Type Here to Get Search Results !

RRB JE PREVIOUS YEAR PAPER JE SOLVED QUESTION PAPER

RRB JE Previous Year Papers: Download RRB Junior Engineer

RRB JE 2019 Previous Paper

Aspirants who are looking for any Railway job must visit RRB JE 2019 Free Download of Previous Year Papers,  ALL RRB JE Previous Papers solved JE Previous Year Question Paper,  RRB JE Junior Engineer Previous Years Question Papers Free Download,  RRB JE Previous Old Question Papers & Indian Railways Junior Engineer,  RRB JE Previous Year Question Paper Download Railway Junior Engineer,  RRB JE Previous Papers - Download 2009 Years JE Questions,  RRB JE Previous solved paper - Last 2009 year,   RRB JE Exam Question Paper 2009 with answers Set -1,  RRB Junior Engineer solved previous Paper 2009,  RRB Junior Engineer JE Mechanical Previous Question Papers, RRB JE Previous Year Question Paper Free Download Year 2009, RRB JE Previous Year solved Question Papers, RRB Junior Engineer 2009 Previous Year Solved Paper, Latest Railway RRB JE (Junior Engineer) Previous Paper, RRB Junior Engineer Question Paper 2009, RRB JE Previous Papers free Junior Engineer Question Set, RRB JE Previous Year solved Question Papers Free  and RRB JE Previous Year (Old) Question Papers with Answers for their practice. 

RRB JE Junior Engineer Previous Years Question Papers Free Download

आपको किसी परीक्षा की जानकारी चाहिए या किसी भी प्रकार का हेल्प चाहिए तो आप Comment कर सकते है। यदि हमारा Post आपको पसंद आया हो तो अपने दोस्तों के साथ Share करे और उनकी सहायता करे। आप हमेशा इस वेब साइट को देखते रहिए, नए नए प्रश्नोत्तर यहाँ मिलते रहेंगे।   

रेल्वे जूनियर इंजीनियर परीक्षा से संबन्धित विभिन्न प्रकार के 100 अतिमहत्वपूर्ण प्रश्न एवं उनके उत्तर (जो पिछली विभिन्न परीक्षाओं में पूछे गए) आपके ज्ञान बढ़ाने के लिए जिससे आपको किसी भी प्रतियोगी परीक्षा मे कठिनाई का सामना नहीं करना पड़े। 



Click here for RRB JE and other Previous Year Solved Question Paper.

RRB Paramedical Staff Solved Previous Question Paper

RRB Paramedical 2019: Staff Nurse Previous Year Paper with Answers


1. Mode of transmission of Pertussis:
(a) Vector transmission
(b) Through contaminated water
(c) Droplet infection
 (d) Faecoaral
Answer:    (c)
2. Time required measuring the Mantaux test:
(a) 24 to 48 hrs
(b) 48 to72 hrs
(c) 10 to12 hrs
(d) 2 to 4 hrs
Answer:    (b)
3. Name of the oral Polio Vaccine:
(a) BCG
(b) TAB
(c) Salk
(d) Sabin
Answer:    (d)
4. The following are the standard tuberculosis drug except:
(a) Chloromycin
(b) Streptomycin
(c) INH
(d) PAS
Answer:    (a)
5. Combination of Tripple Antigen:
(a) DPT
(b) BCG
(c) TAB
(d) ECG
Answer:    (a)
6. The time interval between infection of suspected person and the appearance of signs and symptom of the disease is called
(a) Quarrentine
(b) Recovery period
(c) Incubation
(d) Isolation period
Answer:    (c)
7. Route of transmission of Hepatitis B:
(a) Oral
(b) Potential
(c) Faeco oral
(d) Contaminated water
Answer:    (b)
8. Mode of transmission of typhoid fever:
(a) Intravenous
(b) Oro facial
(c) Respiratory
(d) Droplet
Answer:    (b)
9. Causative organism of diphtheria:
(a) Mycobacteria
(b) Streptococcus
(c) Coryne Bacterium diphtheria
(d) Staphylococcus
Answer:    (c)
10. Incubation period of measles:
(a) 1-7 days
(b) 7-14 days
(c) 14-21 days
(d) 21-28 days
Answer:    (b)

11. Site for mantaux test:
(a) Outer and upper quadrant of gluteus maximus
(b) Deltoid region
(c) Posterior left forearm
(d) Anterior left forearm
Answer:    (d)
12. Media of transmission of bovine type of tubercle bacilli:
(a) Milk
(b) Water
(c) Air
(d) Food
Answer:    (a)
13. Painful Micturition:
(a) Eneuresis
(b) Dysuria
(c) Rentention of urine
(d) Diarrhoea
Answer:    (b)
14. Amount of solution used for evacuant enema in adults:
(a) 100-250 ml
(b) 250-350ml
(c) 500-1000ml
(d) 1000-1500 ml
Answer:    (c)
15. Drugs used to relieve pain:
(a) Anti inflammatory
(b) Antipyretics
(c) Antibiotics
(d) Analgesics
Answer:    (d)
16. Hormone secreted by the testes:
(a) Oestrogen
(b) Pitocin
(c) Androgens
(d) Progesterone
Answer:    (c)
17. One teaspoon contains …………. ml
(a) 2ml
(b) 5ml
(c) 10ml
(d) 15ml
Answer:    (b)
18. One ml contains ……….. drops
(a) 5 drops
(b) 10 drops
(c) 15 drops
(d) 20 drops
Answer:    (c)
19. Average weight of a new born baby:
(a) 2 kg
(b) 4 Kg
(c) 3kg
(d) 5kg
Answer:    (c)
20. How much salt must be added to one litre of water to make a solution of normal saline?
(a) 2 grams
(b) 5 grams
(c) 6 grams
(d) 9 grams
Answer:    (d)

21. Number of vertebra in the sacrum:
(a) 5
(b) 3
(c) 4
(d) 1
Answer:    (a)
22. Number of chromosome in a cell:
(a) 23
(b) 44
(c) 46
(d) 40
Answer:    (c)
23. A trial septal defect occurs due to the persistence of:
(a) Formen ovale
(b) Ductus arteriosus
(c) Ductus venous
(d) Mitral valve
Answer:    (a)
24. ………. is a water soluble vitamin:
(a) Vitamin A
(b) Vitamin K
(c) Vitamin B
(d) Vitamin D
Answer:    (c)
25. Quickening means:
(a) Hearing of the fetal heart sound
(b) Sudden cessation of Menstruation
(c) The movement of the fetus in the uterus felt by the mother
(d) Nausea and vomiting in the morning
Answer:    (c)
26. Cholera is caused by a kind of bacterium called:
(a) Tubercle bacillus
(b) Vibrio cholera
(c) Protozoa
(d) Entamoeba histolytic a
Answer:    (b)
27. Drinking of alcohol will severely effects the
(a) Kidney
(b) Brain
(c) Stomach
(d) Liver
Answer:    (d)
28. The disease in which the patients’ blood does not clot easily is:
(a) Sickle cell anaemia
(b) Hemophilia
(c) Rabies
(d) Diabetes
Answer:    (b)
29. Discoloration of teeth is caused by a kind of antibiotics called
(a) Streptomycin
(b) Neomycin
(c) Tetracycline
(d) Penicillin
Answer:    (c)
30. ……….. is caused by the fungus
(a) Malaria
(b) Athletes foot
(c) Filariasis
(d) Typhus fever
Answer:    (b)

31. The Filariasis is transmitted by ……..
(a) Anopheles female mosquito
(b) Anopheles male mosquito
(c) Culex female mosquito
(d) Culex male mosquito
Answer:   (c)
32. The blood group contain no antibodies:
(a) A
(b) B
(c) O
(d) AB
Answer:   (d)
33. The disease that spread through sexual contact is ……….
(a) Leprosy
(b) AIDS
(c) Itches
(d) Scabies
Answer:   (b)
34. Typhoid is transmitted through –
(a) Water and food
(b) Air
(c) Touch
(d) Personal contact
Answer:   (a)
35. ………… is example for the disease caused by bacteria:
(a) Cold
(b) Typhoid
(c) Typhus fever
(d) Chicken pox
Answer:   (b)
36. ……… is the immunity get by the body after the first attack of disease.
(a) Natural immunity
(b) Passive immunity
(c) Artificial immunity
(d) Acquired immunity
Answer:   (d)
37. The cells that are responsible for the production of antibodies are …….
(a) Red blood cells
(b) Platelets
(c) Plasma
(d) White blood cells
Answer:   (d)
38. A healthy person can donate blood …… or ….. times a year.
(a) Six or seven
(b) Five or six
(c) Three or four
(d) Two or three
Answer:   (c)
39. Radio active cobalt and radium are used for the treatment of –diseases.
(a) Cholera
(b) Haemophilia
(c) Cancer
(d) Sickle cell anaemia
Answer:   (c)
40. World health day is on …….
(a) May 12th
(b) April 7th
(c) April 30th
(d) December 18th
Answer:   (b)

41. To relieve from dyspnea the appropriate position to be used is:
(a) Prone position
(b) Supine position
(c) Side lying position
(d) Fowler’s position
Answer:   (d)
42. Protein requirement for a pregnant woman per day:
(a) 50grams
(b) 55 grams
(c) 60 grams
(d) 65 grams
Answer:   (b)
43. The Findus is at the level of umbilicus during ………. week pregnancy
(a) 16
(b) 20
(c) 24
(d) 28
Answer:   (c)
44. Total weight gain during pregnancy is
(a) 7-8 kg
(b) 10-11 kg
(c) 13-14 kg
(d) 15-16 kg
Answer:   (c)
45. The birth weight of the baby doubles at the age of
(a) 3 months
(b) 6months
(c) 9months
(d) 12months
Answer:   (b)
46. Infancy period is from
(a) Birth to one month
(b) One month to 1 year
(c) 1 years to 3 years
(d) 3 years to 5 years
Answer:   (b)
47. The following are the signs of dehydration except:
(a) Sunken tearless eyes
(b) Loss of skin elasticity
(c) Diuresis
(d) depressed fontanelle
Answer:   (c)
48. The following are the contests of ORS except:
(a) Sodium chloride
(b) Sugar
(c) Potassium Chloride
(d) Calcium Carbonate
Answer:   (d)
49. The most common form of malnutrition are the following except
(a) Beriberi
(b) Protein energy malnutrition
(c) Marasmus
(d) Kwashiorkor
Answer:   (a)
50. The first course of oral pills should be stared on the ….. day of menstrual cycle.
(a) 2nd
(b) 7th
(c) 5th
(d) 10th
Answer:   (c)



Top Post Ad

Below Post Ad