Type Here to Get Search Results !

SSC CHSL 2018 SOLVED QUESTION PAPER HELD 4 JUL 2019 EVENING SHIFT

SSC CHSL Question Papers-CHSL-CHSL Paper-CHSL 2018

SSC CHSL Exam Previous Papers Free Download

SSC CHSL Previous Year ques Paper-SSC CHSL Previous Question Papers


SSC CHSL Previous Year Question Papers Tier I- 2018


SSC CHSL Exam Model Question Papers with Answers


SSC CHSL Previous Year Question Papers with Answers

Aspirants can down load here SSC CHSL Previous Year Question Papers pdf from link mentioned below for their reference. We also provide SSC CHSL Previous Year Question Papers in Hindi, SSC CHSL Previous Year Question Papers Book or SSC CHSL Question Paper Book in the form of e book for aspirants benefit. SSC CHSL Previous Year Question Papers with Solution are available here for your reference and getting knowledge of previous papers for practice to get success in forthcoming examinations,

Staff Selection Commission
SSC: Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination Papers

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) (CHSL Tier-1)

SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 4 July 2019"

English Comprehension+ Reasoning+ Quantitative Aptitude+ General Awareness

संयुक्त उच्चतर माध्यमिक स्तर के पिछले प्रश्न पत्र यहाँ से प्राप्त करें।

SSC CHSL 2018 Question Paper
SSC CHSL 2018 Question Paper


Evening-Shift
(English Language)


Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

"Tenzing and Hillary have done it! Mount Everest has been conquered!" This news evoked (1) ______ reactions. Somehow, there was a sense of disappointment (2) ______ the fact that the great mountain had been (3) ______. It would have been nice to (4) ______ the Everest as an (5) ______ part of the Earth.

SubQuestion No : 1
Q1. Select the most appropriate option to fill in blank number 1

Options:
1. intruding
2. inspired
3. intimate
4. interesting
Correct answer : interesting

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

"Tenzing and Hillary have done it! Mount Everest has been conquered!" This news evoked (1) ______ reactions. Somehow, there was a sense of disappointment (2) ______ the fact that the great mountain had been (3) ______. It would have been nice to (4) ______ the Everest as an (5) ______ part of the Earth.

SubQuestion No : 2
Q2. Select the most appropriate option to fill in blank number 2

Options:
1. on
2. at
3. of
4. for
Correct answer : at

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

"Tenzing and Hillary have done it! Mount Everest has been conquered!" This news evoked (1) ______ reactions. Somehow, there was a sense of disappointment (2) ______ the fact that the great mountain had been (3) ______. It would have been nice to (4) ______ the Everest as an (5) ______ part of the Earth.

SubQuestion No : 3
Q3. Select the most appropriate option to fill in blank number 3

Options:
1. invaded
2. challenged
3. occupied
4. conquered
Correct answer : conquered

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

"Tenzing and Hillary have done it! Mount Everest has been conquered!" This news evoked (1) ______ reactions. Somehow, there was a sense of disappointment (2) ______ the fact that the great mountain had been (3) ______. It would have been nice to (4) ______ the Everest as an (5) ______ part of the Earth.

SubQuestion No : 4
Q4. Select the most appropriate option to fill in blank number 4

Options:
1. left
2. had left
3. be leaving
4. have left
Correct answer : have left

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

"Tenzing and Hillary have done it! Mount Everest has been conquered!" This news evoked (1) ______ reactions. Somehow, there was a sense of disappointment (2) ______ the fact that the great mountain had been (3) ______. It would have been nice to (4) ______ the Everest as an (5) ______ part of the Earth.

SubQuestion No : 5
Q5. Select the most appropriate option to fill in blank number 5

Options:
1. unavailed
2. unruly
3. unassailable
4. unusual
Correct answer : unassailable

Q6. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
Of Rama and Usha the later is the most responsible.

Options:
1. the latter is the more
2. No substitution.
3. the latter is most
4. the later is more
Correct answer : the latter is the more

Q7. Fill in the blank with the most appropriate word.
The ______ appears to be rather rough today for the ships to sail.

Options:
1. atmosphere
2. environment
3. weather
4. climate
Correct answer : weather

Q8. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Practicing hard, she hoped to win an Olympic medal some day.
B. As she sped down the slope she had a terrible accident.
C. But, she didn't know it would be her last run ever.
D. Ann Thompson was going to make her practice ski run before lunch.
Options:
1. DACB
2. ACDB
3. BCDA
4. DCBA
Correct answer :  DACB

Q9. Select the correctly spelt word.

Options:
1. compitition
2. contruction
3. distruction
4. repetition
Correct answer : repetition

Q10. Select the most appropriate antonym of the given word.
SPARSE

Options:
1. dense
2. weak
3. thin
4. strong
Correct answer : dense

Q11. Select the most appropriate word for the group of words.
One who is in charge of a museum or art gallery

Options:
1. instructor
2. collector
3. monitor
4. curator
Correct answer : curator

Q12. Select the most appropriate passive form of the given sentence.
Have you paid your outstanding bills?

Options:
1. Are your outstanding bills being paid?
2. Will your outstanding bills be paid?
3. Have your outstanding bills being paid?
4. Have your outstanding bills been paid?
Correct answer : Have your outstanding bills being paid?

Q13. Select the most appropriate synonym of the given word.
OPPORTUNE

Options:
1. timely
2. barely
3. rarely
4. likely
Correct answer : timely

Q14. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
By next week I will have been made all the reservations for the trip to Europe.

Options:
1. will have been making
2. will had make
3. will have made
4. No substitution.
Correct answer : will have made

Q15. Fill in the blank with the most appropriate word.
The archaeologist made a ______ discovery.

Options:
1. sensible
2. senile
3. sensitive
4. sensational
Correct answer : sensational

Q16. Select the wrongly spelt word.

Options:
1. elementery
2. hereditary
3. jewellery
4. missionary
Correct answer : elementery

Q17. Select the most appropriate word for the group of words.
One whose hobby is stamp collection

Options:
1. panegyrist
2. phonologist
3. philanthropist
4. philatelist
Correct answer : philatelist

Q18. Select the most appropriate indirect form of the given sentence.
The lawyer said to the accused, "Where were you at the time of the burglary?"

Options:
1. The lawyer asked the burglar if he was there at the time of burglary.
2. The lawyer asked the burglar where he was at the time of burglary.
3. The lawyer asked the burglar where were you at the time of burglary.
4. The lawyer asked the burglar that where was he at the time of burglary.
Correct answer :  The lawyer asked the burglar where he was at the time of burglary.

Q19. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
To bark up the wrong tree

Options:
1. to eat an unpalatable fruit by mistake
2. to be wrong about the reason for something
3. to be mistaken about the name of a tree
4. to bury money under a tree and forget the place
Correct answer :   to be wrong about the reason for something

Q20. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
To grease the palm

Options:
1. to cheat someone
2. to give support
3. to give a massage
4. to bribe someone
Correct answer : to bribe someone

Q21. Identify the segment which contains the grammatical error.
The ambulance have arrived on time, the accident victim was taken to the hospital.

Options:
1. The ambulance
2. was taken to the hospital
3. the accident victim
4. have arrived on time
Correct answer : have arrived on time

Q22. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. They had come from different parts of the city.
B. Men, tall and skinny, short and fat gathered in Dubai.
C. They were all named Mohammad!
D. But, all of them had one thing in common.
Options:
1. BADC
2. ADCB
3. ABCD
4. BDAC
Correct answer : BADC

Q23. Select the most appropriate antonym of the given word.
INFERIOR

Options:
1. interior
2. ulterior
3. superior
4. exterior
Correct answer : superior

Q24. Select the most appropriate synonym of the given word.
PATHETIC

Options:
1. purposeful
2. plentiful
3. pitiful
4. powerful
Correct answer : pitiful

Q25. Identify the segment which contains the grammatical error.
The Principal requested to the Chief Guest to inaugurate the sports meet.

Options:
1. to the Chief Guest
2. The Principal requested
3. to inaugurate
4. the sports meet
Correct answer : to the Chief Guest

Evening - Shift (Reasoning)

Q1. M is the brother of N. N is the brother of P. Q is the father of M. Based on these statements, which of the following statements cannot be definitely true?

Options :
1. M is the brother of P
2. P is the brother of M
3. N is the son of Q
4. N is the brother of M
Correct answer: P is the brother of M

Q2. Three different positions of the same dice are shown. Which alphabet will appear on the opposite surface on which alphabet P appears ?

Options :
1. T
2. Z
3. X
4. S
Correct answer: Z

Q3. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(6, 36, 1296)

Options :
1. (10, 100, 5000)
2. (7, 49, 2409)
3. (4, 16, 64)
4. (3, 9, 81)
Correct answer: (3, 9, 81)

Q4. Select the option in which the given figure is embedded.

Q5. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Seismology : Earthquakes : : _____ : ______

Options :
1. Ornithology : Birds
2. Nephrology : Nerves
3. Phycology : Fungi
4. Entomology : Plants
Correct answer: Ornithology : Birds

Q6. Select the figure that will come next in the following figure series.

Q7. Select the Venn diagram that best illustrated the relationship between the following classes.
Moon, Venus, Universe

Q8. Rohit's age is 10 years less than half of his mother's age who is 5 years younger than Rohit's father. If Rohit's father is 47 years old, what is Rohit's age?

Options :
1. 11 years
2. 21 years
3. 14 years
4. 10 years
Correct answer: 11 years

Q9. ‘Man’ is related to 'Mammal’ in the same way as ‘Rat’ is related to ‘_________’.

Options :
1. Burrow
2. Mice
3. Rodent
4. Reptile
Correct answer: Reptile

Q10. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
4, 16, 36, 64, 100, 144, 196, ?

Options :
1. 284
2. 246
3. 225
4. 256
Correct answer:  256

Q11. A figure of transparent sheet with a pattern is given below. Select the option that shows how the pattern would appear when the transparent sheet is folded at the dotted line.

Q12. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
( 3, 5, 34)

Options :
1. (6, 7, 89)
2. (1, 2, 12)
3. ( 9, 10, 190)
4. (4, 7, 65)
Correct answer: (4, 7, 65)

Q13. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Choose that different word.

Options :
1. The pitch
2. Nozzle
3. Arena
4. skating ring
Correct answer: The pitch

Q14. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different.
Pick the number that is different from the rest.

Options :
1. 373
2. 313
3. 353
4. 323
Correct answer: 323

Q15. Two statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:No ball is pen. All pens are boxes.
Conclusions:I. Some boxes are pens.
II. Some boxes are balls. III. No box is ball.
Options :
1. Either conclusion II or III follows
2. Conclusion I and either II or III follows
3. Only conclusion I follows
4. All conclusions follow
Correct answer: Only conclusion I follows

Q16. Select the letter cluster that will come next in the following series.
LVD, OTF, RRH, ?, XNL

Options :
1. UPJ
2. TQJ
3. UQI
4. TPJ
Correct answer: UPJ

Q17. Vikarm is twice as old as his brother Ajay. 5 years ago, Vikram was 3 times as old as Ajay. How old is Vikram now?

Options :
1. 17
2. 22
3. 20
4. 18
Correct answer: 20

Q18. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror if placed to the right of the figure.

Q19. Which two signs should be interchanged in the following equation to make it correct?
5 × 15 ÷ 7 - 20 + 4 = 77

Options :
1. (+ and -)
2. ( ÷ and +)
3. (+ and ×)
4. (- and ×)
Correct answer: ( ÷ and +)

Q20. Select the number that will come next in the following series.
2, 6, 14, 30, 62, ?

Options :
1. 122
2. 98
3. 126
4. 134
Correct answer: 126

Q21. If R = 36 and BIN = 50, then how will you code 'TALE'?

Options :
1. 110
2. 54
3. 76
4. 19
Correct answer: 76


Download all SSC CHSL 2018 Solved Question Papers Free

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held On 3 Jul 2019 Morning

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held 3 Jul 2019 Evening

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held 2 Jul 2019 Morning

SSC CHSL 2018 Solved Question Paper Held 2 Jul 2019 A/N

SSC Steno/MTS/CHSL & DEO Previous Question Papers

SSC CHSL Exam held on 20 October 2013 Morning Shift
SSC CHSL Tier 1 Free Practice Set 15 PDF in Hindi (2016)

Q22. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

Options :
1. OQTX
2. IKNQ
3. EGJN
4. ACFJ
Correct answer: OQTX

Q23. How many triangle are there in the following figure ?

Options :
1. 6
2. 10
3. 9
4. 8
Correct answer: 10

Q24. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.
DFHJ : MOQS : : CGGK : ______

Options :
1. NQQT
2. NPPT
3. LQQT
4. LPPT
Correct answer: LPPT

Q25. Mayank's father has a brother, Prakash, whose daughter, Ritu is Kavita's mother. Sonu is Ritu's only brother. How is Sonu related to Mayank?
Options :

1. Nephew
2. Brother
3. Son
4. Cousin
Correct answer: Cousin

Evening-Shift (Quantitative Aptitude)

Q1. 9 years ago, the average age of a family of five members was 33 years. Now, three new members join whose ages are in ascending order with consecutive gaps of 8 years. If the present average age of the family is the same as it was 9 years ago, what is the age (in years) of the youngest new member?

Options:
1. 17
2. 9
3. 15
4. 10
Correct answer : 10

Q2. There was 29% off on bags. A lady bought a bag and got 13% discount for paying in cash. She paid Rs.671.70. What was the price tag (in Rs) on the bag?

Options:
1. 750
2. 800
3. 1000
4. 925
Correct answer : 1000

Q3. A train covers 60 km at a uniform speed. If the speed had been 8 km/h more, it would have taken 10 hours less for the same journey. What is the speed of the train (in km/h) ?

Options:
1. 4
2. 5
3. 3
4. 2.5
Correct answer : 4

Q4. The given Bar Graph presents the Imports and Exports of an item (in tonnes) manufactured by a company for the five financial years, 2013-2014 to 2017-2018.

What is the ratio of total Exports to total Imports during the five financial years ?

Options:
1. 4175 : 4011
2. 4011 : 4175
3. 3073 : 3199
4. 3199 : 3073
Correct answer : 3199 : 3073

Q5. A,B and C can complete a piece of work in 4, 28 and 56 days respectively. working together, they can complete the same work in how many days?

Options:
1. 90/17
2. 56/17
3. 86/17
4. 52/17
Correct answer : 56/17

Q6. In triangle ABC, D and E are two points on the sides AB and AC respectively so that DE || BC and AD/BD = 3/4. The ratio of the area of ABC to the area of trapezium DECB is :

Options:
1. 40 : 49
2. 49 : 40
3. 49 : 33
4. 33 : 49
Correct answer : 49 : 40

Q7. If (3x - 7)³ + (3x - 8)³ + (3x + 6)³ =
3 (3x - 7) + (3x - 8) + (3x + 6), then what is the value of x?

Options:
1. 3
2. 2
3. 4
4. 1
Correct answer : 1

Q8. A circle is inscribed in a triangle ABC. It touches sides AB, BC and AC at the points P, Q and R respectively. If BP = 8.5 cm, CQ = 6.5 cm and AR = 4.5 cm, then the perimeter (in cm) of the ABC is:

Options:
1. 49.5
2. 39
3. 33
4. 35
Correct answer : 39

Q9.  If a² + b² =99 and ab -11, (a > 0, b > 0) then the value of (a³ + b³) is:

Options:
1. 968
2. 1250
3. 1080
4. 1100
Correct answer : 968

Q10. The given Bar Graph presents the Imports and Exports of an item (in tonnes) manufactured by a company for the five financial years, 2013-2014 to 2017-2018.

In which financial year the absolute difference between the Exports and the Imports is the highest ?

Options:
1. 2015 - 2016
2. 2016 - 2017
3. 2017 - 2018
4. 2014 - 2015
Correct answer : 2015 - 2016

Q11. Two circles of radii 7 cm and 9 cm intersect at the points A and B. If AB = 6 cm, and the distance between the centres of the circles is x cm, then the value of x (to the closest integer) is:

Options:
1. 10
2. 15
3. 12
4. 14
Correct answer : 15

Q12. If  x4 + 4 = 1442, (x>0) then the value of x + x¯ is:

Options:
1. 15
2. 6
3. 8
4. 7
Correct answer : 6

Q13. A man gets a discount of 30% and then 20% on his food bill of Rs.1,500. How much discount, in rupees, did he get ?

Options:
1. 500
2. 660
3. 360
4. 700
Correct answer :660

Q14. If x + 1/x = 10 , then x³ + 1/x³ is equal to:

Options:
1. 1030
2. 1000
3. 1100
4. 970
Correct answer : 970

Q15. If 2 sinθ² + 5 cosθ - 4 = 0,0° < θ < 90°, then the value of tanθ + sinθ is:

Options:
1. 2√3
2. 3√3/2
3. √3/3
4. √3/2
Correct answer : 3√3/2

Q16. A certain amount invested at a certain rate, compounded annually, grows to an amount in five years, which is a factor of 1.1881 more than to what it would have grown in three years. What is the rate percentage?

Options:
1. 8.1
2. 8
3. 9
4. 9.2
Correct answer : 9

Q17. A man bought 2 articles for Rs.3050 each. He sold article at 10% profit and another at 20% profit. The total profit percentage he earned is:

Options:
1. 18%
2. 15%
3. 20%
4. 10%
Correct answer :15%

Q18. The given Bar Graph presents the Imports and Exports of an item (in tonnes) manufactured by a company for the five financial years, 2013-2014 to 2017-2018.

In which financial year the percentage increase in Imports and Exports taken together is the highest is the highest in comparison to its previous financial year?

Options:
1. 2014 - 2015
2. 2017 - 2018
3. 2015 - 2016
4. 2016 - 2017
Correct answer : 2014 - 2015

Q19.  Three numbers are in the ratio 1/2 : 2/3 : 3/4. The difference between the greatest and the smallest number is 27. The smallest number is:

Options:
1. 72
2. 54
3. 81
4. 40
Correct answer : 54

Q20.  Let ∠ABC ~ ∠QPR and ar(∠ABC)/ar(∠QPR) = 1/16. If AB = 12cm, BC = 6cm and AC = 9 cm then PR is equal to:

Options:
1. 24cm
2. 9cm
3. 8cm
4. 12cm
Correct answer :24cm

Q21. What is the area of a rhombus (in cm²) whose side is 13 cm and the smaller diagonal is 10 cm ?

Options:
1. 96
2. 120
3. 192
4. 50
Correct answer : 120

Q22. If cosθ = 2p / p²+1,(p ≠ 0)then sin is equal to:

Options:
1. 2p / p²-1
2. p²+1/ p²-1
3. 2p / p² +1
4. p²-1/2p
Correct answer : p²-1/2p

Q23. A number is increased by 30%, then decreased by 30%, and the further increased by 10%. what is the net increase/decrease percent in the number (correct to the nearest integer)

Options:
1. 19% increase
2. 18% decrease
3. 19% decrease
4. 18% increase
Correct answer : 18% decrease

Q24. In a ∠ABC, the bisectors of ∠B and ∠C meet at point O within the triangle. If ∠BOC is given, then which among the given options is true?

Options:
1.∠A=180° + ∠BOC
2.∠A=90° + ∠BOC
3.∠A= 2(90°- ∠BOC)
4.∠A= 2(∠BOC - 90°)
Correct answer : ∠A= 2(∠BOC - 90°)

Q25. The given Bar Graph presents the Imports and Exports of an item (in tonnes) manufactured by a company for the five financial years, 2013-2014 to 2017-2018.

What is the average of Import () during the five financial years?

Options:
1. 1335.9
2. 1229.5
3. 1229.2
4. 1552.4
Correct answer : 1229.2

Evening – Shift (General Awareness)

Q1. Srirangapatnam Fort is located in __________.

Options :
1. Telangana
2. Kerala
3. Tamil Nadu
4. Karnataka
Correct answer: Karnataka

Q2. Which one of the following is defined as "a set of instructions, data or programs used to operate computers and execute specific tasks"?

Options :
1. Software
2. Malware
3. Processor
4. Hardware
Correct answer: Software

Q3. Marmagao Port is located in _______.

Options :
1. Gujarat
2. West Bangal
3. Goa
4. Odisha
Correct answer:  Goa

Q4. Which of the following mountain ranges is home to the second highest peak of the world, K2?

Options :
1. ZOptions :kar Range
2. Pir Panjal Range
3. East Karakoram Range
4. Ladakh Range
Correct answer:  East Karakoram Range

Q5. Select the option that does NOT have the correct pair of state and its chief minister?

Options :
1. Sikkim – P S Golay
2. Odisha – Naveen Patnaik
3. Andhra Pradesh – Jaganmohan Reddy
4. Arunachal Pradesh – Gegong Apang
Correct answer:  Sikkim – Arunachal Pradesh – Gegong Apang

Q6. In which state are the Dilwara Jain Temples situated?

Options :
1. Madhya Pradesh
2. Maharashtra
3. Rajasthan
4. Bihar
Correct answer:  Rajasthan

Q7. After winning ‘Australian Open 2018’, the total number of Grand Slam Men’s singles titles won by Roger Federer is:

Options :
1. 18
2. 20
3. 24
4. 21
Correct answer:  20

Q8. Which of the following states won the most medals in Khelo India School Games' first event, 2018?

Options :
1. Maharashtra
2. Jharkhand
3. Haryana
4. Delhi
Correct answer:  Haryana

Q9. Which of the following options is a degenerative disorder of the brain and one of several conditions that causes an increased decline in mental functions, dementia, resulting in memory loss and confusion?

Options :
1. Alzheimer's disease
2. Stroke
3. amnesia
4. Schizophrenia (Scrinophrenia)
Correct answer:  Alzheimer's disease

Q10. India is a federal republic with 29 states and ______union territories.

Options :
1. seven
2. four
3. five
4. six
Correct answer:  seven

Q11. Which one of the following allows the user to store, organise, calculate and manipulate the available data in a tabular format?

Options :
1. Microsoft Word
2. Microsoft Powerpoint
3. Notepad
4. Microsoft Excel
Correct answer: Microsoft Excel

Q12. According to the Indian Bureau of Mines Report 2018, which of the following is the largest mica producing state in India?

Options :
1. Bihar
2. Andhra Pradesh
3. Odisha
4. Punjab
Correct answer:  Andhra Pradesh

Q13. Who is the current Chief of the Army Staff of India as of May 2019?

Options :
1. General Dalbir Singh Suhag
2. General Bikram Singh
3. General Bipin Rawat
4. General Devraj Anbu
Correct answer: General Bipin Rawat

Q14. Who among the following authored the book ‘Poverty and Un-British Rule in India’?

Options :
1. Raja Ram Mohan Roy
2. Dadabhai Naoroji
3. Bal Gangadhar Tilak
4. Rajagopalachari
Correct answer:  Dadabhai Naoroji

Q15. At NASA’s annual Human Exploration Rover Challenge, a team from ________in India won the 'AIAA Neil Armstrong Best Design Award' in April 2019.

Options :
1. Indian Institute of Technology, Delhi
2. Lovely Professional University, Phagwara
3. Mukesh Patel School of Technology Management and Engineering, Mumbai
4. KIET Group of Institutions, Ghaziabad
Correct answer:  KIET Group of Institutions, Ghaziabad

Q16. According to the Constitution of India, how many members from the Anglo-Indian community can be nominated to the Lok Sabha by the President?

Options :
1. Four
2. Three
3. Five
4. Two
Correct answer:  Two

Q17. As of May 2019, Vidarbha has won _______ Ranji Trophy tournaments.

Options :
1. 2
2. 8
3. 5
4. 3
Correct answer:  2

Q18. Which of the following at 23°30' N divides India into almost two halves?

Options :
1. Tropic of Cancer
2. Prime Meridian
3. Tropic of Capricorn
4. Equator
Correct answer:  Tropic of Cancer

Q19. Name the Nobel Prize winning American economist whose report to the US Congress titled “National Income, 1929-35" paved the way for the calculation of Gross Domestic Product (GDP) as the ultimate measure of a country’s overall welfare.

Options :
1. Simon Kuznets
2. Kenneth Arrow
3. John Maynard Keynes
4. Paul Samuelson
Correct answer: Simon Kuznets

Q20. Who is the author of the famous book 'Kamayani'?

Options :
1. Jaishankar Prasad
2. Maithili Sharan Gupt
3. Mahadevi Verma
4. Sumitranandan Pant
Correct answer: Jaishankar Prasad

Q21. The responsibility of regulating and supervising primary (urban) cooperative banks, which are popularly known as Urban Cooperative Banks (UCBs) is vested with which one of the following?

Options :
1. State Co-operative Banks
2. The Urban Banks Department of the Reserve Bank of India
3. The Department of Non-Banking Supervision of the Reserve Bank of India
4. The Department of Corporate Services of the Reserve Bank of India
Correct answer: The Urban Banks Department of the Reserve Bank of India

Q22. Which one of the following is a Japanese word that meOptions : 'harbour wave',?

Options :
1. Tsunami
2. Gneiss
3. Jishin
4. Volcano
Correct answer:  Tsunami

Q23. In May 2019, __________ became the first judge from the Indian apex court to be appointed to the Supreme Court of Fiji's non-resident panel for a period of three years.

Options :
1. Justice H L Dattu
2. Justice A K Sikri
3. Justice Madan Lokur
4. Justice A K Goel
Correct answer: Justice Madan Lokur

Q24. Who among the following was elected the President of South Africa in May 2019?

Options :
1. Jacob Zuma
2. Cyril Ramaphosa
3. Thabo Mbeki
4. F W de Klerk
Correct answer:  Cyril Ramaphosa

Q25. As a part of SIMBEX-2019, held from 16 to 22 May 2019, Indian naval ships INS Kolkata and INS Shakti participated in the annual bilateral naval exercise between India and ________.

Options :
1. US
2. Russia
3. Singapore
4. Japan
Correct answer: Singapore

SSC CHSL Tags:SSC CHSL Exam Date, CHSL admit card, CHSL Syllabus, CHSL Exam Date, CHSL Exam Date 2019, CHSL Last Date, SSC CHSL Exam Pattern, SSC CHSL Exam, CHSL 2019 Notification, CHSL Result 2019, CHSL Notification, CHSL Exam, CHSL Recruitment 2019, CHSL Vacancies 2019, CHSL Notification 2019, CHSL Age limit, CHSL Tier 2, CHSL Form 2019, CHSL 2019, CHSL Jobs, CHSL Books, CHSL Online Test, CHSL Vacancy, CHSL Selection Process, What is CHSL Exam, CHSL Qualification, CHSL Tier 2 Paper, CHSL Notification pdf, How to apply CHSL 2019, Syllabus for CHSL, what is CHSL Job, CHSL Online Test in Hindi, CHSL Best Book, CHSL 10+2 Syllabus, CHSL Important Dates, CHSL Syllabus 2020, CHSL Job Location, CHSL Vacancy Details, CHSL Upcoming Vacancy 2020, CHSL Application form 2020, 


Top Post Ad

Below Post Ad