matters
(C) Opinion of the citizens of the country
(D) The Opinion based on reasoning which is for the welfare of the whole society
Answer: (A)

27. Which one of the following is an item included in the list of Fundamental Duties of an Indian citizen in the Constitution?
(A) To practice secularism.
(B) To develop scientific temper, humanism, and the spirit of enquiry and reform.
(C) To pay all taxes to government regularly and correctly.
(D) Not to assault any public servant in the (during) performance of his duties.
Answer: (B)

28. Where is the headquarters of Hindustan Zinc Ltd?
(A) Udaipur (B) Jodhpur
(C) Jaisalmer (D) Jaipur
Answer: (A)

29. RBI gave in-principle approval for the following identities to start ‘Small Bank’, which of these is not a microfinance institution?
(A) Au Financiers (Jaipur)
(B) Equites Holdings Pvt. Ltd. (Chennai)
(C) RGVN (North East) (Guwahati)
(D) Disha Microfin Pvt. Ltd. (Ahmedabad)
Answer: (A)

30. Who is called the ‘Father of Economics’?
(A) Adam Smith (B) Alfred Marshall
(C) Max Muller (D) Karl Marx
Answer: (A)

31. The longest river in the world is:
(A) Brahmaputra (B) Amazon
(C) Ganga (D) Nile
Answer: (D)

32. The first to invade India were the:
(A) Persians (B) Arabs
(C) Aryans (D) Greeks
Answer: (C)

33. Niyamgiri hill is located in Kalahandi district of:
(A) Punjab (B) Kerala
(C) Odisha (D) Paschim Bangal
Answer: (C)

34. The Indian Supercomputer built by CRL, Pune which ranked fourth fastest in the world and most powerful in Asia is called:
(A) EKA (B) SAGA
(C) Virgo (D) Param
Answer: (A)

35. A solution is:
(A) a solid dissolved in water (B) a mixture of two liquids
(C) a homogeneous mixture of two or more substances (D) a solid dissolved in a liquid.
Answer: (C)

36. Who among the following Mughal rulers has been called the 'Prince of Builders?
(A) Shah Jahan (B) Babur
(C) Akbar (D) Jahangir
Answer: (A)

37. Name the American film cartoonist who created Mickey mouse and Donald Duck:
(A) Steven Spielberg (B) Hanna Barbera
(C) Warner Brothers (D) Walt Disney
Answer: (D)

38. Name the oldest Indian civilization:
(A) Mesopotamian civilization (B) Egyptian civilization
(C) Indus valley civilization (D) None of these
Answer: (C)

39. Fifth Generation Computers are:
(A) Data interpreters (B) Data Controllers
(C) Data Processors (D) Knowledge processors
Answer: (D)

40. Which of the following water bodies is not a freshwater resource?
(A) Jaisamand (B) Ganga river
(C) Yamuna river (D) Chilika lake
Answer: (C)

41. Who among the following is the Home-Minister in the Union Cabinet of India?
(A) Sushma Swaraj (B) Narendra Modi
(C) Rajnath Singh (D) Arun Jaitley
Answer: (C)

42. The moment of inertia of a body does not depend upon its:
(A) axis of rotation (B) angular velocity
(C) form of mass (D) distribution of mass
Answer: (B)

43. Eutrophication of a water body enhances:
(A) Organic matter production (B) Biological oxygen demand
(C) Both (A) and (B) (D) Neither (A) nor (B)
Answer: (C)

44. In a conductor:
(A) there is no conduction band
(B) the forbidden energy gap is very wide
(C) the forbidden energy gap is very narrow
(D) the valence band and the conduction band overlap each other
Answer: (D)

45. Atmospheric temperature increasing at the higher altitudes is called:
(A) Radiation (B) Inversion
(C) Conduction (D) Convection
Answer: (B)

46. The maximum strength of Rajya Sabha is:
(A) 220 (B) 200
(C) 250 (D) 240
Answer: (B)

47. If the President of India wants to resign, he has to address the letter of resignation to the:
(A) Chief Justices of India (B) Prime Minister
(C) Vice-President (D) Speaker
Answer: (C)

48. Who acts as the channel of communication between the Pesident and the Council Ministers?
(A) Chairman, Rajya Sabha (B) Speaker of Lok Sabha
(C) Vice-President (D) Prime Minister
Answer: (D)

49. Largest producer of Bauxite in the world is:
(A) U.S.A. (B) Jamaica
(C) Chile (D) Australia
Answer: (D)

50. Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in 19th century?
(A) Swami Dayanand (B) Swami Vivekanand
(C) Guru Shankaracharya (D) Raja Ram Mohan Roy
Answer: (B)

51. The Noble Peace Prize is awarded in which city?
(A) Brussels (B) Geneva
(C) Oslo (D) Stockholm
Answer: (C)

52. Just born baby has the respiratory rate as:
(A) 32 times/minute (B) 26 times/minute
(C) 18 times/minute (D) 15times.minute
Answer: (A)

53. Which of the following is very reactive and kept in kerosene?
(A) Sodium (B) Potassium
(C) Iodine (D) Bromine
Answer: (A)

54. According to Keynes, business cycles are educe to variation in the rate of investment caused by fluctuations, in the:
(A) Marginal efficiency of capital
(B) Marginal propensity to save
(C) Marginal propensity to consumption
(D) Marginal efficiency to investment
Answer: (A)

55. The main emphasis of Keynesian economics is on:
(A) Expenditure (B) Exchange
(C) Foreign trade (D) Taxation
Answer: (A)

56. Who among the Delhi Sultans died of a sudden fall from a horse at Lahore while playing Chaugan?
(A) Qutbuddin Aibak  (B) Iltutmish
(C) Balban (D) Jalaluddin Khilji
Answer: (A)

57. Buddha means:
(A) Great Conqueror (B) Great saint
(C) Wise one (D) Enlightened one
Answer: (D)

58. The excretory aperture in Paramecium is known as:
(A) Cytopharynx (B) Clytostoma
(C) Cytopyge (D) Crypotspere
Answer: (C)

59. IVF (In Vitro Fertilization) Technique was first devised by:
(A) Patrick Steptoe and Robert Edward (B) Dr. Henry Dixon
(C) Robertson (D) Dr. Martin Cooper
Answer: (A)

60. Which of the schemes of the Government of India makes Indian cities free from slums?
(A) Rajiv Awas Yojana (B) Antyodaya
(C) Indira Awas Yojana (D) Central Rural Sanitation Programme
Answer: (A)

61. Indian economy is a:
(A) capitalistic economy (B) centralized economy
(C) mixed economy (D) communistic economy
Answer: (C)

62. Who built the famous Vaikunta Perumal temple at Kanchipuram?
(A) Nandi Varman II (B) Aparajita Varman
(C) Narasimha Varman II (D) Parameshvara Varman II
Answer: (A)

63. UNO was founded in the year:
(A) 1950 (B) 1953
(C) 1945 (D) 1946
Answer: (C)

64. Universal adult franchise shows that India is a country which is:
(A) democratic (B) sovereign
(C) secular (D) socialist
Answer: (A)

65. The largest fresh water lake in India is:
(A) Wular lake (B) Nainital lake
(C) Dal lake (D) Bhimtal lake
Answer: (A)

66. Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award?
(A) Mother Teresa (B) Morarji Desai
(C) JRD Tata (D) None of these
Answer: (A)

67. International Literacy Day is observed on which one of the following days every year?
(A) 28th March (B) 18th September
(C) 8th September (D) 18th March
Answer: (C)

68. Who is called Rawalpindi Express?
(A) Rahul Dravid (B) Imran Khan
(C) Sachin Tendulkar (D) Shoaib Akhtar
Answer: (D)

69. Who is the author of 'A Suitable Boy'?
(A) Arundhati Roy (B) Kushwant Singh
(C) Vikram Seth (D) None of these
Answer: (C)

70. Interveinal necrotic spots on leaves appear due to:
(A) HF injury (B) SO2 injury
(C) NO2 injury (D) O3 injury
Answer: (B)

71. Nuclear fallout contains:
(A) Alpha particles (B) b-particles
(C) Both (A) and (B) (D) Neither (A) and (B)
Answer: (C)

72. Nucleons are regarded as composites sub-particles known as:
(A) Mesons (B) Quarks
(C) Leptons (D) Photons
Answer: (B)

73. To open a door easily, the handle should be fixed:
(A) near the hinges (B) away from id-point opposite to hinges
(C) in the middle (D) None of these
Answer: (D)

74. How many bytes are equal to one kilobyte?
(A) 1050 (B) 1000
(C) 976 (D) 1024
Answer: (D)

75. Which one of the following converts assembly language into machine language?
(A) Algorithm (B) Interpreter
(C) Compiler (D) Assembler
Answer: (D)


Conclusion

Dear aspirants, we are sharing some important topics with you about GK Indian, GK of India and GK India Questions for practice. You can find here about GK India pdf, GK of India pdf and GK in India 2018 also for your remembrance. Here we have collected data of India GK best Book, India GK Knowledge and India GK Notes for your practice. Here are some important topics like Current GK India Level and GK Questions India 2019 along with GK India and World for your practice. Friends here you can find about India GK Download pdf and General Knowledge of Indian History along with Indian History General Knowledge. We also collected data for you of Indian Geography General Knowledge Questions Answers and Indian Economy General Knowledge pdf for practice. In this article you can download General Knowledge of Indian Politics and Indian General Knowledge 2020 along with GK India History for you. GK Indian History and Indian General Knowledge 2019 are also available at our website www.governmentdailyjobs.com. We also shared with you Indian General Knowledge Book and General Knowledge on Indian Constitution for your practice.


Join our Telegram Channel for latest Govt. Jobs information



Join our Telegram Channel for latest Govt. Jobs information, Results and Previous Question Papers
Click here for General Knowledge & Previous Question Papers 


Indian General Knowledge pdf download from given links below

GK News Today & How to learn General Knowledge Set-1.
General Knowledge Daily-G Questions and Answers Set-2.
General Knowledge GK Question Answer Set-3.
General Knowledge News-GK Questions& Answers Set -4.
General Knowledge Updates-General Knowledge Notes Set-5.
General Knowledge UPSC Question and Answers Free Set-6.
General Knowledge Download Questions & Answers Set-7.
General Knowledge Question & Answers for SSC CGL- Set-8.
General Knowledge World Questions & Answers Free Set-9.
General Knowledge Question & Answers Set-10.
General Knowledge 5000 Practice Questions and Answers
General Knowledge 5000 Question Answers pdf
Indian Constitution Questions Answers for all Exams
GK Question with Answers for Competitive Examinations


Top Post Ad

Below Post Ad