Type Here to Get Search Results !

INDIAN GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS

GK GS Questions| GK Digital| GK One Liner| GK Paper| GK GS 2019| GK 1000 Questions| GK 2020| GK 100 Question| GK 1 Delhi| GK Mein

GK MCQ|GK Science| GK Computer| GK History| GK Biology| GK Math| GK Updates



GK 2020

Dear aspirants, we are providing 1000 General Knowledge Questions in Hindi with PDF format. In which all the topics of GK are included. You can easily download by clicking on the PDF link below. Any aspirant who is preparing for competitive examinations like UPSC, IAS, SSC, Railway, PSC, CAT, CLAT, Bank PO, SBI, Banking, Clerical, B. Ed, Teacher, Defence etc. For them, these GK questions will be useful in written as well as interviews. To download these questions, click on the link given below here. After that PDF file will follow to download. Which can be read easily and can save the file downloading the PDF?

Basic General Knowledge everyone should know


01. Species which has restricted distribution is called:
(A) Eco species (B) Endemic
(C) Sympatric (D) Allopatric
Answer: (B)

02. Franchising is:
(A) not having to pay and fee (B) a form of licensing
(C) operating a business without a license (D) operating with less control
Answer: (B)

03. Rashtriya Krishi Bima Yojana was introduced in:
(A) 1992 (B) 1998
(C) 1999 (D) 1996
Answer: (C)

04. Buyers and Sellers will have perfect knowledge of market conditions under:
(A) Duopoly (B) Perfect competition
(C) Monopolistic competition (D) Oligopoly
Answer: (A)

05. Which Indian State is the leading cotton producer?
(A) Gujarat (B) Maharashtra
(C) Andhra Pradesh (D) Madhya Pradesh
Answer: (A)

06. The ‘more mega store’ retail chain belongs to which Indian Industry?
(A) Reliance industry (B) Bharti Enterprises
(C) Aditya Birla Group (D) None of these
Answer: (C)

07. Vulcanized rubber contains Sulphur:
(A) 2% (B) 3-5%
(C) 7-9% (D) 10-15%
Answer: (B)

08. In the periodic table of elements, on moving from left to right across a period, the atomic radius:
(A) decreases (B) increases
(C) remains unchanged (D) does not follow as definite pattern
Answer: (A)

09. If the average revenue is a horizontal straight line, marginal revenue will be:
(A) U shaped (B) Kinked
(C) Identical with average revenue (D) L shaped
Answer: (C)

10. The hypothesis that rapid growth of per capita income will be associated with a reduction in poverty is called:
(A) trickle down Hypothesis (B) trickle up hypothesis
(C) U shaped hypothesis (D) poverty estimation hypothesis
Answer: (A)

11. Which one of the following coins was issued in silver during the Gupta period?
(A) Kakini (B) Nishka
(C) Rupyaka (D) Dinar
Answer: (C)

12. Lothal, the dockyard site of the Indus Valley Civilization, is situated in:
(A) Gujarat (B) Punjab
(C) Pakistan (D) Haryana
Answer: (A)

13. Which of the following is an example of parasitic alga?
(A) Ulothrix (B) Caphaleuros
(C) Oedogonium (D) Sargassum
Answer: (B)

14. Solitary cymose inflorescence is observed in:
(A) Rose (B) Chinarose
(C) Tuberose (D) Gardenia
Answer: (D)

15. What is meant by ‘Capital Gain?
(A) Appreciation in the money value of assets
(B) Additions to the capital invested in a business
(C) Part of profits added to the capital
(D) None of the above.
Answer: (A)

16. Which of the following listed is not a feature of organic farming?
(A) Use of synthetic fertilizers
(B) Very less energy consumption
(C) The non-use of chemical fertilizers and pesticides
(D) Soil is nurtured for future use by maintaining micro-organisms
Answer: (A)

17. Which one of the following types of malaria is pernicious malaria?
(A) Tertian (B) Malignant
(C) Vivax (D) Relapse
Answer: (B)

18. Who wrote the book ‘System a Nature’?
(A) Darwin (B) Linnaeus
(C) Lamarck (D) Buffon
Answer: (B)

19. In which year was Anti-Defection Bill passed by the Indian Parliament?
(A) 1990 (B) 1995
(C) 1980 (D) 1985
Answer: (D)

20. How many fundamental duties are there in our Indian Constitution?
(A) 12 (B) 8
(C) 11 (D) 9
Answer: (C)

21. A metal ball and a rubber ball both have the same mass, strike a wall normally with the same velocity. The rubber ball rebounds and the metal ball does not rebound. It can be concluded that:
(A) both suffer the same change in momentum
(B) the initial momentum of the rubber ball is greater than that of the metal ball
(C) the rubber ball suffers greater change in momentum
(D) the metal ball suffers greater change in momentum
Answer: (C)

22. If the phase difference between two points is 120° for a wave with a velocity of 360 m/s and frequency 500 Hz, then path difference between the two points is:
(A) 12 cm (B) 24 cm
(C) 1 cm (D) 6 cm
Answer: (B)

23. Who invented the electric bulb?
(A) Thomas Alva Edison (B) James Watt
(C) Thomas More (D) None of these
Answer: (A)

24. Who invented aero plane?
(A) Hoffman (B) Wright Brothers
(C) Edison (D) Stevenson
Answer: (B)

25. The name of the great maestro of Indian Music "Ustad Bismillah Khan" is related to:
(A) Shehnai (B) Tabla
(C) Sarod (D) Flute
Answer: (A)

26. Which of the following is not a greenhouse gas?
(A) Water vapor (B) O2
(C) O3 (D) CO2
Answer: (B)

27. National Science Day in India is celebrated on:
(A) 30th April (B) 1st February
(C) 28th February (D) 23th March
Answer: (C)

28. The name of the common currency launched by members of the European Union is:
(A) Sterling (B) Dollar
(C) Euro (D) Pound
Answer: (C)

29. Poison used for killing rate is:
(A) Calcium phosphide (Ca3P2)
(B) Zinc phosphide (Zn3P2)
(C) Magnesium nitride (Mg3N2)
(D) Magnesium phosphide (Mg3P2)
Answer: (B)

30. Which one of the following elements exhibits the greatest tendency to lose electrons?
(A) Fluorine (B) Lithium
(C) Oxygen (D) Zinc
Answer: (B)

31. Widal test is used for the diagnosis of:
(A) Salmonellosis (B) Malaria
(C) Cholera (D) Typhoid
Answer: (D)

32. 2, 4-D is used as:
(A) Weedicide (B) Vitamin
(C) Fertilizer (D) Insecticide
Answer: (A)

33. SEBI was set up in
(A) 1992 (B) 1980
(C) 1984 (D) 1988
Answer: (D)

34. In a free enterprise economy, resource allocation is determined by:
(A) the pattern of consumers spending
(B) the wealth of the entrepreneurs
(C) decision of the Government
(D) the traditional employment of factors
Answer: (A)

35. Lionel Messi, the winner of four FIFA Bellion doff and World Player of the year, belongs to:
(A) Brazil (B) Spain
(C) Argentina (D) Germany
Answer: (C)

36. “Consumer Electronic Imaging’ fair 2013”, formally called as “Photo Fair”, will be organize in January 2015 at:
(A) Kolkata (B) Chennai
(C) Delhi (D) Mumbai
Answer: (C)

37. To conserve coral reefs, the Government of India declared one of the following as marine Park:
(A) Gulf of Kutch (B) Lakshadweep Islands
(C) Gulf of Mannar (D) Andaman Islands
Answer: (A)

38. Uric acid is the chief nitrogenous wastes in:
(A) Frogs (B) Birds
(C) Fishes (D) Mankind
Answer: (B)

39. Which of the following devices can be used to detect radiant heat?
(A) Liquid thermometer
(B) Six's maximum and minimum thermometer
(C) Constant volume of air thermometer
(D) Thermopile
Answer: (D)

40. What is ‘Biodiversity’?
(A) Many types of flora & fauna in one forest
(B) Many types of flora and fauna in many forests
(C) Many population f one specie in one species in one forest
(D) All the above are true.
Answer: (A)

41. The first woman to preside over the UN General Assembly:
(A) Rajkumari Amrit Kaur (B) Vijaylakshmi Pandit
(C) Kamla Nehru  (D) Indira Gandhi
Answer: (B)

42. Pancha Siddhantham of Varaha Mihira deals with:
(A) Astrology(B) Astronomy
(C) Medicine (D) Anatomy
Answer: (B)

43. The Mountain formed on the earth crust due to tension is called:
(A) Young folded mountain (B) Old folded mountain
(C) Laccolith mountain (D) Block Mountain
Answer: (D)

44. Movement of hairs in Dresser is referred to as:
(A) Heliotropism (B) Thigmotropism
(C) Photonastic (D) Semimonastic
Answer: (B)

45. The word ‘Buddha’ means:
(A) an enlightened one (B) a wanderer
(C) a conqueror (D) a liberator
Answer: (A)

46. 1917 is known for:
(A) End of the World War-I (B) The Russian Revolution
(C) Battle of Trafalgar (D) Battle of Waterloo
Answer: (B)

47. For immediate energy production in cells, one should take:
(A) vitamin C (B) sucrose
(C) glucose (D) proteins
Answer: (C)

48. In the human body, ligaments are made up of:
(A) yellow fibers only (B) yellow fibers and muscle fibers
(C) white fibers and some yellow elastic fibers (D) white fibers only.
Answer: (C)

49. Which Article of the Constitution enjoins the State to establish Village Panchayat?
(A) Article 44 (B) Article 57
(C) Article 32 (D) Article 40
Answer: (D)

50. The World Trade Organization (WTO) came into effect in:
(A) 1995 (B) 1997
(C) 1990 (D) 1993
Answer: (A)

51. Which one of the following contains the maximum percentage of carbon?
(A) Wrought iron (B) High speed steel
(C) Cast iron (D) Stainless steel
Answer: (C)

52. Which of the following appeared to be with a significant potential for accumulation through food chains?
(A) Linden (B) Carberry
(C) DDT (D) Parathion
Answer: (C)

53. Lungs of a plant are:
(A) flowers (B) roots
(C) leaves (D) stems
Answer: (C)

54. Who has authored the book titled 'Narendra Modi: A Political Biography?
(A) Jeffrey Dell (B) Kingsley Amis
(C) Andy Marino (D) David Irving
Answer: (C)

55. Which scientist discovered the radioactive element Radium?
(A) Marie Curie (B) Isaac Newton
(C) Albert Einstein (D) Benjamin Franklin
Answer: (A)

56. Golden Globe Awards are associated with:
(A) Social work (B) Journalism
(C) Peace initiative (D) Films
Answer: (D)

57. Which of the following is India's highest honor in the field of literature?
(A) Saraswati Samman (B) Vyas Samman
(C) Kalidas Samman (D) Jnanpith Award
Answer: (D)

58. Red Data Book contains:
(A) Red pandas (B) Rare plants and animals under threat
(C) Rare minerals (D) Vanishing rivers
Answer: (B)

59. The element absorbed both in cation and anion form is:
(A) Sulphur (B) Nitrogen
(C) Calcium (D) Phosphorus
Answer: (B)

60. Antacid tablets consist of:
(A) Hydroxides of sodium, magnesium and aluminum
(B) Hydroxides of magnesium and aluminum
(C) Hydroxides of sodium and aluminum
(D) Hydroxides of magnesium and sodium
Answer: (B)

61. The Declaration of the Rights of Man is related with:
(A) The Russian Revolution
(B) The French Revolution
(C) The American War of Independence
(D) The Glorious Revolution of England
Answer: (B)

62. Which Charter Act brought to an end, the East India Company's monopoly in India's foreign trade?
(A) Charter Act of 1853 (B) Charter Act of 1793
(C) Charter Act of 1813 (D) Charter Act of 1833
Answer: (C)

63. What was the original name of Nur Jahan?
(A) Zeb-un-Nissa (B) Fatima Begum
(C) Mehr-un-Nissa (D) Jahanara
Answer: (C)

64. The study of factor pricing is alternatively called the theory of:
(A) functional distribution (B) personal distribution
(C) income distribution (D) wealth distribution
Answer: (A)

65. Which of the following is a metallic ore?
(A) Mica (B) Quartz
(C) Feldspar (D) Galena
Answer: (D)

66. ‘Canterbury’, the premium Indian brand of woolen cardigans and pullovers is from the house of:
(A) Monte - Carlo (B) woodland
(C) Digjam (D) OCM
Answer: (A)

67. Which metal remains in the liquid form under normal conditions?
(A) Zinc (B) Radium
(C) Uranium (D) Mercury
Answer: (D)

68. Transpiration through leaves is called as:
(A) Cauline transpiration (B) Foliar transpiration
(C) Cuticular transpiration (D) Lenticular transpiration
Answer: (B)

69. The special modified epidermal cells surrounding stomatal pore are called:
(A) Epithelial cells (B) Guard cells
(C) Subsidiary cells (D) Accessory cells
Answer: (B)

70. Period of oscillation of 3 cm microwaves in seconds is:
(A) 1 × 1010 (B) 1 × 10-10
(C) 0.01 (D) 0.001
Answer: (B)

71. In which one of the following the phenomenon of total internal reflection of light is used?
(A) Formation of mirage (B) Working of binoculars
(C) Formation of rainbow (D) Twinkling of stars
Answer: (C)

72. In India the largest single item of current government expenditure is:
(A) Defence Expenditure (B) Interest Payment of debt
(C) Payment of subsidies (D) Investment in social overheads
Answer: (B)

73. The demand for a factor of production is:
(A) direct (B) derived
(C) Neutral  (D) discretion of the producer
Answer: (B)

74. Leaving agricultural land uncultivated for some years known as:
(A) Intensive farming (B) Following
(C) Shifting cultivation (D) Subsistence farming
Answer: (B)

75. The sky appears blue due to:
(A) Rayleigh scattering (B) Mie scattering
(C) Back scattering  (D) None of the above
Answer: (A)

Conclusion


Dear aspirants, we are sharing some important topics with you about GK Indian, GK of India and GK India Questions for practice. You can find here about GK India pdf, GK of India pdf and GK in India 2018 also for your remembrance. Here we have collected data of India GK best Book, India GK Knowledge and India GK Notes for your practice. Here are some important topics like Current GK India Level and GK Questions India 2019 along with GK India and World for your practice. Friends here you can find about India GK Download pdf and General Knowledge of Indian History along with Indian History General Knowledge. We also collected data for you of Indian Geography General Knowledge Questions Answers and Indian Economy General Knowledge pdf for practice. In this article you can download General Knowledge of Indian Politics and Indian General Knowledge 2020 along with GK India History for you. GK Indian History and Indian General Knowledge 2019 are also available at our website www.governmentdailyjobs.com. We also shared with you Indian General Knowledge Book and General Knowledge on Indian Constitution for your practice.

Join our Telegram Channel for latest Govt. Jobs information



Join our Telegram Channel for latest Govt. Jobs information, Results and Previous Question Papers
Indian General Knowledge pdf download from links given below


GK News Today & How to learn General Knowledge Set-1.
General Knowledge Daily-G Questions and Answers Set-2.
General Knowledge GK Question Answer Set-3.
General Knowledge News-GK Questions& Answers Set -4.
General Knowledge Updates-General Knowledge Notes Set-5.
General Knowledge UPSC Question and Answers Free Set-6.
General Knowledge Download Questions & Answers Set-7.
General Knowledge Question & Answers for SSC CGL- Set-8.
General Knowledge World Questions & Answers Free Set-9.
General Knowledge Question & Answers Set-10.
General Knowledge 5000 Practice Questions and Answers
General Knowledge 5000 Question Answers pdf
Indian Constitution Questions Answers for all Exams
GK Question with Answers for Competitive Examinations

Top Post Ad

Below Post Ad