Type Here to Get Search Results !

SSC CHSL 2018 Ter 1 Sloved Paper Held 4 Jul 2019 A/N

SSC CHSL Question Papers-CHSL-CHSL Paper-CHSL 2018- Jul 4 A/N 2019


SSC CHSL Exam Previous Papers Free Download

SSC CHSL Previous Year ques Paper-SSC CHSL Previous Question Papers Free

SSC CHSL Exam Model Question Papers with Answers Free

SSC CHSL Previous Year Question Papers with Answers 2018 8 Jul 2019

Aspirants Can Down Load Here SSC CHSL Previous Year Question Papers Pdf From Link Mentioned Below For Their Reference. We Also Provide SSC CHSL Previous Year Question Papers In Hindi, SSC CHSL Previous Year Question Papers Book Or SSC CHSL Question Paper Book In The Form Of E book For Aspirants Benefit. SSC CHSL Previous Year Question Papers With Solution Are Available Here For Your Reference And Getting Knowledge Of Previous Papers For Practice To Get Success In Forthcoming Examinations,

SSC CHSL Ka Previous Year Question Papers

SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 4 July 2019

SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 4 July 2019


SSC CHSL Reasoning Question Paper Download


SSC CHSL Question Paper 2018 Pdf Free


SSC CHSL Reasoning Question Paper Download

संयुक्त उच्चतर माध्यमिक स्तर के पिछले प्रश्न पत्र यहाँ से प्राप्त करें।

Staff Selection Commission

SSC: Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination Papers

SC Combined Higher Secondary Level (10+2) (CHSL Tier-1)


CHSL Tier-1 Exam 2018


SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 4 July 2019"


English Comprehension+ Reasoning+ Quantitative Aptitude+ General Awareness


Afternoon Shift (English Language)


Q1. Select the most appropriate antonym of the given word.
MEAGRE

Options :
1. plentiful
2. scarce
3. common
4. minor
Correct answer : plentiful

Q2. Select the most appropriate word for the group of words.
That which cannot be heard

Options :
1. incorrigible
2. inaudible
3. invisible
4. incredible
Correct answer : inaudible

Q3. Fill in the blank with the most appropriate word.
She kept her clothes neatly arranged in the ______ .

Options :
1. wardrobe
2. godown
3. warehouse
4. larder
Correct answer : wardrobe

Q4. Select the wrongly spelt word.

Options :
1. affluence
2. attendance
3. affilate
4. alliance
Correct answer : affilate

Q5. Identify the segment which contains the grammatical error.
The number of visitors at the fair were much larger than expected.

Options :
1. The number of
2. visitors at the fair
3. were much larger
4. than expected
Correct answer : were much larger

Q6. Select the most appropriate synonym of the given word.
SANE

Options :
1. foolish
2. crazy
3. sensible
4. sensitive
Correct answer : sensible

Q7. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Children are the most adversely affected.
B. Their eyesight goes weak from their very childhood.
C. Watching television continuously is very harmful for the eyes.
D. This debilitating effect on eyes results in severe headaches as well.
Options :
1. ACBD
2. CABD
3. CBDA
4. ABDC
Correct answer : CABD

Q8. Select the most appropriate indirect form of the given sentence.
She said, "Deepak slipped when he was trying to skate."

Options :
1. She said that Deepak was slipping when he was trying to skate.
2. She said that Deepak has slipped when he was trying to skate.
3. She said that Deepak slipped when he was trying to skate.
4. She said that Deepak had slipped when he was trying to skate.
Correct answer : She said that Deepak slipped when he was trying to skate.

Q9. Fill in the blank with the most appropriate word.
The old man has lost his memory. He is suffering from ______ .

Options :
1. acacia
2. anaesthesia
3. amnesia
4. ambrosia
Correct answer : ambrosia

Q10. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
GREEN THUMB

Options :
1. to have talent in painting
2. to have talent in gardening
3. to be envious
4. to be angry
Correct answer : to have talent in gardening

Q11. Select the most appropriate passive form of the given sentence.
How much monthly rent did you pay for the house?

Options :
1. How much monthly rent was being paid for the house?
2. How much monthly rent was paid for the house?
3. How much monthly rent is being paid for the house?
4. How much monthly rent is paid for the house?
Correct answer :  How much monthly rent is paid for the house?

Q12. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
Those who have not received the invitation he should leave.

Options :
1. they should leave
2. should leave
3. he should be leaving
4. No substitution
Correct answer : they should leave

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agatha Christie is a well known writer of mystery books. The (1) ______ in each of her stories involves everyday characters (2) ______ we can relate to. This makes her stories more (3) ______ because whatever she writes about can happen (4) ______ any of us. What makes her stories more interesting (5) ______ the twist at the end.

SubQuestion No : 13
Q13. Select the most appropriate option to fill in blank number 1

Options :
1. plot
2. style
3. ending
4. title
Correct answer : plot

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agatha Christie is a well known writer of mystery books. The (1) ______ in each of her stories involves everyday characters (2) ______ we can relate to. This makes her stories more (3) ______ because whatever she writes about can happen (4) ______ any of us. What makes her stories more interesting (5) ______ the twist at the end.

SubQuestion No : 14
Q14. Select the most appropriate option to fill in blank number 2

Options :
1. those
2. that
3. these
4. whose
Correct answer : that

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agatha Christie is a well known writer of mystery books. The (1) ______ in each of her stories involves everyday characters (2) ______ we can relate to. This makes her stories more (3) ______ because whatever she writes about can happen (4) ______ any of us. What makes her stories more interesting (5) ______ the twist at the end.

SubQuestion No : 15
Q15. Select the most appropriate option to fill in blank number 3

Options :
1. realistic
2. sarcastic
3. artistic
4. exotic
Correct answer : realistic

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agatha Christie is a well known writer of mystery books. The (1) ______ in each of her stories involves everyday characters (2) ______ we can relate to. This makes her stories more (3) ______ because whatever she writes about can happen (4) ______ any of us. What makes her stories more interesting (5) ______ the twist at the end.

SubQuestion No : 16
Q16. Select the most appropriate option to fill in blank number 4

Options :
1. from
2. to
3. on
4. by
Correct answer : to

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agatha Christie is a well known writer of mystery books. The (1) ______ in each of her stories involves everyday characters (2) ______ we can relate to. This makes her stories more (3) ______ because whatever she writes about can happen (4) ______ any of us. What makes her stories more interesting (5) ______ the twist at the end.

SubQuestion No : 17
Q17. Select the most appropriate option to fill in blank number 5

Options :
1. were
2. is
3. are
4. was
Correct answer : is

Q18. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. They have no mind of their own.
B. It is misleading to imagine that computers can think like humOptions :.
C. However, they make it possible for people to accumulate thoughts.
D. They cannot do so.
Options :
1. BDAC
2. ABCD
3. BACD
4. ACBD
Correct answer :  BDAC

Q19. Select the most appropriate antonym of the given word.
URBAN

Options :
1. casual
2. alien
3. modern
4. rural
Correct answer :   rural

Q20. Identify the segment which contains the grammatical error.
The soldiers had no choice when to obey the commander.

Options :
1. the commander
2. The soldiers
3. when to obey
4. had no choice
Correct answer : had no choice

Q21. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
HEAD IN THE CLOUDS

Options :
1. to daydream
2. to be very tall
3. to feel giddy
4. to be very lazy
Correct answer : to daydream

Q22. Select the most appropriate synonym of the given word.
CANDID

Options :
1. cruel
2. frank
3. sweet
4. arrogant
Correct answer : frank

Q23. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
No other man in the city is as rich than he is.

Options :
1. as rich as he
2. No substitution
3. more richer than he
4. so much rich as he
Correct answer : as rich as he

Q24. Select the correctly spelt word.

Options :
1. guillty
2. genuine
3. genaral
4. generus
Correct answer : genuine

Q25. Select the most appropriate word for the group of words.
A remedy for all diseases

Options :
1. antibiotic
2. panacea
3. antidote
4. patent
Correct answer : panacea

Afternoon –Shift (Reasoning)

Q1. If ‘TRANSFER’ is coded as '2018114196518', then how will ‘INCLUDED’ be coded as in that language?
Options :

1. 91431221454
2. 18231220454
3. 91331121454
4. 81431222353
Correct answer : 91431221454

Q2. In a code language, COLD is written as ALHY. How will IRON be written in the same language?
Options :

1. GPKI
2. GUKI
3. FOKI
4. GOKI
Correct answer : GOKI

Q3. Two years ago a man was six times as old as his son. In 18 years, he will be twice as old as his son. What are their present ages of the man and his son?
Options :

1. 32 and 13 years
2. 32 and 7 years
3. 34 and 9 years
4. 34 and 7 years
Correct answer : 32 and 7 years

Q4. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct?
14 + 4 ÷ 5 – 18 × 2 = 25

Options :
1. × and +
2. × and –
3. × and ÷
4. ÷ and +
Correct answer : × and ÷

Q5. If 'E' is coded as '5' and 'PEN' is coded as '35' then how will 'PAGE' be coded?

Options :
1. 36
2. 29
3. 27
4. 28
Correct answer : 29

Q6. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
U _ _ R P K Q _ U K D _ P K _ R _ K D R _ K _ R

Options :
1. KDRRQPPR
2. KQPRQUPQ
3. KDRRUURQ
4. KDRRQUPQ
Correct answer : KDRRQUPQ

Q7. Select the correct alternative to indicate the arrangement of the following phrases in a logical and meaningful order.

1. World
2. Mumbai
3. Gateway of India
4. Asia
5. Maharashtra
6. India
Options :
1. 3, 2, 5, 4, 6, 1
2. 3, 2, 5, 6, 1, 4
3. 3, 2, 5, 6, 4, 1
4. 3, 2, 6, 5, 4, 1
Correct answer : 3, 2, 5, 6, 4, 1

Q8. Select the option figure which contains figure X embedded in it as its part. (Rotation is not allowed)

Q9. Three different positions of life same dice, which has one to six dots on its six faces, are shown below. When six dots are at the bottom then the number of dots on the top will be:

Options :
1. 5
2. 2
3. 3
4. 4
Correct answer : 2

Q10. Which two numbers should be interchanged in the following equation to make it correct?
618 + 37 × 12 –703 ÷ 14 = 767

Options :
1. 14 and 37
2. 12 and 37
3. 618 and 14
4. 703 and 12
Correct answer :14 and 37

Q11. Rishabh is Namita's only brother. Rishabh's wife, Mridu has a brother Sonu. Illena is Namita's only niece. How is Sonu related to Illena?

Options :
1. Brother
2. Maternal uncle
3. Father
4. Paternal uncle
Correct answer : Maternal uncle

Q12. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Waiter : Serve

Options :
1. Lawyer : Legal
2. Architect : Fashion
3. Engineer : Technical
4. Mechanic : Repair
Correct answer : Mechanic : Repair

Q13. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
8, 6, 28

Options :
1. 6, 4, 30
2. 10, 5, 85
3. 12, 6, 98
4. 7, 2, 45
Correct answer : 6, 4, 30

Q14. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
7, 11, ?, 31, 47

Options :
1. 29
2. 5
3. 19
4. 55
Correct answer : 19

Q15. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed to the right of the figure.

Q16. Select the Venn diagram that best illustrated the relationship between the following classes.
Sikkim, Manipur, Imphal

Q17. How many triangles are there in the figure given below?

Options :
1. 34
2. 33
3. 35
4. 32
Correct answer : 33


Download all SSC CHSL 2018 Solved Question Papers Free

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held On 3 Jul 2019 Morning

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held 3 Jul 2019 Evening

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held 2 Jul 2019 Morning

SSC CHSL 2018 Solved Question Paper Held 2 Jul 2019 A/N

SSC Steno/MTS/CHSL & DEO Previous Question Papers

Q18. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.

Options :
1. 99
2. 89
3. 83
4. 97
Correct answer : 99

Q19. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair.
4 : 49

Options :
1. 6 : 64
2. 5 : 81
3. 7 : 100
4. 8 : 144
Correct answer : 7 : 100

Q20. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

Options :
1. DGMJ
2. KNTQ
3. SVBY
4. PSZV
Correct answer : PSZV

Q21. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

Options :
1. Slippers
2. Shoes
3. Shirt
4. Sandals
Correct answer : Shirt

Q22. Select the term that will come next in the following series.
FBA, IGE, LLI, OQM, ?

Options :
1. QVQ
2. RVQ
3. RUP
4. RVP
Correct answer : RVQ

Q23.  A figure of transparent sheet with a pattern is given below. Figure out from amongst the four options as to how the pattern would appear when the transparent sheet is folded at the dotted line.

Q24. In a code language, ‘HEDONISM’ is written as ‘QFGJOUKP’. How will ‘PROFITED’ be written as in that language?

Options :
1. HQTRFGVK
2. GSQRFGUK
3. HQTSFFVK
4. HQTREGVL
Correct answer : HQTRFGVK

Q25. Select the figure that will come next in the following figure series.

Afternoon–Shift (Quantitative Aptitude)

Q1. In a ∠ABC, the bisectors of ∠B and ∠C meet at point O within the triangle. If ∠A is given, then which among the given options is true?

Options:
1. ∠BOC=180°- (∠A/2)
2. ∠BOC=90°- (∠A/2)
3. ∠BOC=180°- (∠A)
4. ∠BOC=90°+ (∠A/2)
Correct answer : ∠BOC=90°+ (∠A/2)

Q2. If tan x = cot (65°+ 9x), then what is the value of x ?

Options:
1. 2.5°
2. 1.5°
3. 1.0°
4. 2.0°
Correct answer : 2.5°

Q3. 10 years ago, the average age of a family of five members was 38 years. Now, two new members join, whose age difference is 8 years. If the present average age of the family is the same as it was 10 years ago, what is the age (in years) of the new younger member?

Options:
1. 15
2.10
3.9
4.17
Correct answer : 9

Q4. A man bought 2 articles for Rs.2650 each. He sold one article at 10% profit and another at 5% profit. The total profit percentage he earned is :

Options:
1. 7.5%
2. 8.5%
3. 10%
4. 8%
Correct answer : 7.5%

Q5. Let ∠ABC ~ ∠QPR and ar(∠ABC)/ar(∠QPR) = 9/4. If AB = 9cm, BC = 6cm and AC = 12 cm then QR is equal to:

Options:
1. 8cm
2. 16cm
3. 9cm
4. 12cm
Correct answer : 8cm

Q6. If a 10-digit number 1220x558y2 is divisible by 88, then the value of (x+y) is:

Options:
1. 9
2. 15
3. 7
4. 11
Correct answer : 9

Q7. Rs.60000 invested at a certain rate for a certain even number of years, compounded annually, grows to Rs.63,654. To how much amount would it grow if it is invested at the same rate for the half the period?

Options:
1. Rs.61675
2. Rs.61800
3. Rs.61809
4. Rs.61827
Correct answer : 61,800

Q8. The simplified value of 5 of 8 - 6 + [(27-3) ÷ 6-4] is:

Options:
1. 114
2. 124
3. 120
4. 116
Correct answer : 114

Q9.  The given Bar graph presents the results in terms of number of students in a school for the five academic years, 2013-2014 to 2017-2018.

What is the approximate percentage of students passed during give academic years (correct to the nearest integer) ?

Options:
1. 72%
2. 73%
3. 78%
4. 79%
Correct answer : 73%

Q10. The given Bar graph presents the results in terms of number of students in a school for the five academic years, 2013-2014 to 2017-2018.

What is the average of failed students in five academic years?

Options:
1. 50
2. 100
3. 75
4. 90
Correct answer : 90

Q11. A, B and C can complete of piece of work in 10,20 and 60 days respectively. Working together, they can  complete the same work in how many days ?

Options:
1. 6
2. 10
3. 5
4. 8
Correct answer : 6

Q12. If  x + 4 = 2207, (x>0) then the value of x + x¯ is:

Options:
1. 7
2. 9
3. 19
4. 11
Correct answer : 7

Q13. A number is increased by 30%, then decreased by 25%, and the further increased by 25%. what is the net increase/decrease percent in the number (correct to the nearest integer)

Options:
1. 22% increase
2. 21% decrease
3. 22% decrease
4. 21% increase
Correct answer : 22% increase

Q14. The given Bar graph presents the results in terms of number of students in a school for the five academic years, 2013-2014 to 2017-2018.

The difference between the number of students passed and those who failed is the highest in which academic year?

Options:
1. 2015-2016
2. 2016-2017
3. 2017-2018
4. 2014-2015
Correct answer : 2015-2016

Q15. If x - 1/x = 10 , then x³- 1/x³ is equal to:

Options:
1. 1000
2. 970
3. 1100
4. 1030
Correct answer : 1030

Q16. There was 29% off on bags. A lady bought a bag and got 12% discount for paying in cash. She paid Rs. 312.40. What is the price tag (in Rs) on the bag ?

Options:
1. 625
2. 500
3. 450
4. 600
Correct answer : 500

Q17. Two circle of radii 5 cm and 8 cm intersect at the points A and B. If AB = 8 cm and the distance between the centres of two circles is x cm, then the value of x (to the closet integer) is:

Options:
1. 8
2. 9
3. 11
4. 10
Correct answer : 10

Q18. If cos = 2p / p²+1, then sin is equal to:

Options:
1. 2p / p²-1
2. p²+1/ p²-1
3. p²-1 / p²+1
4. 2p / p²+1
Correct answer : p²-1 / p²+1

Q19. What is the area of a rhombus (in cm²) whose side is 10 cm and the smaller diagonal is 12 cm ?

Options:
1. 50
2. 96
3. 192
4. 120
Correct answer : 96

Q20. If (x - 7)³ + (x - 8)³ + (x + 6)³ = 3(x - 7) (x - 8) (x + 6), then what is the value of x?

Options:
1. 3
2. 8
3. 10
4. 6
Correct answer : 3

Q21. A circle is inscribed in a triangle ABC. It touches sides AB, BC and AC at the points P, Q and R respectively. If BP = 6.5 cm, CQ = 4.5 cm and AR = 5.5 cm, then the perimeter (in cm) of the triangle AABC is:

Options:
1. 16.5
2. 22
3. 33
4. 66
Correct answer : 33

Q22. In triangle ABC, D and E are two points on the sides AB and AC respectively so that DE || BC and AD/BD = 3/4. The ratio of the area of trapezium DECB to the area of ∠ABC is:

Options:
1. 49:33
2. 40:49
3. 33:49
4. 49:40
Correct answer : 40:49

Q23. A train covers 360 km at a uniform speed. If the speed had been 10 km/h more, it would have taken 3 hours less for the same journey. What is the speed of the train (in km/h)?

Options:
1. 25
2. 40
3. 50
4. 30
Correct answer : 30

Q24. The given Bar graph presents the results in terms of number of students in a school for the five academic years, 2013-2014 to 2017-2018.

In which year the percentage increase in the total number of students is the highest in comparison to the previous academic year?

Options:
1. 2016-2017
2. 2014-2015
3. 2015-2014
4. 2017-2018
Correct answer : 2014-2015

Q25. If a²+ b²= 88 and ab = 6, (a > 0, b > 0) then what is the value of (a³+ b³) ?

Options:
1. 820
2. 1180
3. 1000
4. 980
Correct answer : 820

Afternoon–Shift (General Awareness)

Q.1 Which is the largest bone in the human body?

Options :
1. Malleus
2. Incus
3. Stapes
4. Femur
Correct answer : Femur

Q.2 When is 'International Dance Day' celebrated by the International Theatre Institute (ITI), the main partner for performing arts of UNESCO?

Options :
1. 8th May
2. 7th June
3. 29th April
4. 23rd March
Correct answer : 29th April

Q.3 Who among the following has the power to promulgate ordinances under Article 123 of the Constitution of India?

Options :
1. The President
2. The Attorney-General
3. The Speaker of the Lok Sabha
4. The Chairman of the Rajya Sabha
Correct answer : The President

Q.4 Who amongst the following established an institution named 'Kalashram' for imparting training in dance and associated disciplines?

Options :
1. Shambhu Maharaj
2. Pandit Birju Maharaj
3. Sitara Devi
4. Lachhu Maharaj
Correct answer : Pandit Birju Maharaj

Q.5 Where was Khelo India Youth Games 2019 held?

Options :
1. Delhi
2. Noida
3. Pune
4. Ludhiana
Correct answer : Pune

Q.6 Albert Einstein was awarded the Nobel Prize in Physics in the year _______.

Options :
1. 1920
2. 1924
3. 1934
4. 1921
Correct answer : 1921

Q.7 In March 2019, the Reserve Bank of India bought how many USD billions through long-term forex swap auction in a bid to ease liquidity ahead of elections?

Options :
1. USD 1 billion
2. USD 5 billion
3. USD 2 billion
4. USD 4 billion
Correct answer : USD 5 billion

Q.8 Which book among the following won the Pulitzer Prize for Fiction 2019?

Options :
1. The Underground Railroad
2. Less
3. The Sympathizer
4. The Overstory
Correct answer : The Overstory

Q.9 In which city of India would you find the Swami Vivekananda Airport?

Options :
1. Ranchi
2. Durgapur
3. Kanyakumari
4. Raipur
Correct answer : Raipur

Q.10 In May 2019, who among the following was appointed by the UN Secretary-General as the new Force Commander of the United Nations Mission in South Sudan (UNMISS)?

Options :
1. Lieutenant General Shailesh Tinaikar
2. Private Ankush Cheema
3. Lieutenant General Frank Kamanzi
4. Colonel Amit Gupta
Correct answer : Lieutenant General Shailesh Tinaikar

Q.11 Sanjhi Art is associated to which of the following states of India?

Options :
1. Rajasthan
2. Gujarat
3. West Bengal
4. Uttar Pradesh
Correct answer : Uttar Pradesh

Q.12 Who among the following created the Electronic Discrete Variable Automatic Computer (EDVAC) with a memory to hold both, a stored program as well as data?

Options :
1. Arthur Samuel
2. John von Neumann
3. Bletchley Park
4. Thomas H Flowers
Correct answer : John von Neumann

Q.13 With how many states/Union Territories does Uttar Pradesh share its borders?

Options :
1. 9
2. 7
3. 6
4. 8
Correct answer : 6

Q.14 Bugyals are high altitude meadows and pastures in the Himalayan slopes. In which state would you find them most?

Options :
1. Assam
2. Uttarakhand
3. Sikkim
4. Tamil Nadu
Correct answer : Uttarakhand

Q.15 Which one of the following business groups is associated to Carborundum Universal Limited (CUMI), one of the largest abrasive manufacturing companies in India?

Options :
1. Adani Group
2. Birla Group
3. Murugappa Group
4. Kirloskar Group
Correct answer :  Murugappa Group

Q.16 Which of the following computers are used in hospitals to measure the heartbeat of patients?

Options :
1. Mainframe computers
2. Hybrid computers
3. Analog computers
4. Digital computers
Correct answer : Mainframe computers

Q.17 What is the minimum age requirement to become a Member of the Legislative Assembly ?

Options :
1. 20 years
2. 32 years
3. 25 years
4. 42 years
Correct answer : 25 years

Q.18 In which of the following states is the Kolleru Lake located?

Options :
1. Kerala
2. Andhra Pradesh
3. Tamil Nadu
4. Karnataka
Correct answer : Andhra Pradesh

Q.19 According to Global Peace Index 2019, which one of the following is the most peaceful country?

Options :
1. Bhutan
2. Iceland
3. Indonesia
4. India
Correct answer : Iceland

Q.20 The Barabar Caves, the oldest surviving rock-cut caves in India, mostly belong to which of the following periods?

Options :
1. Maurya Empire
2. Gupta Empire
3. Chola Dynasty
4. Chera Dynasty
Correct answer : Maurya Empire

Q.21 During the reign of which of the following kings did Chinese traveller Xuanzang visit India?

Options :
1. Chandragupta Maurya
2. Harshavardhana
3. Prabhakara Vardhana
4. Ashoka
Correct answer : Chandragupta Maurya

Q.22 Rafael Nadal, one of the top male tennis players in the world hails from which European country?

Options :
1. Switzerland
2. Serbia
3. Austria
4. Spain
Correct answer : Spain

Q.23 Which of the following countries was declared as a malaria-free country in May 2019 by World Health Organization?

Options :
1. Madagascar
2. Nigeria
3. Argentina
4. India
Correct answer : Argentina

Q.24 Which of the following instruments is used for the visual examination of eardrum?

Options :
1. Phonograph
2. Polygraph
3. Optometer
4. Otoscope
Correct answer : Otoscope

Q.25 Which of the following teams won the UEFA Champions League football trophy at Madrid on 1 June 2019?

Options :
1. Real Madrid
2. Liverpool
3. Manchester United
4. Tottenham Hotspur
Correct answer : Liverpool

SSC CHSL Tags:SSC CHSL Exam Date, CHSL Admit Card, CHSL Syllabus, CHSL Exam Date, CHSL Exam Date 2019, CHSL Last Date, SSC CHSL Exam Pattern, SSC CHSL Exam, CHSL 2019 Notification, CHSL Result 2019, CHSL Notification, CHSL Exam, CHSL Recruitment 2019, CHSL Vacancies 2019, CHSL Notification 2019, CHSL Age Limit, CHSL Tier 2, CHSL Form 2019, CHSL 2019, CHSL Jobs, CHSL Books, CHSL Online Test, CHSL Vacancy, CHSL Selection Process, What Is CHSL Exam, CHSL Qualification, CHSL Tier 2 Paper, CHSL Notification Pdf, How To Apply CHSL 2019, Syllabus For CHSL, What Is CHSL Job, CHSL Online Test In Hindi, CHSL Best Book, CHSL 10+2 Syllabus, CHSL Important Dates, CHSL Syllabus 2020, CHSL Job Location, CHSL Vacancy Details, CHSL Upcoming Vacancy 2020, CHSL Application Form 2020,


Top Post Ad

Below Post Ad