Type Here to Get Search Results !

GENERAL KNOWLEDGE-QUESTIONS FOR GENERAL KNOWLEDGE -GK INDIA

General Knowledge Question and Answer


General Knowledge Question-Questions for General Knowledge


general knowledge questions
General Knowledge Questions


Click here for All India State & Central Govt Jobs Previous Question Papers

General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams

Aspirants who are preparing for any competitive exam must be aware of all parameters regarding question setting in different ways. They should prepare in different ways from various topics of General Knowledge Question and Answer in Hindi along with 500 Science General Knowledge Question Answer. We have shared General Knowledge Question Answer in Hindi for you and General Knowledge Questions and Answers Hindi along with General Knowledge Questions and Answers in English here. Guys will find GK Questions Answer and GK Questions Answer in Hindi along with GK Questions Answer Hindi here. You can find GK Questions Answer in English here and GK Questions and Answers along with General Knowledge Questions and Answers Easy. We have also shared GK Questions and Answers Hindi for you along with GK Questions and Answers in Hindi here. Friends can find GK Questions and Answers in English and GK Questions and Answers English along with General Knowledge Questions and Answers Hindi here.

Click Here to Download General Knowledge Questions and Answers for Competitive exams in Hindi 


General Knowledge | General Awareness

Aspirants who are preparing for any competitive exam may download question and answers from here free. From here they will find Complete General Knowledge Syllabus and Previous Question Paper. We have shared GK Questions | General Knowledge Questions & Answers which are available here in new pattern for Online General Knowledge Questions Paper |General Knowledge along with General Knowledge Quiz 2019. You can find Top GK Questions Answers and General Knowledge Questions.


Click here for History GK-General Knowledge Questions and Answerspdf

Aspirant also needs to download General Knowledge 2018 for preparation as well as General Knowledge quiz or GK Questions 2018. You can find out here all syllabus for Easy General Knowledge Questions and Answers asked in various exams, find out here for General Knowledge Book and General Knowledge Quiz in Hindi also. We have shared GK Question and Answers on General Science available in our list as well as General Science Book and General Science Questions in Hindi for General Science Topics here. Here Physics GK in Hindi is also available to download along with Biology GK Questions belongs to General Science Topics along with General Science MCQ pdf Knowledge. Aspirants can search out here for General Science book as well as General Science Questions in Hindi pdf or GK Questions in Hindi.


Click here to download Geography General Knowledge Questions and theirAnswers

Guys you can find General Knowledge Previous Paper and GK Previous  Question  Paper Download Free Here. We have collected data of GK Last Year Question Paper and GK Sample Question Paper along with GK Question Paper Free here. We also have shared Last Year GK Question Paper and General Knowledge Previous Question Paper along with GK Question paper for you.



Previous Year Question Paper with Answers ....

1. India has largest deposits of ____ in the world?

A. Gold,
B. Copper,
C. Mica,
D. Tin.

2. How many Lok Sabha seats belong to Rajasthan?

A. 32,
B. 25,
C. 30,
D. 17.

3. India's first satellite is named after?

A. Aryabhatta,
B. Bhaskara II,
C. Bhaskara I,
D. Albert Einstein.

4. India's first atomic reactor was?

A. A. Zerlina
B. Dhruva,
C. Apsara
D. Kamini.

5. In which year, terrorists crash two planes into New York's World Trade Centre on September 11 in a sequence of destruction?

A. A. 2000,
B. 2001,
C. 2002,
D. 2003.

6. India's first ocean wave's energy project was launched in?

A. A. 1981,
B. 1991,
C. 1995,
D. 2000.

7. In which of the following years, the membership of the Security Council was increased from 11 to 15 (under Article 23)?

A. 1960,
B. 1965,
C. 1972,
D. 1975.

8. India's tallest stone statue of the Jain sage Gomateswara is located at?

A. Mysore, Karnakata,
B. New Delhi,
C. Sravanabelagola, Karnataka,
D. Mandu, Madhya Pradesh.

9. In 1945, fifty nations met to phrase the basic charter for a world organization which would "save succeeding generations from the scourge of war". This conference took place at?

A. Dumbarton Oaks,
B. London,
C. San Francisco,
D. Yalta.

10. In a normal human body, the total number of red blood cells is?

A. 15 trillion,
B. 20 trillion,
C. 25 trillion,
D. 30 trillion.

11. INS Venduruthy is located at?

A. Kochi
B. Lonavla
C. Jamnagar
D. Mumbai.

12. In which season do we need more fat?

A. Rainy season
B. Spring
C. Winter
D. Summer.

13. How much districts are there in Punjab?

A. 13
B. 17
C. 22
D. 15.

14. India participated in Olympics Hockey in?

A. 1918
B. 1928
C. 1938
D. 1948.

15. If force is expressed in Newton and the distance in metre, then the work done is expressed in?

A. Joule
B. Kg wt
C. Kg wt m
D. Watt.

16. How many teeth does a normal adult dog have?

A. 32
B. 34
C. 38
D. 42.

17. How many red blood cells does the bone marrow produce every second?

A. 5 million
B. 7 million
C. 10 million
D. 12 million.

18. How many times has Brazil won the World Cup Football Championship?

A. Four times
B. Twice
C. Five times
D. Once.

19. If speed of rotation of the earth increases, weight of the body?

A. Increases
B. Remains unchanged
C. Decreases
D. May decrease or increase.

20. In August, 1996 at Kolar (near Bangalore), India made successful test flights of Unmanned Air Vehicle (UAV) named?

A. Arjun
B. Nishant
C. Vijayanta
D. Lakshya.

21. IDA stands for?

A. Indian Development Agency
B. International Development Agency
C. Industrial Development Analyses
D. None of the above.

22. Indira Gandhi was assassinated in the year?

A. 1974
B. 1984
C. 1994
D. 2004.

23. India's first nuclear blast at Pokhran in Rajasthan took place in?

A. 1984
B. 1974
C. 1964
D. 1954.

24. How many players are there on each side in the game of Basketball?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7.

25. In a normal human being, how much time does food take to reach the end of the intestine for complete absorption?

A. About 8 hours
B. About 12 hours
C. About 16 hours
D. About 18 hours.

26. In certain diseases antibiotics are administered. The object is?

A. Stimulate production of white blood cells for fighting the disease
B. Stimulate production of antibodies
C. Inhibit the growth of bacteria
D. Produce toxins against bacteria.

27. In cricket, the two sets of wickets are?

A. 18 yards apart
B. 20 yards apart
C. 22 yards apart
D. 24 yards apart.

Click here for General Knowledge Question and Answer   


28. India's first indigenous helicopter was successfully flown in Bangalore on?

A. August 30, 1992
B. August 30, 1982
C. August 30, 1990
D. None of the above.

29. In which of the followings places was the last Winter Olympics Games held?

A. Albertville
B. Lillehammer
C. Sochi, Russia
D. Salt Lake City (USA).

30. Hundred year war was fought between?

A. France and England
B. Greek and Persian forces
C. Civil war in England
D. None of the above.

31. In which of the following pairs, the two substances forming the pair are chemically most dissimilar?

A. Sugar and paper
B. Butter and paraffin wax
C. Chalk and marble
D. Charcoal and diamond.

32. India's Integrated Missiles Development Programme was started in ____ under the chairmanship of Dr. A.P.J. Abdul Kalam.

A. 1979-80
B. 1980-81
C. 1981-82
D. 1982-83.

33. INS Agrani (Petty Officers' School) is situated at?

A. Mumbai
B. Jamnagar
C. Coimbatore
D. Lonavala.

34. Hybridization is?

A. Downward movement of water through soil
B. process of tilling the land  
C. Decayed vegetable matter
D. Cross-fertilization between two varieties.

35. In which world cup cricket final, Australia beat England?

A. 1983, Lord's – England
B. 1987, Kolkata – India
C. 1992, Melbourne – Australia
D. 1996, Lahore – Pakistan.

36. India is the ____ grower of pulses.

A. Largest
B. Smallest
C. Appropriate for national need
D. None of the above.

37. In cricket, a run taken when the ball passes the batsman without touching his bat or body is called?

A. Leg bye
B. b\Bye
C. Bosie
D. Drive.

38. How many non-permanent Security Council (UNO) members are from Afro-Asian countries?

A. 5
B. 15
C. 2
D. 1.

39. Indira Gandhi Centre for Atomic Research, established in 1971, is located at?

A. Indore
B. Trombay, Maharashtra
C. Kalpakkam, Chennai
D. Kolkata.


Click here for All India Exam Papers-Download Previous Question Papers


40. In which year did Sir Edmund Hillary reach the summit of Mount Everest?

A. 1952
B. 1953
C. 1954
D. 1955.

41. HP stands for?

A. Harmonic Progression
B. Horse Power
C. Both (a) and (b)
D. None of the above.

42. India's first fast breeder neutron reactor was?

A. Zerlina
B. Apsara
C. Purnima-I
D. Kamini.

43. India's first atomic power station was set up at?

A. Surat (Gujarat)
B. Tarapur (Maharashtra)
C. Trombay (Maharashtra)
D. Solapur (Maharashtra).

44. How many Ergs are there in 1 joule?

A. 102
B. 104
C. 106
D. 107.

45. In 1943, Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill and Joseph Stalin met at Teheran primarily?

A. To discuss the strategy to be adopted by the Allies to invade Germany
B. To consider a common plan of action by the Allies forces against the axis powers
C. For creating an effective instrument for maintaining international peace
D. To work out a common line of action against Japan.

46. Innocent III, who became pope in 1198, led?

A. The first crusade
B. The second crusade
C. The third crusade
D. The fourth crusade.

47. In which year a resolution 'Uniting for Peace' was adopted by UN General Assembly?

A. 1950
B. 1960
C. 1965
D. 1980.

48. In which of the following organs of human body does maximum absorption of food take place?

A. Gullet
B. Large intestine
C. Small intestine
D. Stomach.

49. Human Rights Day is on?

A. 24 February
B. 10 December
C. 15 May
D. 21 July.

50. In the last World Cup Hockey Finals in 2002, Germany beat ____?

A. Pakistan
B. Australia
C. India
D. Spain.

51. How much of blood does the normal human heart on each of its contraction pump into the arteries?

A. 30 cm3
B. 60 cm3
C. 30 cm5
D. 60 cm5.

52. Hygrometer is used to measure?

A. Relative humidity
B. Purity of milk
C. Specific gravity of liquid
D. None of the above.

53. India became a member of the United Nations in

A. 1945
B. 1947
C. 1959
D. 1960.

54. India has?

A. Largest turmeric production
B. Largest tea production
C. Largest ginger production
D. All of the above.

Click here for Bank Exam Questions and Answers pdf, Banking Questions and Answers pdf


55. India's first endogenously built submarine was?

A. INS Savitri
B. INS Shalki
C. INS Delhi
D. INS Vibhuti.

56. How many medals came into the account of India during the last Commonwealth Games in 2002 at Manchester?

A. 32
B. 24
C. 69
D. 16.

57. If the plane of the earth's equator were not inclined to the plane of the earth's orbit?

A. The year would be longer
B. The winters would be longer
C. There would be no change of seasons
D. The summers would be warmer.

58. India played its first cricket Test Match in?

A. 1922
B. 1932
C. 1942
D. 1952.

59. India has been represented as a non-permanent member of the Security Council (UNO) during?

A. 1972-73
B. 1984-85
C. 1991-92
D. All of the above.

60. How many Lok Sabha seats does Goa have?

A. 16
B. 2
C. 11
D. 15.


Click here for Paramedical Question Paper 2019 Pdf


61. In Air Force, Air Commodore has one rank higher than?

A. Squadron Leader
B. Air Vice- Marshal
C. Group Captain
D. Air Marshal.

62. How much districts are there in Tamil Nadu?

A. 26
B. 27
C. 28
D. 32.

63. How much districts are there in Meghalaya?

A. 11,
B. 2,
C. 5,
D. 9.

64. How many Dynes are there in 1 gram weight?

A. 900,
B. 375,
C. 981,
D. 250.

65. In big cities like Delhi, Kolkata, Mumbai, Chennai police is headed by a?

A. Commissioner of Police,
B. Inspector General of Police,
C. Deputy Inspector General of Police,
D. None of the above.

66. Indian Institute of Petroleum is located at?

A. Dehradun,
B. Kolkata,
C. Dhanbad,
D. New Delhi.

67. In which of the following team events India got a Gold Medal at the 2002 Asian Games?

A. Kabaddi,
B. Hockey,
C. 4 x 200 m Relay,
D. 4 x 100 m Relay.

68. In which year during World War I, USA declared war on Germany, Britain defeated Turkey and captured Baghdad and Jerusalem?

A. 1917,
B. 1918,
C. 1919,
D. 1920.

69. In 1947, Algeria became politically unified with France but the 80 percent population revolted against French domination?

A. Muslim,
B. Hindu,
C. Christian,
D. Jain.

70. In UNO, the new members are admitted to the General Assembly on the recommendation of ____ and ____ the members of the General Assembly should vote in favour.

A. Security Council; two-thirds,
B. Security Council; one-third,
C. International Court of Justice; two-thirds,
D. . International Court of Justice; one-third.

71. Kiran Bedi received Magsaysay Award for government service in?

A. 1992,
B. 1993,
C. 1994,
D. 1995.


Click here for RRB Paramedical Staff Nurse, Lab Assistant, Chemist, Health and Malaria Inspector, Pharmacist, Technician and More Medical Question Papers


72. Logarithm tables were invented by?

A. John Napier,
B. John Doe,
C. John Harrison,
D. John Douglas.

73. With which sport is the Jules Rimet trophy associated?

A. Basketball,
B. Football,
C. Hockey,
D. Golf.

74. Joule is the unit of?

A. Temperature
B. Pressure,
C. Energy,
D. Heat.

75. Kemal Ataturk was?

A. The first President of Independent Kenya,    
B. The founder of modern Turkey,
C. Revolutionary leader of Soviet Union,
D. None of the above.  

76. Milkha Singh Stood ____ in 1960 Olympics, in Athletics?

A. Fourth in 400 m final,
B. Second in 400 m final,
C. Eighth in 50 km walk,
D. Seventh in 800 m final.

77. Ms. Medha Patkar is associated with the?

A. Tehri project
B. Enron project
C. Sardar Sarovar project
D. Dabhol project.

78. Kathakali, Mohiniatam and Ottamthullal are the famous dances of?

A. Kerala
B. Karnataka
C. Orissa
D. Tamil Nadu.

79. Jaspal Rana is associated with which of the following games?

A. Swimming
B. Archery
C. Shooting
D. Weightlifting.

80. Lala Lajpat Rai is also known as?

A. Sher-e-Punjab
B. Punjab Kesari
C. both (a) and (b)
D. None of the above.


Click here for GK Latest General Knowledge with Answers

Answers:


1
C
21
B
41
C
61
C
2
B
22
B
42
D
62
D
3
A
23
B
43
B
63
A
4
C
24
B
44
D
64
C
5
B
25
B
45
C
65
A
6
B
26
C
46
D
66
A
7
B
27
C
47
A
67
A
8
C
28
A
48
C
68
A
9
C
29
C
49
B
69
A
10
D
30
A
50
B
70
A
11
A
31
B
51
B
71
C
12
C
32
D
52
A
72
A
13
C
33
C
53
A
73
B
14
B
34
D
54
D
74
C
15
A
35
B
55
B
75
B
16
D
36
A
56
C
76
A
17
C
37
B
57
C
77
C
18
C
38
A
58
B
78
A
19
C
39
C
59
D
79
C
20
B
40
B
60
B
80
A





Join our Telegram Channel for latest Govt. Jobs information



Join our Telegram Channel for latest Govt. Jobs information, Results and Previous Question Papers


E Book on Indian Constitution for all Exams

Click here

E Book on Indian Constitution Part and Amendment Act 1 to 395

Click here

E BOOK on Indian Constitution Details

Click here

Indian Constitution-General Knowledge Questions and Answers

Click here

5000 General Knowledge Practice Questions and Answers

Click here

Vice President of India Selection Process

Click here

GK News Today & How to learn General Knowledge Set-1.

Download

General Knowledge Daily-G Questions and Answers Set-2.

Download

General Knowledge GK Question Answer Set-3.

Download

General Knowledge News-GK Questions& Answers Set -4.

Download

General Knowledge Updates-General Knowledge Notes Set-5.

Download

General Knowledge UPSC Question and Answers Free Set-6.

Download

RRB Group D Previous Year Papers 2008

Click Here

RRB Group D Previous Year Papers General Awareness

Click Here

RRB Group D Previous Year Papers Nov 2013

Click Here

RRB Group D Previous Year Papers Dec 2013

Click Here

CG PEB Old Question 2015 General Aptitude

Click here

CG PEB Old Question 2015 General Study

Click here

RRB Paramedical Previous Year Question Papers

Links

RRB Paramedical Health Inspector Previous Year Paper

DOWNLOAD

RRB Paramedical Junior Health Inspector Previous Year Paper

DOWNLOAD

RRB Paramedical Pharmacist Previous Year Paper

DOWNLOAD

RRB Paramedical Public Health Nurse Exam Previous Year Paper

DOWNLOAD

RRB Paramedical Staff Nurse Previous Year Paper

DOWNLOAD

RRB Paramedical Staff & Welfare Inspector 2015 Question Paper Shift 1

DOWNLOAD

RRB Paramedical Staff Nurse 2015 Previous Year Paper Shift 1

DOWNLOAD

RRB Paramedical Staff Nurse 2015 Previous Year Paper Shift 2

DOWNLOAD

RRB Paramedical Staff Nurse 2015 Previous Year Paper Shift 3

DOWNLOAD  

TET Question Paper of Eligibility Exams 559

Click here

TET Question Paper of Eligibility Exams 561

Click here

CG Forest Ranger Previous Question Paper

Download

CGPSC Forest Ranger Previous Year Question Paper

Download

CG Vyapam Asst. Teacher Previous Years Paper

Download

CG Vyapam Teacher Previous Years Paper

Download

Download Patwari Question Paper 2019

Download

ACF Question Paper - 01 

Click Here 

ACF Question Paper -02

Click Here

Combined Forest Exam Question Paper 2017

Download

मार्कफेड विभाग के अंतर्गत सहायक प्रवंधक परीक्षा 2015

Click here

मार्कफेड विभाग के अंतर्गत सहायक एकाउंट अफसर परीक्षा 2015

Click here

सहायक श्रम पदाधिकारी - 2015

Click here

CG PEB Old Question 2015 General Aptitude

Click here

RRB Group D Previous Year Papers 2014

Click Here

RRB Group D General Intelligence & Reasoning Paper

Click Here

SBI/IBPS Bank PO Previous Solved Papers (2010-2016)

Download

RBI Question Paper/Sample Papers 

Download

GK Latest General Knowledge with Answers

Download

RRB Previous Years Question Papers

Download

Railway Group D English Old Paper

Click Here

General Knowledge Download Questions & Answers Set-7.

Download

General Knowledge Question & Answers for SSC CGL- Set-8.

Download

General Knowledge World Questions & Answers Free Set-9.

Download

General Knowledge Question & Answers Set-10.

Download

General Knowledge 5000 Practice Questions and Answers

Download

General Knowledge 5000 Question Answers pdf

Download

Indian Constitution Questions Answers for all Exams

Download

GK Question with Answers for Competitive Examinations

Download

AIIMS Entrance 2017 Solved Question Paper

Download

AIIMS MBBS Entrance 2016 Solved Question Paper

Download

Allahabad High Court Clerk Question Paper

Download

Bank of India Credit Officer 2017

Download

BOB Specialist Officer Solved Question Paper 2018

Download

IPPB Clerk Model Paper -1

Download

NABARD 2015 General English-Real exam

Download

NABARD 2015 Social and Economic issues-Real exam

Download

NABARD 2016 Genera; English-Real exam

Download

RBI Assistant Solved Question Paper-1

Download

RBI Assistant Model Paper-2

Download

RBI Assistant Solved Model Paper-3

Download

RBI Grade B 2018 Phase I Memory based Question Paper

Download

RBI Grade B Phase-I- 2017 Question Paper

Download

RBI Grade B 2002, 2003, 2004, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 and 2012 for Finance Management in Sec. I & II Question Paper

Download

Physics Questions with Answers for all Exams-300 Questions

Download

Chemistry 400 Important Questions with Answers for all Exams

Download

General Knowledge Questions with Answers-4000+All in One

Download

Biology 400 Important Questions with Answers all Exams

Download

ISRO SHAR Technical Assistant Paper-Chem Engineering-2016

Download

ISRO SHAR Technical Assistant Paper-Mech Engineering-2016

Download

ISRO SHAR Technical Assistant Paper-Photography Engg-2016 

Download

ISRO SHAR Technical Assistant Previous Question Paper-Electronics & Communications  Engineering-2016

Download

ISRO SHAR Scientific Assistant (MPC) Question Paper-2016

Download

Bihar Police Constable Solved Question Paper 

Download

सामान्य हिंदी व्याकरण नोट्स- आगामी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए

Download

सामान्य विज्ञान General Science- Question and Answer in Hindi

Download

Quantitative Aptitude Questions EBook & Answers 1000 Questions

Download

ISRO Assistant 2016 Question Paper

Download

ISRO Assistant-Jr. Personal Assistant 2012 Question Paper

Download

ISRO Practice Paper 2017

Download

General Science Physics Notes  in Hindi

Download

General Science Biology Chemistry Notes in Hindi

Download

E book PHYSICS General Knowledge Question 

Download

E book Chemistry General Knowledge

Download

Madras District Court Junior Bailiff Question Papers 2018

Download

SSC General Knowledge 5000 Questions and Answers Free

Download

E Book on Solar System in Hindi

Download

Bihar Police SI General Science Question Paper 

Download

Bihar Police SI General Studies Question Paper -1

Download

Bihar Police SI Hindi Question Paper 

Download

Bihar Police SI Math Question Paper 

Download

General Knowledge Ecology & Environment Study

Download

GK Science Question and Answer Part-1

Download

GK Science Question and Answer-2

Download

GK Science Question and Answer-3

Download

Supreme Court Junior Assistant 2017 Question Paper

Download

CG Police Constable GD Question Papers 2009

Download

CG Police Constable Driver-GD Question Papers 2013 Part I

Download

CG Police Constable-(GD Question Papers 2013 Part II

Download

Supreme Court Junior Assistant 2017 Paper

Download

ITBP Head Constable 2015 Question Paper

Download

JSSC Motor Vehicle Inspector Question Paper

Download

Computer Awareness Study Materials PDF Download

Download

General Knowledge Question Answer

Download

RRB Question Previous Papers

Download

AIIMS Entrance 2017 Solved Question Paper

Download

AIIMS MBBS Entrance 2016 Solved Question Paper

Download

Allahabad High Court Clerk Question Paper

Download

Bank of India Credit Officer 2017

Download

BOB Specialist Officer Solved Question Paper 2018

Download

IPPB Clerk Model Paper -1

Download

RSMSSB Previous Question Papers for all Posts 

Click here

Rajasthan Tax Assistant Previous Question Papers

Click here

RSSB Previous/ Old Question Papers 

Click here

RPSC Previous Question Papers

Click here

NABARD 2015 General English-Real exam

Download

Top Post Ad

Below Post Ad