SSC CHSL Solved Question Paper 2018 A/N Shift 11 Jul 2019

SSC CHSL Question Papers-CHSL-CHSL Paper-CHSL 2018-Afternoon

SSC CHSL Exam Previous Papers Free Download 11 Jul 2019

SSC CHSL Previous Year ques Paper-SSC CHSL Previous Question Papers

 SSC CHSL Previous Year Question Papers Tier I- 2018

SSC CHSL Exam Model Question Papers with Answers Free

Aspirants can down load SSC CHSL Previous Year Question Papers pdf from link mentioned below for their reference. We also provide SSC CHSL Previous Year Question Papers in Hindi, SSC CHSL Previous Year Question Papers Book or SSC CHSL Question Paper Book in the form of ebook. SSC CHSL Previous Year Question Papers with Solution are available here for your reference and getting knowledge of previous papers to get success in exam,

संयुक्त उच्चतर माध्यमिक स्तर के पिछले प्रश्न पत्र यहाँ से प्राप्त करें।

SSC CHSL Previous Year Question Papers Book
SSC CHSL Previous Year Question Papers Book 

Staff Selection Commission
SSC: Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination Papers

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) (CHSL Tier1)

CHSL Tier-1 Exam 2018

Exam Date: 11 July 2019

SSC CHSL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2018 "held on 11 July 2019"

Afternoon-Shift (English Language)


Q1. Select the most appropriate antonym of the given word.
GAUNT

Options:
1. plump
2. bent
3. lean
4. old
Correct answer: plump

Q2. Select the most appropriate word to fill in the blank.
A fresh interest rate cut by the Reserve Bank of India would largely ______ on how the monsoon turns out in the months ahead.

Options:
1. define
2. demonstrate
3. depend
4. determine
Correct answer: depend

Q3. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Today flax is used to make fine linen fabric.
B. The Neolithic man first clad himself with animal skins.
C. He also used flax which had a good fibre for making cloth.
D. But in those days cloth made of flax must have been very rough.
Options:
1. CADB
2. BDAC
3. DABC
4. BCDA
Correct answer: BCDA

Q4. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
The government has adopted a tough stance with respect of terror and security.

Options:
1. with respect to
2. in respect of
3. No improvement
4. about respect to
Correct answer: with respect to

Q5. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
be an open book

Options:
1. one who has written an examination without preparation
2. one who advises others to be frank and unsecretive
3. one who is fond of reading even when travelling
4. one about whom it is easy to know everything
Correct answer:  one about whom it is easy to know everything

Q6. Select the correctly spelt word.

Options:
1. tantative
2. remunerative
3. substentive
4. speculetive
Correct answer: remunerative

Q7. Select the most appropriate word for the given group of words
A strong and fast moving stream of water

Options:
1. torrent
2. trickle
3. rivulet
4. creek
Correct answer: torrent

Q8. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Baskets and carts flooded the street turning it into a mobile market.
B. Hearing their cries people with bags started coming out from their houses.
C. Suddenly the street came alive.
D. From one end to the other cries of the vendors rent the air.
Options:
1. DACB
2. ABDC
3. CADB
4. CBAD
Correct answer: CADB

Q9. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
The little boy was so busy playing with his toy train that he do not even look up at us.

Options:
1. he do not even
2. busy playing with
3. look up at us
4. his toy train
Correct answer:  he do not even

Q10. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
After going through their brochure I has decided to make a donation to help their campaign.

Options:
1. No improvement
2. I decided for making a donation to help
3. I decided to make a donation to help
4. I decide to make a donation for helping
Correct answer:  I decided to make a donation to help

Q11. Select the most appropriate meaning of the given idiom in a nutshell

Options:
1. express very briefly
2. put everything in a shell
3. packed very tightly
4. add nuts into something
Correct answer:  express very briefly

Q12. Select the most appropriate word for the given group of words
A game in which no one wins

Options:
1. feat
2. conquest
3. triumph
4. draw
Correct answer: draw

Q13. Select the correct passive form of the given sentence.
The cyclone has damaged several crops.

Options:
1. Several crops have been damaged by the cyclone.
2. Several crops are being damaged by the cyclone.
3. Several crops have damaged the cyclone.
4. Several crops had been damaged by the cyclone.
Correct answer:  Several crops have been damaged by the cyclone.

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

With the groundwater table receding alarmingly, an ostrich mentality will only increase water woes. Deficit rainfall (1) ______ indiscriminate extraction of ground water (2) ______ two major reasons for (3) ______ situation. Government must promote (4) ______ harvesting and conservation. Citizens must (5) ______ learn to use water judiciously or else the State will run out of water like Cape Town.

Q14. Select the most appropriate option to fill in blank No.1.

Options:
1. unless
2. also
3. and
4. but
Correct answer: and

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

With the groundwater table receding alarmingly, an ostrich mentality will only increase water woes. Deficit rainfall (1) ______ indiscriminate extraction of ground water (2) ______ two major reasons for (3) ______ situation. Government must promote (4) ______ harvesting and conservation. Citizens must (5) ______ learn to use water judiciously or else the State will run out of water like Cape Town.

Q15. Select the most appropriate option to fill in blank No.2.

Options:
1. is
2. was
3. be
4. are
Correct answer: are

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

With the groundwater table receding alarmingly, an ostrich mentality will only increase water woes. Deficit rainfall (1) ______ indiscriminate extraction of ground water (2) ______ two major reasons for (3) ______ situation. Government must promote (4) ______ harvesting and conservation. Citizens must (5) ______ learn to use water judiciously or else the State will run out of water like Cape Town.

Q16. Select the most appropriate option to fill in blank No.3.

Options:
1. those
2. a
3. their
4. the
Correct answer:  the

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

With the groundwater table receding alarmingly, an ostrich mentality will only increase water woes. Deficit rainfall (1) ______ indiscriminate extraction of ground water (2) ______ two major reasons for (3) ______ situation. Government must promote (4) ______ harvesting and conservation. Citizens must (5) ______ learn to use water judiciously or else the State will run out of water like Cape Town.

Q17. Select the most appropriate option to fill in blank No.4.

Options:
1. crop
2. seed
3. water
4. soil
Correct answer: water

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

With the groundwater table receding alarmingly, an ostrich mentality will only increase water woes. Deficit rainfall (1) ______ indiscriminate extraction of ground water (2) ______ two major reasons for (3) ______ situation. Government must promote (4) ______ harvesting and conservation. Citizens must (5) ______ learn to use water judiciously or else the State will run out of water like Cape Town.

Q18. Select the most appropriate option to fill in blank No.5.

Options:
1. although
2. also
3. already
4. anyhow
Correct answer:  also

Q19. Select the most appropriate synonym of the given word.
CAMOUFLAGE

Options:
1. exhibit
2. expose
3. divulge
4. disguise
Correct answer:  disguise

Q20. Select the wrongly spelt word.

Options:
1. oppurtunity
2. opposition
3. opulence
4. oppression
Correct answer:  oppurtunity

Q21. Select the most appropriate antonym of the given word.
VIRULENT

Options:
1. dangerous
2. powerful
3. lethal
4. amicable
Correct answer: amicable

Q22. Select the most appropriate word to fill in the blank.
The pilgrims grew increasingly aware of the ______ of sacred Buddhist texts in the Chinese language and decided to travel to India in search of them.

Options:
1. persistence
2. paucity
3. preference
4. parity
Correct answer:  paucity

Q23. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
We will use enamel paint on this wall because it gives a best finish.

Options:
1. because it gives
2. a best finish
3. enamel paint on this wall
4. We will use
Correct answer:  a best finish

Q24. Select the correct indirect form of the given sentence.
Mahesh said to the interviewer, "Sir, I was in charge of the production unit at my previous office."

Options:
1. Mahesh told the interviewer I was in charge of the production unit at his previous office.
2. Mahesh told the interviewer that he had been in charge of the production unit at his previous office.
3. Mahesh told the interviewer that Sir was in charge of the production unit at my previous office.
4. Mahesh told the interviewer you were in charge of the production unit at my previous office.
Correct answer: Mahesh told the interviewer that he had been in charge of the production unit at his previous office.

Q25. Select the most appropriate synonym of the given word.
MINIATURE

Options:
1. gigantic
2. colossal
3. mammoth
4. diminutive
Correct answer: diminutive

Afternoon-Shift (Reasoning)


Q1. How many triangles are presents in the following figure?

Options:
1. 13
2. 16
3. 14
4. 11
Correct answer: 13

Q2. In a code language, KNIFE is written as MPGHG. How will SWORD be written as in that language?

Options:
1. UYMTE
2. UYQTF
3. UYMTF
4. VYMTF
Correct answer: UYMTF

Q3. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
7, 9, 12, 17, 24, 35, ?

Options:
1. 47
2. 52
3. 45
4. 48
Correct answer: 48

Q4. Select the figure that will come next in the following figure series.

Q5. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter-pair is related to the first letter-pair.
CH : FP : : GK : ?

Options:
1. NU
2. JL
3. JS
4. MP
Correct answer: JS

Q6. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair.
7, 13

Options:
1. 15, 19
2. 17, 21
3. 23, 31
4. 17, 25
Correct answer:  23, 31

Q7. What was the day of the week on 26 January 2012?

Options:
1. Sunday
2. Saturday
3. Tuesday
4. Thursday
Correct answer:  Thursday

Q8. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(25, 49, 37)

Options:
1. (12, 14, 8)
2. (6, 4, 5)
3. (26, 64, 120)
4. (16, 64, 78)
Correct answer: (6, 4, 5)

Q9. A paper sheet is made into the following pattern (A). Find the cube that will best represent after folding the paper (A).

Options:
1. 2, 3 and 4 only
2. 1,3 and 4 only
3. 1,2 and 3 only
4.  2 and 3 only
Correct answer:  2, 3 and 4 only

Q10. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

Options:
1. BDFH
2. IKMO
3. CEGI
4. PRTW
Correct answer: PRTW

Q11. If SAW is coded as 8264 and CUDDLE is coded as 24623231522, then how will MEDULLA be coded as?

Options:
1. 1422237151525
2. 1422236151625
3. 1422236151526
4. 1422236161526
Correct answer:  1422236151526

Q12. ‘RETINA’ is related to ‘EYE’ in the same way as ‘HYDROGEN’ is related to ‘________’.

Options:
1. LEGS
2. IODINE
3. WATER
4. EAR
Correct answer:  WATER

Q13. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.

(16, 23, 32)

Options:
1. (6, 14, 25)
2. (11, 18, 27)
3. (10, 17, 28)
4. (10, 23, 46)
Correct answer:  (11, 18, 27)

Q14. Two statements are given, followed by four conclusions numbered I, II III and IV. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statement :No carrot is root.
All roots are potatoes.
Conclusions:I. No carrot is potatoes.
II. No potatoes is carrot.
III. Some potatoes are roots.
IV . All the potatoes are roots.
Options:
1. Conclusion (I) and (II) follows
2. Only conclusion (I) follow
3. Conclusion (I) and (IV) follows
4. Only conclusion (III) follow
Correct answer:  Only conclusion (III) follow

Q15. Select the Venn diagram that best illustrates the relationship between the following classes.
Ants, Butterflies, Insects

Q16. Which two signs and two numbers should be interchanged in the following equation to make it correct?
8 + 15 - 20 × 10 ÷ 5 = 47

Options:
1. × and -, 15 and 20
2. + and -, 8 and 15
3. × and ÷, 5 and 8
4. + and ÷, 10 and 20
Correct answer:  + and -, 8 and 15

Q17. Arrange the following words in the sequence as they appear in English dictionery order.

1. Master
2. Marvel
3. Market
4. Marker
5. Marble
6. Margin
Options:
1. 6, 5, 4, 2, 1, 3
2. 5, 4, 6, 3, 2, 1
3. 5, 6, 4, 3, 1, 2
4. 5, 6, 4, 3, 2, 1
Correct answer:  5, 6, 4, 3, 2, 1

Q18. Select the option in which the given figure (X) is embedded.

Q19. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different.
Pick the odd word out.

Options:
1. Goose
2. Kiwi
3. Vulture
4. Eagle
Correct answer: Kiwi

Q20. Which letter-pair will replace the question mark (?) in the following series?
EI, GK, ? , KO, MQ

Options:
1. JK
2. IM
3. IL
4. KM
Correct answer:  IM

Q21. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Ostrich : Eagle

Options:
1. Whale : Kite
2. Cow : Elephant
3. Hen : Goat
4. Swan : Lion
Correct answer:  Cow : Elephant

Q22. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed to the left of the figure.

Q23. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different.
Pick the number that is different from the rest.

Options:
1. 13
2. 23
3. 17
4. 51
Correct answer: 51


Download all SSC CHSL 2018 Solved Question Papers Free

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held On 3 Jul 2019 Morning

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held 3 Jul 2019 Evening

SSC CHSL 2018 Solved Paper Held 2 Jul 2019 Morning

SSC CHSL 2018 Solved Question Paper Held 2 Jul 2019 A/N

SSC Steno/MTS/CHSL & DEO Previous Question Papers

SSC CHSL Exam held on 20 October 2013 Morning Shift
SSC CHSL Tier 1 Free Practice Set 15 PDF in Hindi (2016)

Q24. A paper is folded and cut as shown in the following figures . Select the option that depicts how this paper will appear when unfolded?

Q25. Mala and Lali are sisters. Mahesh is father of Dev. Gargi is mother of Mala and Dev. How Mahesh's father is related to Lali?

Options:
1. Paternal Grand Father
2. Maternal Grand Father
3. Uncle
4. Father
Correct answer: Paternal Grand Father

Afternoon-Shift (Quantitative Aptitude)


Q1. The difference between the compound interest and the simple interest on a sum at 10% p.a. for three years is Rs. 155. The sum (in Rs) is:

Options:
1. 6,000
2. 6,600
3. 5,000
4. 5,500
Correct answer: 5,000

Q2. The given Bar Graph presents the sale of a particular brand of car by three showrooms, A,B and C (in multiples of 100) during the months Jan, Feb, mar and Apr, 2016

What was the average number of cars sold by A during Feb-Apr, 2016?

Options:
1. 250
2. 350
3. 300
4. 375
Correct answer: 350

Q3. The 10-digit number 79x00001y6 is exactly divisible by 88. What is the value of (x + y) ?

Options:
1. 9
2. 7
3. 6
4. 5
Correct answer: 9

Q4. A shopkeeper decides to raise the marked price of an article by 10%. How much discount should he allow so as to be able to sell the article at the original marked price?

Options:
1. 100/11%
2. 72/9%
3. 19/2%
4. 10%
Correct answer: 100/11%

Q5. Given, a + 1/a = 2, what is the value of  (a118 + 1/ a117) ?

Options:
1. 118
2. 2
3. 1
4. 117
Correct answer: 2

Q6. What is the simplified value of (sin²31° + sin²59° / sec²35° - cot²55° + tan29°cot60° - cosec²61°)

Options:
1. 1/2
2. -1
3. 1
4. 0
Correct answer: 0

Q7. The given Bar Graph presents the sale of a particular brand of car by three showrooms, A,B and C (in multiples of 100) during the months Jan, Feb, mar and Apr, 2016

What is the ratio of number of cars sold by A in Jan-Feb, 2016 to that of cars sold by B during Mar-Apr, 2016 ?

Options:
1. 8 : 17
2. 5 : 8
3. 12 : 19
4. 10 : 19
Correct answer: 10 : 19

Q8. ABCD is a rhombus with each side being equal to 8 cm. If BD = 10 cm, AC = 2√x cm , what is the value of √x +10 ?

Options:
1. 2√3
2. 7
3. 3√2
4. 5
Correct answer: 7

Q9. A square has been inscribed in a circle. What is the ratio of the length of a side of the square to the radius of the circle ?

Options:
1. √2 : 1
2. 2 : 1
3. 1 : 2
4. 1 :  √2
Correct answer:  √2 : 1

Q10. The volume of a right circular cone is equal to that of sphere, whose radius is half the radius of the base of the cone. What is the ration of the rhombus of the base to the height of the cone?

Options:
1. 1 : 4
2. 1 : 2
3. 4 : 1
4. 2 : 1
Correct answer: 2 : 1

Q11. For all ∞ts,(i = 1,2,3,...,20) lying between 0° and 90°, it is given that cos ∞1 + cos ∞2 + cos ∞3 + .....+ cos ∞20 = 20
What is the value of  (∞1 + ∞2 + ∞3 + .....+ ∞20 ) ?

Options:
1. 0°
2. 20°
3. 900°
4. 1800°
Correct answer: 0°

Q12. An inlet pipe can fill a tank in 10 hours and an outlet pipe can empty the completely filled tank in 20 hours. Both the pipes are opened at 6.30 a.m. When will the tank get filled ?

Options:
1. 1 a.m. next day
2. 2 a.m. next day
3. 12.00 midnight
4. 2.30 a.m. next day
Correct answer: 2.30 a.m. next day

Q13. If (a + b + 4){(a + b)} - 4ab = 0, and a ≠ -4, b ≠ -4, then {1/(a + b + 4)117 2-234 } is equal to:

Options:
1. 1/ 2117
2. 0
3. -1/2234
4. 1/4117
Correct answer: 0

Q14. A man loses 20% by selling an article for Rs.96. For what amount should he have sold the article to gain 15%?

Options:
1. Rs.138
2. Rs.120
3. Rs.140
4. Rs.115
Correct answer: Rs.138

Q15.  For 0°< θ < 90°, tanθ + cotθ = 2. is equal to:

Options:
1. 45°
2. 60°
3. 0°
4. 30°
Correct answer: 45°

Q16. The chords, AB and CD of circle meet at a point O, outside the circle. It is given that AB = 7 cm, CD = 4 cm, OB = 5 cm . What is the length of OD ?

Options:
1. 10 cm
2. 7.5 cm
3. 6 cm
4. 5 cm
Correct answer: 6 cm

Q17. The average of a series of 21 members is equal to 43. The average of the first eleven of them is 33. The average of the last eleven numbers is 53. The eleventh number of the series is:

Options:
1. 47
2. 43
3. 33
4. 46
Correct answer: 43

Q18. The given Bar Graph presents the sale of a particular brand of car by three showrooms, A,B and C (in multiples of 100) during the months Jan, Feb, mar and Apr, 2016

If the cars sold by A and B all found to be in perfect order, but the cars sold by C were found to be defective to the extent of 15%, 10%, 8% and 6%, respectively in Jan, Feb, Mar and Apr 2016, then what is the ratio of non-defective cars sold by C to that of all cars sold by A and B during Jan-Mar 2016?

Options:
1. 117 : 1400
2. 384 : 1385
3. 489 : 1300
4. 255 : 1348
Correct answer: 489 : 1300

Q19. What is the ratio between the fourth proportional of 3, 4, 9 and the mean proportional between 2 and 98 ?

Options:
1. 7 : 8
2. 8 : 7
3. 6 : 7
4. 7 : 6
Correct answer: 6 : 7

Q20. The perimeter of ∠ABC is 24 cm and its side, BC = 9 cm. AD is the bisector of ∠BAC, while I is the incentre. AI : ID is equal to:

Options:
1. 5 : 3
2. 5 : 2
3. 3 : 2
4. 7 : 5
Correct answer: 5 : 3

Q21. A train goes from P to Q with a speed u km/h, then from Q to R () with a speed 3u km/h, and returns from R to P with a speed u/2 km/h. What is the average speed (in km/h) of the train for the entire journey starting from P and back to P?

Options:
1. 18u/23
2. 16u/23
3. 3u/2
4. 4u/3
Correct answer:  18u/23

Q22. If (1.25)(1 - 6.4 X 10-5) = 1.2496 + a, then a is equal to:

Options:
1. 0.00016
2. 0.0032
3. 0.00032
4. 0.0016
Correct answer: 0.00032

Q23. 23 ÷ {3/7 of 14/5 x 8/3 (7/2 - 13/6)} is:

Options:
1. 2
2. 1
3. 1/3
4. 2/3
Correct answer: 1

Q24. The given Bar Graph presents the sale of a particular brand of car by three showrooms, A,B and C (in multiples of 100) during the months Jan, Feb, mar and Apr, 2016

If the cars sold by A and B all found to be in perfect order, but the cars sold by C were found to be defective to the extent of 15%, 10%, 8% and 6%, respectively in Jan, Feb, Mar and Apr 2016. what is the percentage defective cars sold by all showrooms during Apr, 2016?

Options:
1. 23/3
2. 10/7
3. 40/9
4. 22/9
Correct answer: 10/7

Q25. For a number, greater than one, the difference between itself and its reciprocal is 20% of the sum of itself and its reciprocal. By how much percentage () is the square of the number less than its cube?

Options:
1. 81
2. 18
3. 33
4. 122
Correct answer: 18

Afternoon-Shift (General Awareness)

Q1. As of May 2019, who is the CEO of Google?

Options:
1. Satya Nadella
2. Vinod Khosla
3. Jan Koum
4. Sundar Pichai
Correct answer: Sundar Pichai

Q.2 Which of the following is NOT a type of loan available under the Pradhan Mantri MUDRA Yojana?

Options:
1. Purush
2. Tarun
3. Kishore
4. Shishu
Correct answer:  Purush

Q3. With reference to the banking system of India, what does NEFT stand for?

Options:
1. National Electronic Funds Transfer
2. National Electronic Finance Transfer
3. National Equity Finance Transfer
4. National Equity Funds Transferaction
Correct answer:  National Electronic Funds Transfer

Q4. Which of the following is NOT a classical language of India?

Options:
1. Telugu
2. Odia
3. Kannada
4. Pali
Correct answer: Pali

Q5. Sariska Tiger Reserve is located in __________.

Options:
1. Madhya Pradesh
2. Maharashtra
3. Rajasthan
4. Uttarakhand
Correct answer:  Rajasthan

Q6. Which of the following decisions was taken in the first cabinet meeting of the Narendra Modi 2.0 Government?

Options:
1. Announcement of new employment policy
2. Disinvestment of 10 key PSUs
3. Scholarship to wards of martyred state police officials
4. ExpOptions:ion of Ayushman Bharat Program
Correct answer: Scholarship to wards of martyred state police officials

Q7. DhanuYatra' is an annual open air theatrical performance celebrated in ______.

Options:
1. Gujarat
2. Odisha
3. Uttarakhand
4. Assam
Correct answer: Odisha

Q8. Who among the following is a famous Snooker player in India?

Options:
1. Prajnesh Gunneswaran
2. Vimal Kumar
3. Sharath Achanta
4. Pankaj Advani
Correct answer:  Pankaj Advani

Q9. India successfully test-fired 'Nirbhay' in April 2019. It is a/an ______.

Options:
1. Supersonic missile
2. TrOptions:-sonic missile
3. Sub-sonic missile
4. Hypersonic missile
Correct answer: Sub-sonic missile

Q10. Which of the following rivers is a left bank tributary of Ganga?

Options:
1. Son
2. Ken
3. Gandak
4. Betwa
Correct answer: Gandak

Q11. Who is the author of the book 'The Idea of India'?

Options:
1. Amitav Ghosh
2. Girish Kuber
3. Sunil Khilnani
4. Amartya Sen
Correct answer: Sunil Khilnani

Q12. Who among the following was known as 'Devanam Piya'?

Options:
1. Amoghavarsha
2. Kharavela
3. Ashoka
4. Kanishka
Correct answer:  Ashoka

Q13. The famous Civil Rights activist Iromn Chanu Sharmila belongs to which of the following states of India?

Options:
1. Manipur
2. Tripura
3. Himachal Pradesh
4. Assam
Correct answer:  Manipur

Q14. Who among the following discovered the circulation of blood?

Options:
1. Van Leeuwenhock
2. Florence Rena Sabin
3. Ernest Heinrich Weber
4. William Harvey
Correct answer:  William Harvey

Q15. Netaji Subhash National Institute of Sports is located in ______.

Options:
1. Cuttack
2. Agartal
3. Patiala
4. Karnal
Correct answer: Patiala

Q16. Daringbadi hill station is located in ______.

Options:
1. Madhya Pradesh
2. Jharkhand
3. West Bengal
4. Odisha
Correct answer: Odisha

Q17. In 1974, the first nuclear test of Pokhran was code named as:

Options:
1. Blessing Buddha
2. Laughing Buddha
3. Dancing Buddha
4. Smiling Buddha
Correct answer:  Smiling Buddha

Q18. Who became the acting prime minister of India after the death of Jawaharlal Nehru in 1964?

Options:
1. Gulzarilal Nanda
2. V P Singh
3. Charan Singh
4. Morarji Desai
Correct answer:  Gulzarilal Nanda

Q19. In May 2019, scientists from Council of Scientific & Industrial Research’s (CSIR)-Centre for Cellular and Molecular Biology in Hyderabad, for the first time, sequenced the entire genome of ______.

Options:
1. Nilgiri Tahr
2. Asiatic Lion
3. Lion-tailed Macaque
4. Elephant
Correct answer:  Asiatic Lion

Q20. In the context of the Internet, what does IP stand for?

Options:
1. Internet Protocol
2. Intra Propaganda
3. Internet Proposal
4. Intra Protocol
Correct answer:  Internet Protocol

Q21. Which of the following is an igneous rock?

Options:
1. Marble
2. Slate
3. Granite
4. Limestone
Correct answer:  Granite

Q22. Which of the following trains entered its 90th year of service on 1st June 2019?

Options:
1. Deccan Queen
2. The Golden Chariot
3. Deccan Odyssey
4. Palace On Wheels
Correct answer:  Deccan Queen

Q23. The 1982 Asian Games were hosted by ______.

Options:
1. South Korea
2. India
3. Pakistan
4. Saudi Arabia
Correct answer:  India

Q24. Silappadikaram' is a Tamil epic that was written by ______.

Options:
1. Avvaiyar
2. Ilango Adigal
3. Thiruvalluar
4. Sattanar
Correct answer: Ilango Adigal

Q25. Which of the following hormones is known to be helpful in coping with stress?

Options:
1. Melatonin
2. Calcitonin
3. Testosterone
4. Serotonin
Correct answer:  Serotonin

SSC CHSL Tags:SSC CHSL Exam Date, CHSL admit card, CHSL Syllabus, CHSL Exam Date, CHSL Exam Date 2019, CHSL Last Date, SSC CHSL Exam Pattern, SSC CHSL Exam, CHSL 2019 Notification, CHSL Result 2019, CHSL Notification, CHSL Exam, CHSL Recruitment 2019, CHSL Vacancies 2019, CHSL Notification 2019, CHSL Age limit, CHSL Tier 2, CHSL Form 2019, CHSL 2019, CHSL Jobs, CHSL Books, CHSL Online Test, CHSL Vacancy, CHSL Selection Process, What is CHSL Exam, CHSL Qualification, CHSL Tier 2 Paper, CHSL Notification pdf, How to apply CHSL 2019, Syllabus for CHSL, what is CHSL Job, CHSL Online Test in Hindi, CHSL Best Book, CHSL 10+2 Syllabus, CHSL Important Dates, CHSL Syllabus 2020, CHSL Job Location, CHSL Vacancy Details, CHSL Upcoming Vacancy 2020, CHSL Application form 2020,