SSC CHSL 2018 SOLVED QUESTION PAPER HELD ON 10 JUL 2019 A/N
Type Here to Get Search Results !

SSC CHSL 2018 SOLVED QUESTION PAPER HELD ON 10 JUL 2019 A/N

SSC CHSL Question Papers-CHSL-CHSL Paper-CHSL 2018

SSC CHSL Exam Previous Papers Free Download

SSC CHSL Previous Year ques Paper-SSC CHSL Previous Question Papers

SSC CHSL Exam Model Question Papers with Answers Free

SSC CHSL Previous Year Question Papers with Answers 2018 8 Jul 2019

Aspirants can down load here SSC CHSL Previous Year Question Papers Pdf from link mentioned below For Their Reference. We Also Provide SSC CHSL Previous Year Question Papers In Hindi, SSC CHSL Previous Year Question Papers Book Or SSC CHSL Question Paper Book In The Form Of Ebook For Aspirants Benefit. SSC CHSL Previous Year Question Papers With Solution Are Available Here For Your Reference And Getting Knowledge Of Previous Papers For Practice To Get Success In Forthcoming Examinations,

SSC CHSL Ka Previous Year Question Papers

SSC CHSL Reasoning Question Paper Download
SSC CHSL Reasoning Question Paper Download

SSC CHSL Question Paper 2018 Pdf Free

SSC CHSL Reasoning Question Paper Download

संयुक्त उच्चतर माध्यमिक स्तर के पिछले प्रश्न पत्र यहाँ से प्राप्त करें।

Staff Selection Commission
SSC: Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination Papers
SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) (CHSL Tier-1)
CHSL Tier-1 Exam 2018

SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 10 July 2019"

English Comprehension+ Reasoning+ Quantitative Aptitude+ General Awareness

Afternoon-Shift (English Language)


Q1. Select the most appropriate meaning of the given idiom
put your best foot forward

Options:
1. walk very cautiously
2. check every step
3. take care to dress well
4. try as hard as one can
Correct Answer:  try as hard as one can

Q2. Select the most appropriate meaning of the given idiom
at snail's pace

Options:
1. do something very slowly
2. do something very carefully
3. keep your moves secret
4. be very persistent
Correct Answer: do something very slowly

Q3. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Today, he is popular for creating scaled-down models of automobiles that are not just showpieces but are working toys.
B. "I used to ride it during playtime in the evenings as a five-year old," recalls Arun Kumar.
C. As a kid I used to pester my parents for toy cars but my carpenter father often couldn't afford them.
D. Then, one day he got an old tricycle from the junkyard, made three wooden wheels and fitted them to the cycle.
Options:
1. CDBA
2. BCDA
3. CADB
4. ACDB
Correct Answer: CDBA

Q4. Select the wrongly spelt word.

Options:
1. horizontal
2. bureaucrecy
3. plateau
4. fomentation
Correct Answer: bureaucrecy
Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
The pattern of birds flocking to Pakhal lake has been observed over several years. So far, (1) ______ than 190 bird species (2) ______ been identified and this is one of the best (3) ______ in the state for bird-watchers to (4) ______ . In fact, we can spot (5) ______ 80 species of birds in a single day.

Q5. Select the most appropriate option to fill in blank No.1.

Options:
1. many
2. more
3. much
4. most
Correct Answer: more
Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.
The pattern of birds flocking to Pakhal lake has been observed over several years. So far, (1) ______ than 190 bird species (2) ______ been identified and this is one of the best (3) ______ in the state for bird-watchers to (4) ______ . In fact, we can spot (5) ______ 80 species of birds in a single day.

Q6. Select the most appropriate option to fill in blank No.2.

Options:
1. is
2. has
3. have
4. are
Correct Answer: have
Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The pattern of birds flocking to Pakhal lake has been observed over several years. So far, (1) ______ than 190 bird species (2) ______ been identified and this is one of the best (3) ______ in the state for bird-watchers to (4) ______ . In fact, we can spot (5) ______ 80 species of birds in a single day.

Q7. Select the most appropriate option to fill in blank No.3.

Options:
1. lake
2. place
3. places
4. sanctuary
Correct Answer: places
Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The pattern of birds flocking to Pakhal lake has been observed over several years. So far, (1) ______ than 190 bird species (2) ______ been identified and this is one of the best (3) ______ in the state for bird-watchers to (4) ______ . In fact, we can spot (5) ______ 80 species of birds in a single day.

Q8. Select the most appropriate option to fill in blank No.4.

Options:
1. visits
2. visited
3. visit
4. visiting
Correct Answer: visit
Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The pattern of birds flocking to Pakhal lake has been observed over several years. So far, (1) ______ than 190 bird species (2) ______ been identified and this is one of the best (3) ______ in the state for bird-watchers to (4) ______ . In fact, we can spot (5) ______ 80 species of birds in a single day.

Q9. Select the most appropriate option to fill in blank No.5.

Options:
1. any
2. around
3. near
4. between
Correct Answer: around

Q10. Select the most appropriate synonym of the given word.
RADIANCE

Options:
1. depth
2. redness
3. sparkle
4. dryness
Correct Answer: sparkle

Q11. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. As man's intelligence grew so did his power.
B. This intelligence made him cleverer and stronger than enormous animals which would otherwise have destroyed him.
C. The chief difference between man and the other animals was the intelligence of man.
D. Combining intelligence with power, man developed weapons to fight his enemies.
Options:
1. CBAD
2. ACDB
3. DABC
4. BCDA
Correct Answer: CBAD

Q12. Select the most appropriate word to fill in the blank
The Board of Directors of the pharma company has approved the ______ of investment limits in its wholly- owned subsidiary.

Options:
1. enforcement
2. enhancement
3. entrenchment
4. enchantment
Correct Answer: enhancement

Q13. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
Durga is now the Executive Vice- President of the company with a responsibility to marketing for the entire northern zone.

Options:
1. with the responsibility of marketing
2. with a responsibility by marketing
3. No improvement
4. with responsibility from marketing
Correct Answer: with the responsibility of marketing

Q14. Select the most appropriate antonym of the given word.
SHALLOW

Options:
1. slight
2. crooked
3. narrow
4. deep
Correct Answer: deep

Q15. Select the most appropriate word for the given group of words.
A person or thing that has the same name as another

Options:
1. pseudonym
2. namesake
3. relative
4. successor
Correct Answer: namesake

Q16. Select the correct indirect form of the given sentence.
"Don't park here," the policeman said to them.

Options:
1. Don't park here he said to the policeman.
2. The policeman ordered them not to park here.
3. The policeman said to them not to park here.
4. The policeman ordered them not to park there.
Correct Answer: The policeman ordered them not to park there.

Q17. Select the most appropriate synonym of the given word.
RECAPITULATION

Options:
1. prominence
2. summary
3. movement
4. readiness
Correct Answer: summary

Q18. Select the most appropriate word to fill in the blank
The ______ of ancient scientists often made up for the lack of proper equipment.

Options:
1. anxiety
2. dedication
3. creation
4. concern
Correct Answer: dedication

Q19. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
Deepak said he would pack few things he had and vacate the hostel room the next day.

Options:
1. and vacate the hostel room
2. the next day
3. Deepak said he would pack
4. pack few things he had
Correct Answer: pack few things he had

Q20. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
"I'm afraid I must left now," said the guest after the inaugural function was over.

Options:
1. I'm afraid I can left now
2. No improvement
3. I'm afraid I has to be leaving now
4. I'm afraid I must leave now
Correct Answer: I'm afraid I must leave now

Q21. Select the most appropriate antonym of the given word.
RANDOM

Options:
1. irregular
2. casual
3. specific
4. formal
Correct Answer: specific

Q22. Select the correct passive form of the given sentence.
His mother gave him a note for his teacher.

Options:
1. He is given a note for his teacher by his mother.
2. He had been given a note for his teacher by his mother.
3. His teacher was given a note for his mother.
4. He was given a note for his teacher by his mother.
Correct Answer: He was given a note for his teacher by his mother.

Q23. Select the most appropriate word for the given group of words.
Able to adapt to many different functions or activities

Options:
1. versatile
2. expert
3. deputy
4. surrogate
Correct Answer: versatile

Q24. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
Even Sharat tried his best, he could not clear all the examination papers in one attempt.

Options:
1. he could not clear
2. in one attempt
3. Even Sharat tried his best
4. all the examination papers
Correct Answer: Even Sharat tried his best

Q25. Select the correctly spelt word.

Options:
1. comemorate
2. commemmorate
3. commemorete
4. commemorate
Correct Answer: commemorate

Afternoon-Shift (Reasoning)

Q1. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Mumbai : Capital

Options:
1. Yen : Currency
2. Delhi : Taj mahal
3. New york : China
4. Hill : High
Correct Answer: Yen : Currency

Q2. In a code language, ROCKET is written as TEKROC. How will DRIVER be written as in that language?

Options:
1. REUDRI
2. REVDRJ
3. RFVDRI
4. REVDRI
Correct Answer: REVDRI

Q3. A paper is folded and cut as shown below. How will it appear when unfolded?

Q4. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter-pair is related to the first letter-pair.
GI : KN : : PQ : ?

Options:
1. TX
2. TV
3. VT
4. UV
Correct Answer: TV

Q5. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.

Options:
1. 259
2. 639
3. 459
4. 189
Correct Answer: 259

Q6. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
12, 22, 42, 72, ?

Options:
1. 102
2. 112
3. 92
4. 122
Correct Answer: 112

Q7. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair.
8 : 72

Options:
1. 11 : 132
2. 12 : 144
3. 13 : 156
4. 15 : 625
Correct Answer: 11 : 132

Q8. If EAST is coded as 180 and NORTH is coded as 375, then how will SOUTH be coded as?

Options:
1. 83
2. 332
3. 625
4. 415
Correct Answer: 415

Q9. Select the Answer Fig. that will come next in the following Problem Fig. series.

Q10. If it was a Sunday on 1 January 2017, what was the day of the week on 31 December 2017?

Options:
1. Tuesday
2. Sunday
3. Friday
4. Monday
Correct Answer: Sunday

Q11. S is son of M. R is the father of Q and A. A is the daughter of M. How is A related to S?

Options:
1. Sister
2. Daughter
3. Aunt
4. Mother
Correct Answer: Sister

Q12. Three different positions of a dice are shown below. Which number appears on the face opposite the number 6?

Options:
1. 1
2. 5
3. 4
4. 3
Correct Answer: 1

Q13. Which letter-pair will replace the question mark (?) in the following series?
HE, ? , NK, TQ, BY

Options:
1. IK
2. IG
3. JG
4. JH
Correct Answer: JG

Q14. Select the Venn diagram that best illustrates the relationship between the following classes.
Flowers, Roses, Yellow

Options:
1.
2.
3.
4.

Q15. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

Options:
1. DGL
2. KOS
3. BFJ
4. MQU
Correct Answer: DGL

Q16. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(16, 64, 320)

Options:
1. (15, 45, 180)
2. (10, 40, 200)
3. (25, 75, 125)
4. (15, 60, 310)
Correct Answer: (10, 40, 200)

Q17. How many squares are present in the following figure:

Options:
1. 10
2. 12
3. 15
4. 16
Correct Answer: 15

Q18. Three statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:All hens are eggs.
No birds are eggs.
All eggs are lions.
Conclusions:I. All hens are lions.
II. Some lions are hens.
III. No eggs are birds.
Options:
1. Only conclusions I and II follow.
2. Either conclusion II or III follows.
3. All the conclusions follow.
4. Only conclusion I follows.
Correct Answer: All the conclusions follow

Q19. Which two signs should be interchanged in the following equation to make it correct?
35 + 7 - 5 × 2 ÷ 25 = 20

Options:
1. + and ÷
2. × and -
3. × and ÷
4. + and -
Correct Answer:  + and ÷

Q20. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different.
Pick the odd word out.

Options:
1. Duster
2. Stationery
3. Blackboard
4. Chalk
Correct Answer: Stationery

Q21. Select the correct mirror image of the given figure is placed to the left of the figure.

Q22. Arrange the following words in a logical sequence as they would appear in the English dictionary.

1. Jacklight
2. Jacket
3. Jade
4. Joker
5. Jampacked
Options:
1. 2, 3, 1, 4, 5
2. 3, 1, 2, 5, 4
3. 2, 1, 3, 5, 4
4. 1, 2, 3, 4, 5
Correct Answer: 2, 1, 3, 5, 4

Q23. ‘HONEY’ is related to ‘BEE’ in the same way as ‘EGG’ is related to ‘________’.

Options:
1. YOLK
2. OOLOGY
3. BIRD
4. LARVA
Correct Answer: Bird

Q24. Select the option in which the given figure is embedded.

Q25. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(15, 49, 151)

Options:
1. (5, 19, 61)
2. (25, 79, 137)
3. (17, 55, 155)
4. (6, 18, 37)
Correct Answer: (5, 19, 61)

Afternoon-Shift (Quantitative Aptitude)

Q1. ABCDEFGH is a regular octagon inscribed in a circle with centre at O. The ratio of ∠OAB to ∠AOB  is equal to:

Options:
1. 8 : 3
2. 3 : 2
3. 4 : 3
4. 3 : 1
Correct Answer: 3 : 2

2. A borrows a sum of Rs. 2000 from his friend B on 31 December 2011 on the condition that he will return the same after one year with simple interest at 8% per annum. However, A get into a position of returning the money on 1 July 2012. How much amount he has to return to B?

Options:
1. 2088
2. 2200
3. 2070
4. 2080
Correct Answer: 2080


Download all SSC CHSL 2018 Solved Question Papers Free

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held On 3 Jul 2019 Morning

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held 3 Jul 2019 Evening

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held 2 Jul 2019 Morning

SSC CHSL 2018 Solved Question Paper Held 2 Jul 2019 A/N

SSC Steno/MTS/CHSL & DEO Previous Question Papers

SSC CHSL Exam held on 20 October 2013 Morning Shift
SSC CHSL Tier 1 Free Practice Set 15 PDF in Hindi (2016)

Q3. Θ being an acute angle, it is given that sec2Θ + 4tan2Θ = 6. What is the value of Θ ?

Options:
1. 0°
2. 45°
3. 60°
4. 30°
Correct Answer: 45°

Q4. If a + b - c = 12 and a2 + b2 + c2 = 110, then which among the following relations is true?

(p) ab + bc + ca = 34,
(q) ab + bc - ca = 17,
(r) ab - bc + ca = 17,
(s) ab - bc - ca = 17
Options:
1. (s)
2. (q)
3. (p)
4. (r)
Correct Answer: (s)

Q5. Fill in the Blank.
The average of first 101 _______ numbers is equal to 102.

Options:
1. even
2. odd
3. perfect square
4. natural
Correct Answer: even

Q6. By selling an article for Rs. 144, a shopkeeper loses 28%. What should be the selling price for bringing down the loss to 14%?

Options:
1. 172
2. 180
3. 176
4. 178
Correct Answer: 172

Q7. a1/3 + b1/3 + c1/3 = 0, then (a + b + c)6 is equal to:

Options:
1. 81 a2b2c2
2. 729 abc
3. 729 a2b2c2
4. 81 abc
Correct Answer: 729 a2b2c2

Q8. Which among the following number is exactly divisible by 11, 13 and 7?

(a) 624613
(b) 624624
(c) 624635
(d) 624646
Options:
1. (d)
2. (b)
3. (a)
4. (c)
Correct Answer: (b)

Q9. A shopkeeper normally allows a discount of 10% on the marked price of each article. During a sale season, he decides to give two more discounts, the first being at a rate of 50% of the original and the second at a rate of 40% of the first. What is the percentage rate of the equivalent single discount?

Options:
1. 13.27
2. 16.21
3. 11.25
4. 14.85
Correct Answer: 16.21

Q10. Rs. 10,000/- has to be distributed among 3 craftsmen, 5 helpers and 6 labourers such that each helper receives the amount twice as much as a labourer receives and each craftsman receives the amount thrice as much as a labourer receives. What is the amount received by the three craftsmen?

Options:
1. 4000
2. 2400
3. 2700
4. 3600
Correct Answer: 3600

Q11. The price of sugar got raised by 25%. To maintain the same level of expenses on sugar, a person reduced the consumption of sugar by 4% and also increased his expenditure on sugar by x%. The value of x is:

Options:
1. 21
2. 19.5
3. 20
4. 18
Correct Answer: 20

12. If a + 1/a, the the value of (a6 + 1/a6) is equal to:

Options:
1. 319
2. 780
3. 730
4. 322
Correct Answer: 322

Q13. A book has been co-authored by X and Y. The prices of the book in India and abroad are Rs. 800 and Rs. 1000 respectively. The royalties earned on sale in India and abroad are 10% and 16% respectively. The royalty amount is distributed among X and Y in the ratio 5 : 3. The given Bar graph presents the number of copies of the book sold in India (A) and abroad (B) during 2012-2016).

What is the difference between the royalties earned by X and Y during the years 2014 and 2015 taken together?
Options:
1. 57000
2. 57550
3. 41250
4. 41340
Correct Answer: 57000

Q14. What is the simplified value of sin321°+ cos319°/sin21°+ cos19°+ sin620°+ sin271°+ 1/sin69°cosec71°is:

Options:
1. 1
2. 2
3. 3
4. 4
Correct Answer: 2

Q15. The simplified value of 1/2 of 8/5 ÷{11/5 -(5/16 + 3/5 x 15/8 ÷ 2/3)} is:

Options:
1. 1/5
2. 2/5
3. 1
4. 4
Correct Answer:  4

Q16. Which among the following is an irrational quantity?

(a) tan30°tan60°
(b) sin 30°
(c) tan 45°
(d) cos 30°
Options:
1. (b)
2. (d)
3. (a)
4. (c)
Correct Answer: (d)

Q17. It is given that the area of a triangle is A. The values of its perimeter, in radius, circumradius and the average of the lengths of the medians are respectively, p, r, R and d. The ration A : p is equal to:

Options:
1. r : 1
2. (R : r)2 : d
3. r : 2
4. (R - r)2 : r
Correct Answer:  r : 2

Q18. Equilateral triangles are drawn on the hypotenuse and one of the perpendicular sides of a right-angled isosceles triangles. Their areas are H and A respectively. A/H is equal to:

Options:
1. 1/4
2. 1/√2
3. 1/2
4. 1/2√2
Correct Answer: 1/2

Q19. Given that the lengths of the paths of a ball thrown with different speeds by two boys are the same, if they take 0.6 sec and 1 sec respectively to cover the said length, what is the average speed of travel for the first throw, if the same for the second is 96 km/hr?

Options:
1. 100 km/hr
2. 150 km/hr
3. 160 km/hr
4. 120 km/hr
Correct Answer: 160 km/hr

Q20. A book has been co-authored by X and Y. The prices of the book in India and abroad are Rs. 800 and Rs. 1000 respectively. The royalties earned on sale in India and abroad are 10% and 16% respectively. The royalty amount is distributed among X and Y in the ratio 5 : 3. The given Bar graph presents the number of copies of the book sold in India (A) and abroad (B) during 2012-2016).

What is the total amount of royalty paid to the author during the years 2012, 2013 and 2016?
Options:
1. 272000
2. 273400
3. 316000
4. 271600
Correct Answer: 316000

Q21. Twelve sticks, each of length 1 unit, are used to form a right - angled triangle. The area of the triangle is:

Options:
1. 6 sq units
2. 4 sq units
3. 10 sq units
4. 8 sq units
Correct Answer:  6 sq units

Q22. If 40 men working 12 hrs a day can complete a work in 8 days, then how many men working 4 hrs a day can complete the same work in 16 days?

Options:
1. 54
2. 60
3. 45
4. 50
Correct Answer:  60

Q23. A book has been co-authored by X and Y. The prices of the book in India and abroad are Rs. 800 and Rs. 1000 respectively. The royalties earned on sale in India and abroad are 10% and 16% respectively. The royalty amount is distributed among X and Y in the ratio 5 : 3. The given Bar graph presents the number of copies of the book sold in India (A) and abroad (B) during 2012-2016).

What is the ratio of royalties earned in the following cases - By X for sale of book in India in 2013 and 2014 and by Y for sale of book in Abroad in 2015 and 2016 ?
Options:
1. 62 : 117
2. 63 : 130
3. 64 :135
4. 65 : 138
Correct Answer: 65 : 138

Q24. Two circles of diameters 2 cm and 5.6 cm are such that the distance between their centre is 8.2 cm. What is the length of a common tangent to the circles that does not intersect the line joining the centre?

Options:
1. 8 cm
2. 7.2 cm
3. 6.4 cm
4. 8.4 cm
Correct Answer: 8 cm

Q25. A book has been co-authored by X and Y. The prices of the book in India and abroad are Rs. 800 and Rs. 1000 respectively. The royalties earned on sale in India and abroad are 10% and 16% respectively. The royalty amount is distributed among X and Y in the ratio 5 : 3. The given Bar graph presents the number of copies of the book sold in India (A) and abroad (B) during 2012-2016).

What is the total numbers of the copies of the book sold in India during 2012-2015?
Options:
1. 1600
2. 1400
3. 1800
4. 2000
Correct Answer: 1400

Afternoon-Shift (General Awareness)

Q1. National Viral Hepatitis Control Program (NVHCP) aims to achieve country wide elimination of Hepatitis C by ______.

Options:
1. 2028
2. 2025
3. 2030
4. 2022
Correct Answer: 2030

Q2. ______ is the only active volcano in South Asia.

Options:
1. Narcondam Island
2. Tosham Hills
3. Dhinodhar Hills
4. Barren Island
Correct Answer: Barren Island

Q3. Which of the following cities has recently included Hindi as third official court language?

Options:
1. Dubai
2. Abu Dhabi
3. Ajman
4. Sharjah
Correct Answer: Abu Dhabi

Q4. Ultrasonic sounds are the sounds which have frequencies?

Options:
1. higher than 40 kHz
2. higher than 30 kHz
3. higher than 20 kHz
4. higher than 50 kHz
Correct Answer: higher than 20 kHz

Q5. In the context of a word document, the term gutter stands for ______.

Options:
1. the space between two paragraphs
2. the blank page inserted in between two filled pages
3. the space left on the left side for rough work
4. the space left on one side for stitching and binding
Correct Answer: the space left on one side for stitching and binding

Q6. The famous Kandariya temple is located at:

Options:
1. Khajurao
2. Vidisha
3. Hampi
4. Gangaikondacholapuram
Correct Answer: Khajurao

Q7. The book titled 'Every Vote Counts - The Story of India’s Elections’ was written by ______.

Options:
1. JM Lyngdoh.
2. Navin Chawla
3. Hamid Options:ari
4. SY Qureshi
Correct Answer: Navin Chawla

Q8. _______ is one of the liquids commonly used in liquid-in-glass thermometers.

Options:
1. Liquid nitrogen
2. Liquid hydrogen
3. Water
4. Alcohol
Correct Answer: Alcohol

Q9. The book 'Target 3 Billion' is written by ______.

Options:
1. Shankar Dayal Sharma
2. Pranab Mukherjee
3. Ram Nath Kovind
4. A.P.J Abdul Kalam
Correct Answer: A.P.J Abdul Kalam

Q10. Which of the following is a landlocked country?

Options:
1. Eritrea
2. Turkey
3. Syria
4. Mongolia
Correct Answer: Mongolia

Q11. In the context of the Mughals, which of the following statements is NOT correct?

Options:
1. Babur was pushed out of his homeland Farghana by Uzbeks.
2. Babur was related to Ghenghis Khan from his mother’s side.
3. The Mughal court chronicles describe them as the descendents of a legendary Iranian king Afrasiyab.
4. They were the descendants of Taimur on the paternal side.
Correct Answer: The Mughal court chronicles describe them as the descendents of a legendary Iranian king Afrasiyab.

Q12. The IAAF Male Athlete of the Year Award has been won by Usain Bolt ______ time(s).

Options:
1. one
2. two
3. five
4. six
Correct Answer:  six

Q13. In 19th century, the Satnami movement in central India was founded by ______.

Options:
1. Narayan Guru
2. Keshab Chander Sen
3. Haridas Thakur
4. Guru Ghasidas
Correct Answer: Guru Ghasidas

Q14. In the context of agriculture, the term 'barani' refers to ______.

Options:
1. mixed farming
2. dry farming
3. rainfed farming
4. irrigated farming
Correct Answer: rainfed farming

Q15. Which of the following articles of Indian Constitution provides for the appointment of a Finanace Commission?

Options:
1. Article 290
2. Article 280
3. Article 300
4. Article 320
Correct Answer: Article 280

Q16. Badhti ka naam zindagi' is the tagline of which of the following banks?

Options:
1. Axis
2. Corporation
3. Syndicate
4. Indian
Correct Answer: Axis

Q17. The lens-type commonly used for correcting presbyopia is ______.

Options:
1. bifocal lens
2. concave lens
3. cylindrical lens
4. convex lens
Correct Answer: bifocal lens

Q18. Which of the following cities hosted the Special Olympics World Games 2019?

Options:
1. Seattle
2. Abu Dhabi
3. London
4. Istanbul
Correct Answer: Abu Dhabi

Q19. Which of the following cities hosted an international summit which adopted a declaration on digital health?

Options:
1. Dhaka
2. Paris
3. Delhi
4. Toronto
Correct Answer: Delhi

Q20. As per the Census 2011, which of the following states/union territories claimed second rank in terms of literacy rate?

Options:
1. Lakshdweep
2. Mizoram
3. Puducherry
4. Goa
Correct Answer:  Lakshdweep

Q21. Which of the following regions has earned Geographical Indication for its oranges?

Options:
1. Meerut
2. Faizabad
3. Coorg
4. Wayanad
Correct Answer: Coorg

Q22. Pradeep Kumar Banerjee, who bagged the ESPN Multi-Sports Award for Lifetime Achievement, is related to ______.

Options:
1. football
2. shooting
3. hockey
4. archery
Correct Answer: football

Q23. On any issue pertaining to the disqualification of any member of Lok Sabha under 10th Schedule of Indian constitution, the final decision is taken by ______.

Options:
1. Vice-President of India
2. Speaker, Lok Sabha
3. Election Commission of India
4. President of India
Correct Answer: Speaker, Lok Sabha

Q24. In the domain names, the expression .au stands for ______.

Options:
1. Antigua
2. Austria
3. Australia
4. African Union
Correct Answer:  Australia

Q25. In the Interim Budget of 2019, the Union Government launched a minimum assured pension scheme for those working in the unorganised sector, after they attain the age of 60. The scheme has been named as the Pradhan Mantri ________.

Options:
1. Vishwakarma Shram Samman Yojana
2. Shram Yogi Maan-dhan Yojana
3. Jeevan Jyoti Bima Yojana
4. Suraksha Vima Yojan
Correct Answer:  Shram Yogi Maan-dhan Yojana

SSC CHSL Tags:SSC CHSL Exam Date, CHSL Admit Card, CHSL Syllabus, CHSL Exam Date, CHSL Exam Date 2019, CHSL Last Date, SSC CHSL Exam Pattern, SSC CHSL Exam, CHSL 2019 Notification, CHSL Result 2019, CHSL Notification, CHSL Exam, CHSL Recruitment 2019, CHSL Vacancies 2019, CHSL Notification 2019, CHSL Age Limit, CHSL Tier 2, CHSL Form 2019, CHSL 2019, CHSL Jobs, CHSL Books, CHSL Online Test, CHSL Vacancy, CHSL Selection Process, What Is CHSL Exam, CHSL Qualification, CHSL Tier 2 Paper, CHSL Notification Pdf, How To Apply CHSL 2019, Syllabus For CHSL, What Is CHSL Job, CHSL Online Test In Hindi, CHSL Best Book, CHSL 10+2 Syllabus, CHSL Important Dates, CHSL Syllabus 2020, CHSL Job Location, CHSL Vacancy Details, CHSL Upcoming Vacancy 2020, CHSL Application Form 2020,



Top Post Ad

Below Post Ad